ДСБ внася мораториум за държавните земи и защитените територии

(видео)

Петър Москов: Здравейте. След хубавите думи, които си казахме по повод Новата година, трябва да направим и някои тъжни констатации. Започващата 2013 година поразително прилича на отдавна отминалата, като че ли, 2009 година. Поведението и действията на правителствата както и през 2009, така и през 2013 се характеризират с: първо – покровителстване на монополите; второ – с облагодетелстване на фирми, близки до властта и трето, което някак си обединява тези две флагрантни нарушения на демокрацията – това се извършва чрез посегателство върху българската природа. Няма никаква разлика между начина, по който се отнасяше правителството на тройната коалиция към монополите и покровителството, което оказва върху тях правителството на ГЕРБ. Това дали “Витоша ски” ще гледа на планината Витоша като на своя собственост, доколкото те са собственици на един куп железа, нали така, е проблем на управлението, а не на търговски взаимоотношения. Помните, че преди месеци ние внесохме в парламента като част от обсъждането на базата на породилите се тежки брожения в обществото в закона за горите предложения, които да гарантират, че държавата и общината като собственик ще влезне в правата си тогава, когато нашите права да ползваме публичните природните ресурси са нарушени. Това нещо беше отхвърлено. Г-н Иванов бе вносител. Тогава министърът на земеделието г-н Найденов обясни, че всичко ще бъде наред, че “Витоша ски” ще бъде поставена на мястото си и т.н. Виждате какво се случва в момента. Работи един лифт, а всички хора, които имат своя малък бизнес в това богатство, което има над София, всъщност са лишени, защото не са част от корпорацията, не са част от монопола. Няма разлика между това какво се случваше при Станишев и какво се случва сега. Няма разлика и в това какво се случваше по времето на батко и братко, за които еврофондовете бяха бащиния, и по времето на Цецо и неговия кумец, които считат, че черноморието им е бащиния, че част от програма “Натура 2000” им е бащиния. Няма разлика. Това е тъжна констатация, защото в крайна сметка се оказва, че сме загубили едни 4 години, за да се върнем до изходната позиция, в която диктуват монополите и в която българската природа и правата на гражданите са жертва на фирми, близки до властта. Затова още тази седмица ние от ДСБ ще внесем в парламента предложение за мораториум за разпореждане с държавни имоти, попадащи в обхвата на закона за защитените територии, закона за биологичното разнообразие и закона за горите, а също така и мораториум върху разпорежданията и прехвърляне формата на собственост върху всички държавни терени, попадащи в клаузите на закона за горите. Този мораториум според нашето предложение трябва да действа докато следващия парламент конституира новото правителство на България. Очевидно това правителство ни е дало достатъчно основания да считаме, че не можем да се доверяваме за начина, по който те се разпореждат с нашата, с публичната и държавната собственост. Благодаря Ви.

Иван Иванов: Добър ден и от мен. Вероятно се досещате, че това, което ще кажа е свързано с предстоящият национален референдум на 27 януари. Като представляващ ИК “”НЕ” на измамата “Белене”” искам да Ви информирам, че още от утре членовете на ИК тръгват на интензивна обиколка по всички областни градове на страната, където ще даваме пресконференции, на много места ще организираме и събрания. Ще участваме разбира се и във всички медийни изяви там, където сме поканени, особено в обществените радия и телевизии. В това отношение веднага искам да Ви кажа, че ние получихме покана от БНТ да участваме в петък в предаването “Панорама”. Представител на нашият ИК срещу представителя на ИК, зад който стои БСП. Ние подновяваме нашата покана и категорично заявяваме, че бихме желали да видим в този дебат лидерите на двете партии, които стоят зад двата инициативни комитета, а именно г-н Иван Костов и г-н Сергей Станишев. Искам да заявя, че г-н Станишев трябва да се яви пред зрителите на националната телевизия, а не да излага своите несъстоятелни доводи единствено на партийните събрания на БСП. Очакваме неговото явяване в предаването “Панорама” в петък – 11 януари. Зная, че сигурно всички Вие сте в течение на вчерашното изказване на г-н Борисов, в което той заяви, че партия ГЕРБ твърдо ще гласува против изграждането на нова ядрена централа и той ще гласува с “НЕ” на националния референдум. По този повод ще заявя, че би било добре г-н Борисов своевременно да чува и осмисля аргументите на ДСБ не само по този повод. Може да си припомните нашата позиция, която накрая беше приета и относно казуса “Марковска” и много други такива. Но относно АЕЦ “Белене” – ако г-н Борисов и правителството на ГЕРБ бяха чули нашата ясна позиция още 2009г., още тогава проекта трябваше да бъде прекратен и нямаше сега да се харчат 20 млн.лв. на българските данъкоплатци, за да се прави този референдум. Това е извода от изявлението на Борисов от вчерашния ден. Благодаря Ви.

Петър Москов: Още две думи по този въпрос. Всъщност когато г-н Мин. Председателя излиза пред националните медиите и артикулира дума по дума тезите, които ДСБ от години повтаря, дума по дума, теза по теза, заключение по заключение, това за нас колкото смешно, толкова и сериозно звучи като желание за членство в ДСБ. Пред Вас ще кажем, че нашия устав изисква това да стане в районната организация, където той живее, т.е. в Банкя. Ако там хората го одобрят, ще мислим (смее се).

Въпрос: Може да е заявка за коалиране на изборите. Вие доволни ли сте от това, което е казал?

