ДСБ: Демокрацията вече се продава и купува

На местните избори падна фасадата на българската демокрация и вече се купува и продава под формата на гласове на избирателите.

Такава е позицията на ръководството на Демократи за силна България за проведените местни избори, огласена на пресконференция днес.

“Безполезното по думите на самия министър полицейско присъствие не противодейства на моралния разпад, но изкриви на места резултатите в полза на БСП. А през това време фабриката за поръчкови убийства продължи да работи.” заяви лидерът на партията Иван Костов.

Той подчерта, че на тези местни избори няма победители. По думите му, ГЕРБ не са победители в тези избори, на места присвоените от тях успехи са на всички некомунистически избиратели.

Типичен случай е Бургас, където Димитър Николовбеше подкрепен от ДСБ, след като той прие условието им да не води листата на ГЕРБ.

Според тъмносините претенциите на ГЕРБ да предизвикат предсрочни избори нямат основание във вота на гражданите.

Иван Костов посочи, че макар да не могат да покажат картата на Клара Маринова, управляващите не са загубили изборите БСП и ДПС имат най-многообщински съветници и кметове, а Ахмед Доган увеличава територията на етническите анклави.

“Падналата фасада на българската демокрация показа война между бившата комунистическа олигархия и яхналите популистката вълна мутри, вече участващи пряко във властта.” коментира той.

Лидерът на ДСБ посочи, че местните избори оставиха на голямата политическа сцена БСП, ГЕРБ, десницата и ДПС.

Той подчерта, че за присъствието на десницата в тази политическа четворка ДСБ има значителен принос, макар че се яви за първи път на местни а избори, на много места под кръстосания огън на ГЕРБ и БСП.

“Тези местни избори обърнаха политическите процеси в автентичната десница в положителна посока.” – констатира Иван Костов.

Кандидати, издигнати или подкрепени от ДСБ спечелиха кметските постове във Велико Търново, Бургас, Монтана, Добрич, Кюстендил, Плевен, Хасково, Стара Затора и още 24 общини.

Тъмносините стоят и зад шестима кметове, избрани в столичните райони “Лозенец”, “Средец”, “Оборище”, “Витоша”, “Кремиковци” и варненския “Одесос”.

По думите на новоизбрания кмет на “Лозенец” Прошко Прошков, неговият район винаги е бил индикатор за това кое е дясно в България и виталността на автентичната десница ще бъде доказана в близките две години.

След като във вторник от ДСБ издигнаха идеята да се приеме нов закон, уреждащ всички избори в България, днес тъмносините отново призоваха парламентарните партии към постигане на съгласие по промяна в изборното законодателство.

Припомняме, в изборната нощ НДСВ и “Атака” застъпиха подобна теза.

“Ако българският парламент не предприеме стъпки в тази посока, това ще бъде безотговорно” – коментира Иван Костов, като подчерта, че е важно как ще реагират на предложението БСП и ДПС.

Във връзка с хипотезите за сливане в обща парламентарна група на депутатите от ДСБ и СДС, лидерът на тъмносините заяви, че това трябва да бъде решено от парламентарната група, но личното му мнение е, че те са избрани като депутати от отделни политически сили и сливане би било неуместно.

Той допълни, че всички други форми на партньорство и взаимодействие са възможни.

На пресконференцията беше спомената и възможността новоизбраните общински съветници от “Алианс за София” също да бъдат в две групи, които да взаимодействат помежду си.

Въпросът за това, как ще бъде конструирана дясната опозиция в СОС, ще бъде решен в рамките на тази седмица, съобщи Атанас Атанасов, председател на столичната организация на ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...
Грети Стефанова: Бюджетът е огледало, София расте, но...
Гласувах против бюджета на София, защото той е огледало на работата на един общински...