ДСБ: Братът на Станишев строи в забранени територии

ПГ на ДСБ поиска премиерът Сергей Станишев да бъде поканен в парламента, за да обясни дали има конфликт на интереси във връзка с построяването на жилищния и ваканционен комплекс „Блек сий гардънс“.

Според европейски средства за масово осведомяване комплексът ще бъде изграден от архитекта Норман Фостър и Георгий Станишев на 2193 декара в местността „Карадере“, близо до Бяла – територии, защитени от екологичната мрежа „Натура 2000“, каза Евгени Чачев от парламентарната трибуна.
Архитект Георгий Станишев е брат на премиера.
По думите на Чачев комплексът ще бъде с повече от 5400 жилища, с яхтено пристанище и с други съоръжения, построени във водата.
В случай, че Станишев не отговори, ДСБ ще постави въпроса в рамките на парламентарния контрол.
Според природозащитниците комплексът ще разруши последните девствени плажове по Черноморието и ще има пагубен ефект върху богатото разнообразие от животински видове в района, който е защитен от Натура 2000, писа неотдавна британският „Гардиън“. Тъй като българското правителство не успя да наложи стриктни правила за застрояване на подобни области, строителството по бреговете продължи почти безпроблемно. В момента почти няма отсечка от плажната ивица в страната, която да не е засегната от презастроени курорти, пише изданието.
Достъпът на автомобили в комплекса ще бъде ограничен. Предвидено е жителите да оставят автомобилите си извън него, а вътре да се придвижват пеша или чрез маршрутни таксита, задвижвани от електроенергия. Комплексът ще има още изкуствени езера, пристанище и различни развлекателни площи и ще разчита на собствена енергия, произвеждана от биомаса.