Петър Москов: Не, вижте… Доволни… Аз мога да бъда доволен, когато един човек достигне до разума и всички трябва да стигнем до това. Въпросът е, че истинската разумна позиция е принадлежала на ДСБ. Не го казвам, защото съм член на ДСБ, а защото това е така. Когато някой се присъедини към разумната позиция, това не го прави на всяка цена разумен, а го прави по-добър отколкото е бил преди.

Иван Иванов: Аз понеже бих допълнил, че именно ДСБ са носители на разума и мъдростта в българската политика през последните години.

Въпрос: Вие как ще наредите на Вашите членове да гласуват на референдума? Защото Бойко Борисов даде своята повеля на последователите си да гласуват “против”.

Иван Иванов: Ние не нареждаме на никой български гражданин, защото продължаваме да разчитаме, че особено пък в ДСБ, в България живеят разумни хора, които знаят своите права и своите отговорности, и всеки един от тях ще вземе своето решение. Нашата цел в информационно разяснителната кампания е доводите, които имаме, аргументи, които са абсолютно валидни, да стигнат до всеки български гражданин и той осмисляйки ги да гласува с не на 27 януари.

Въпрос: Как се отнасяте към факта, че всякакви социолози, еколози, измислени литературни герои, включително и мъжки врачки, коментират референдума? Те ли са хората, които трябва да обяснят на българския народ как трябва да гласуват и нужно ли е изобщо да го правят?

Иван Иванов: Естествено, че не са те хората. Дори бих казал, че така, както се произнесе ЦИК, четирите субекта, които са страни в референдума – от една страна ИК, зад който стои БСП и 76-те народни представители, а от друга нашият ИК и този, оглавяван от Мария Капон са именно субекти, които трябва да проведат разяснителната кампания и да убеждават българските граждани. Това е нормалното поведение в една страна, която иска да проведе едно такова национално допитване чрез референдум. Останалото само внася шум в системата и се стреми да накара по-голям брой хора да не отидат да гласуват. На всички тях аз заявявам: Идете и заявете своята позиция “НЕ” срещу най-голямата измама на българския посткомунизъм. Ако стоят вкъщи, те фактически дават основание на тези, които вече погребаха милиард и осемстотин милиона лева в “дупката Белене” да продължат със своите корупционни сделки. Това нещо трябва да спре, защото ще донесе вреда не само на нас, но и на следващите поколения, които ще трябва да изплащат вече не милиард и осемстотин милиона, а 21 млрд.лв.

Въпрос: Колко ще Ви излезе разяснителната кампания? Имате ли вече някакви сметки? И едно проучване беше показало преди нова година, основно свързано с референдума, според което над 27% процента от хората участвали смятат да гласуват “за” референдума. Смятате ли, че в резултат на Вашата кампания и изказването на Бойко Борисов “против” изграждането на АЕЦ Белене, ще промени тези предварителни резултати?

Иван Иванов: Аз съм убеден, че след нашата разяснителна кампания ще има съществена промяна. Нашата висока цел, която ще направим всичко възможно, за да я постигнем, е гласувалите против строителството на АЕЦ “Белене” да са повече от тези, които ще подкрепят този корупционен проект. Що се касае до финансирането, то наистина ще бъде изключително скромно. Първо, защото част от медиите, включително и националната телевизия предоставят време за участие в някои предавания. И на второ място, защото ние считаме, че тази кампания не може да има платения характер на кампаниите за парламентарни, местни и президентски избори. Ще се стремим чрез обиколки из страната, пресконференции и личните разговори с хората да ги убедим в нашата позиция. В края разбира се ние ще Ви представим и публично нашия отчет и Вие сами ще се убедите, че той е изключително скромен.

Въпрос: Как ще коментирате позицията на СДС, които ще бойкотират референдума?

Петър Москов: Аз трудно бих могъл да обсъждам позицията на другите политически партии. Нашата цел е да убедим хората, че трябва да отидат да гласуват на този референдум. Оттам кой и как позиционира себе си, как в един единствен ден г-жа Цачева, председател на парламента и г-н Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ казват, че ще гласуват със “ЗА”, в следващият момент г-н Борисов казва, че ще гласува против. Това става в същия момент, в който Цветанов управлява митинг в Банско срещу европейското и българското законодателство, аз не мога да нося отговорност за тези хора, защото това на медицински език се нарича шизофрения. Ние стоим твърдо на позициите си. Колкото повече хора дойдат на нашите позиции, толкова по-добре. За СДС или добро, или нищо.

Иван Иванов: Аз бих казал – колкото повече, толкова по-добре за България, защото защитаваме публичния интерес. А тези, които не отиват да гласуват и не използват даденото им право по конституцията и законите на страната, ще предоставят възможността на други да вземат вместо тях това решение. Аз мисля, че това е изключително вредно.

Въпрос: Докъде стигнахте с преговорите Ви с “Единство”?

Петър Москов: Нека оставим темата “Единство” за друга пресконференция.

Въпрос: Предстои да кажете какви конкретни политики ще предприемете през новата година.

Иван Иванов: Нека това остане като новина за Вас, вдругиден е първият ден на сесията в парламента, тогава ще бъдат обявени нашите приоритети – на ПГ на СК за политическия сезон. Не мога да говоря от името на СК.

Петър Москов: Още веднъж хубава Нова година и благодаря Ви за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...