ДСБ: Борисов да не изпълнява руската програма на Първанов

Иван Иванов: Добър ден! Добре дошли на поредната пресконференция на Националното ръководство на Демократи за силна България. Без съмнение в последните два дни основната тема на българските медии, а и тема обсъждана от българската общественост бяха преговорите, които бяха водени в петък и събота в резиденция Евсиноград. Преди да премина към самите резултати от преговорите искам все пак ясно да си отговорим на въпроса Защо беше тази спешност от страна на руското правителство? Защо в рамките на една седмица на два пъти двама високопоставени представители на правителство на Руската федерация посетиха България, за да проведат среднощни разговори, които да завършат в събота сутринта? Има една ясна причина и тя е, че Русия изпитва нарастващи притеснения и страхове, че ще загуби монополното си влияние върху българската енергетика, което влияние води след себе си и влияние в други области.

Изходните данни, за да има тези страхове са следните:
Преди всичко решението на Европейския съюз да ускори строителството на газопровода “Набуко”. Самото реално строителство започва в началото на 2011 г., тоест само след 6 месеца. Тръбите в момента се изработват, трасето е изцяло установено. През България ще минат 412 км. тръбопровод по газопровода “Набуко.

Втората причина за силните притеснения на руското правителство е обстоятелството, че големи, световни компании в нефто- газния бизнес проявяват интерес и заявяват интерес да участват в прозрачни процедури за възлагане проучването на находища от шистов газ в страната. Находища, които се оценяват на над 25 милиарда кубически метра природен газ. Появата на местни източници на природен газ и реалната перспектива за разнообразяване на доставчици на природен газ чрез газопровода “Набуко” са в основата на това бързане от руска страна.
Ние искаме да заявим, че сме силно притеснени, че в тези условия на засилващ се руски натиск проведените преговори и постигнатите договорености останаха в мъгла. Всъщност няма прозрачност и ние не можем да кажем, което представителите на двете страни са постигнали като договореност.

При тази неяснота на постигнатите резултати видяхме ясно обаче, че на следващия ден, по време на пресконференцията Сергей Шматко, министъра на енергетиката на Руската федерация и другите членове на руската делегация бяха видимо доволни и те го заявиха директно. И тогава за нас се поставя въпрос, отговорът на който трябва да даде правителството. Какво България е отстъпила в тези преговори след като руската страна заявява, че те са запазили всичките си преговорни позиции и имали разменна монета в тези преговори? Коя е тя и каква е цената?
Ние се опасяваме да не се стигне до положение при което Бойко Борисов със своята политика да започне да реализира енергийната програма на президента Георги Първанов. Именно, за да се разсеят съмненията по този повод Демократи за силна България ще поискат среща с министъра на икономиката, енергетиката и туризма г-н Трайчо Трайков, за да получат ясна и достоверна информация за преговорните позиции на българската страна и за постигнатите договорености. Ако имате въпроси към мен или към г-н Бъчваров сме на ваше разположение.

Коя предполагате, че е разменната монета?

Иван Иванов: Вие знаете добре, че освен проекта Южен поток в България има още два проруски проекта, които са в определени стадии – по-напреднали или по-първоначални. За нас обаче от изключително значение е да не би АЕЦ Белене и определени договорености постигнати в тези преговори да се окаже разменната монета. Защото правителството чрез ресорния министър Трайчо Трайков и министър-председателя Борисов заявиха многократно, че по отношение на АЕЦ Белене има ясна процедура, която те ще следват. А тя е: до края на август да бъде избран международен консултант, който след това в рамките на 12 месеца да преструктурира проекта. Да го направи финансово, икономически и маркетингово изгоден и привлекателен за големи европейски инвеститори и след това да се проведе и избор за такъв инвеститор.
Надяваме се правителството да продължава тази процедура, която то съгласува и с Европейския съюз.

До къде бихте стигнали в случай, че ви се откаже информация по преговорите?

Иван Иванов: Ние считаме, че когато се касае за националните интереси на България не може министър-председателя да излиза и да заявява пред журналистите, че постигнатите договорености представляват търговска тайна. Не е допустимо националните интереси на една страна да бъдат по определен начин поставени под шапката на търговска тайна и това е позицията на ДСБ. Затова ние считаме, че тази информация би трябвало да ни бъде предоставена. Още повече, че подписите положени под договореностите постигнати там са поставени от министри. В нашия случай от министъра на икономиката, енергетика и туризма.

Димитър Бъчваров: Ако позволите бих допълнил, че по принцип не е европейска, не е и съвременна практика в световната политика, когато участват в преговори лица на ниво министър-председател, министри, зам. министри- председатели да се говори за търговска тайна. По принцип, когато преговорите се водят на тези нива се засягат въпроси от национална важност. Националните интереси не могат да бъдат предмет на търговия и още по-малко на търговска тайна, защото те засягат абсолютно всички българи или съответно граждани на другата страна.
Благодарим ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...
Стоян Михалев: Целта е била да махнат главния...
"Живко Коцев е бил притискан да подаде оставка от страна на вътрешния министър и...
Радан Кънев: Надяваме се г-н Главчев да си...
"Надявам се, че г-н Главчев ще си дава сметка, че той има една задача...
Кристина Петкова: Безобразното и брутално нарушаване на закона...
Въпреки нелепите оправдания от страна на служба “Военно разузнаване”, че не са разработвали Атанасов...
Атанас Атанасов: С избора на Калин Стоянов се...
Ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ заяви, че са възмутени от състава на служебно правителство,предложен от...