ДСБ: Братът на Станишев строи в забранени територии

ПГ на ДСБ поиска премиерът Сергей Станишев да бъде поканен в парламента, за да обясни дали има конфликт на интереси във връзка с построяването на жилищния и ваканционен комплекс “Блек сий гардънс”.

Според европейски средства за масово осведомяване комплексът ще бъде изграден от архитекта Норман Фостър и Георгий Станишев на 2193 декара в местността “Карадере”, близо до Бяла – територии, защитени от екологичната мрежа “Натура 2000”, каза Евгени Чачев от парламентарната трибуна.
Архитект Георгий Станишев е брат на премиера.
По думите на Чачев комплексът ще бъде с повече от 5400 жилища, с яхтено пристанище и с други съоръжения, построени във водата.
В случай, че Станишев не отговори, ДСБ ще постави въпроса в рамките на парламентарния контрол.
Според природозащитниците комплексът ще разруши последните девствени плажове по Черноморието и ще има пагубен ефект върху богатото разнообразие от животински видове в района, който е защитен от Натура 2000, писа неотдавна британският “Гардиън”. Тъй като българското правителство не успя да наложи стриктни правила за застрояване на подобни области, строителството по бреговете продължи почти безпроблемно. В момента почти няма отсечка от плажната ивица в страната, която да не е засегната от презастроени курорти, пише изданието.
Достъпът на автомобили в комплекса ще бъде ограничен. Предвидено е жителите да оставят автомобилите си извън него, а вътре да се придвижват пеша или чрез маршрутни таксита, задвижвани от електроенергия. Комплексът ще има още изкуствени езера, пристанище и различни развлекателни площи и ще разчита на собствена енергия, произвеждана от биомаса.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Защо още няма разследване кой и...
"Барселонагейт" се използва от главния прокурор да попречи на създаването на правителство". "С втория...
Информационен бюлетин 29 май – 3 юни
Можете да прочетете бюлетина ТУК.
Атанасов: Да се надяваме в началото на другата...
Ние се превърнахме в държава на изтеклите мандати. Да се надяваме в началото на...
Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Прокуратурата поиска имунитета на Борисов, след като се събуди от зимен сън. Това заяви...