ДСБ: Братът на Станишев строи в забранени територии

ПГ на ДСБ поиска премиерът Сергей Станишев да бъде поканен в парламента, за да обясни дали има конфликт на интереси във връзка с построяването на жилищния и ваканционен комплекс “Блек сий гардънс”.

Според европейски средства за масово осведомяване комплексът ще бъде изграден от архитекта Норман Фостър и Георгий Станишев на 2193 декара в местността “Карадере”, близо до Бяла – територии, защитени от екологичната мрежа “Натура 2000”, каза Евгени Чачев от парламентарната трибуна.
Архитект Георгий Станишев е брат на премиера.
По думите на Чачев комплексът ще бъде с повече от 5400 жилища, с яхтено пристанище и с други съоръжения, построени във водата.
В случай, че Станишев не отговори, ДСБ ще постави въпроса в рамките на парламентарния контрол.
Според природозащитниците комплексът ще разруши последните девствени плажове по Черноморието и ще има пагубен ефект върху богатото разнообразие от животински видове в района, който е защитен от Натура 2000, писа неотдавна британският “Гардиън”. Тъй като българското правителство не успя да наложи стриктни правила за застрояване на подобни области, строителството по бреговете продължи почти безпроблемно. В момента почти няма отсечка от плажната ивица в страната, която да не е засегната от презастроени курорти, пише изданието.
Достъпът на автомобили в комплекса ще бъде ограничен. Предвидено е жителите да оставят автомобилите си извън него, а вътре да се придвижват пеша или чрез маршрутни таксита, задвижвани от електроенергия. Комплексът ще има още изкуствени езера, пристанище и различни развлекателни площи и ще разчита на собствена енергия, произвеждана от биомаса.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...