ДРУГАРЯТ СТАНИШЕВ НЕ Е ПИЧ! – Валентина Наумова

Че комунизмът е останал далеч в миналото е епидемично разпространено наивно вярване. То периодично навестява големи групи от хора – така, както грипът напролет или настинката през зимата. Лекува се според установената медицинска практика: наблюдателност за симптомите, точно диагностициране, повече умствени движения и горчиви хапове. Такива и ред други болнични размисли извиква малката брошурка “Защото сме социалисти” – плод на творческия гений, навестил премиера Станишев в няколко безсънни нощи.

Безсънните нощи на премиера Станишев

Някой би могъл да си помисли, че премиерът на най-бедната страна в Европейския съюз, затънала до ушите в корупция и оплетена в престъпни мрежи, пред заплахата да изгуби поредните пари от европейските фондове, размишлява над държавническите си задължения. Нищо такова. В няколко развълнувани безсънни нощи другарят Станишев е посетен от мисълта, че кризата е шанс за БСП.Тази цинична, егоистично партийна и не особено държавническа мисъл като червена нишка съшива парчетата от внушения, събрани в един от най-старите комунистически пропагандни жанрове – бюлетина за политическа агитация.

Малка червена книжка

“Защото сме социалисти” представлява брошура, съставена от фрагменти – “размисли”, чието предназначение е да дадат тълкувателен модел за събитията от близката и по-далечната политическа история на страната; да създадат определени внушения за настоящето, погледнато през призмата на миналото; да оформят цялостна версия (“голям разказ”), който да носи внушението за истинност, без да се опира на каквато и да е фактологична или документална достоверност. За най-младите трябва да се спомене, че такива малки червени книжки, често с гриф за вътрешна употреба, са безспорен факт от времето на тоталитаризма и че представляват книжното тяло на бюлетина за политическа агитация – необходимото пособие на всеки партиен агитатор. Основните функции на този пропаганден жанр са:

1) Да внушава, че истината е въпрос само и единствено на идеологическа правота;

2)Да задава “правилния начин”, по който трябва да се оценява реалността. Този единствен “правилен начин” е санкциониран от Партията и е обяснен по времето на зрелия социализъм от нейния ръководител Тодор Живков като “голямата правда” на идеологията, която трябва да доминира над “малката правда” на реалния човешки опит;

3) Да задава речевата стратегия, която партийните агитатори трябва да следват в общуването с по-широките партийни или извънпартийни среди.

Произходът на жанра, който възражда в книгата си Станишев, идва от пропагандния отдел на ЦК на БКП , тясно свързан с митопроизводителната лаборатория на ДС. Той симптоматично говори за активирането на най-дълбокия тоталитарен рефлекс – да се лъже, да се подменя и фалшифицира историческата истина, властта да се крепи с манипулации и политически внушения, посадени върху колективните страхове. Впрочем мнимият автор на книгата (убедена съм, че цял творчески колектив е прекарал безсънни нощи над това творение) показва завидна компетентност за това, което прави, като в раздела, озаглавен на чист руски език “Говорит Москва!”, споделя тайната на това що е манипулация: “тя смесва реални исторически факти, спекулации и пълни лъжи. Чрез тази комбинация легендата придобива достоверност и жизненост в общественото съзнание”. Както се казва в живописта – тайният подпис на майстора, суетливо оставил знака си в творбата.

Защо сега?

Не бива лековерно да се подвеждаме от “закачливия” младежки стил и привидно свободната форма на “споделени”от извора на сърцето мисли, че това е невинно четиво. Задачите, които са му възложени, са твърде сериозни и съвсем не са за пренебрегване. На първо място, то трябва да представи във вид на свързан, сюжетиран разказ убедителна версия за ролята и значението на БКП/БСП в новата политическа история на страната. За целта митотворчески трябва да се постигне внушението за силната социалистическа държава, управлявана от БКП/БСП, за модернизацията на страната, ръководена от БКП/БСП и за прогреса на обществото, двигател на който е БКП/БСП. На второ място, то трябва да даде тълкувание на Прехода и на ролята на БСП в него, като предложи “преосмисляне на нещата, които през последните 20 години се приемаха за общоприети”. В това тълкувание БСП няма и никога не е имала вина за провалите и кризите в управлението на държавата. Това е основната задача на книгата, свързана с подготовката за предизборната кампания и с превантивното отхвърляне на аргументите на неудобните политически противници. На трето, но не на последно място, във времето на приближаващата все по-заплашително към страната икономическа криза, “Защото сме социалисти” трябва да събуди носталгия към времето на социализма от Тодор-Живковия период, представяйки го като време на спокойствие, ред, сигурност и всеобщо идилично щастие. Невинно ли е това? Съвсем не.

Митологизираният пропаганден разказ

Книжката на Станишев разказва приказка, смесица между споменати бегло факти, напълно недостоверни тълкувания и откровени лъжи. Нейната задача е да “изтрие” паметта за миналото, като я замести с удобен за ползване, сдъвкан за запомняне сюжет. Това е приказка за миналото, за времето на прехода и за настоящето. Свързана като разказ, тя изглежда така:

В миналото, когато БКП 45 години е на власт, българската държавност била укрепена. Българската икономика и социалната система били в непрестанен възход. Държавата, представлявана от Партията, осигурявала на хората работа, доходи, сигурност, безплатно и качествено образование и здравеопазване, високо национално самочувствие, раждаемост, международни успехи в спорта и изкуството. Всичко това било желано от обществото и било постигнато “за сметка на свободата и с насилие”. Размерите на това ограничаване на свободата обаче са преувеличени.

БКП дала началото на демократичните промени в България, защото достигнала до прогресивното разбиране, че “не може да има социализъм без свобода”. Така се стигнало до времето на прехода. В началото БКП се изплашило и не поело инициативата. Затова болезнените реформи били проведени “по най-безотговорния начин” от десницата. По това време имало икономически срив, висока безработица и безпрецедентно социално разслоение. БСП нямала нищо общо с това. “Огромното обществено богатство, оставено в наследство от тоталитарната държава”, било разграбено и доразграбено. БСП нямала нищо общо с това: “нито нейните предишни ръководства, още по-малко нейните членове и симпатизанти”. Нещо повече. Годините на прехода показали, че няма по-държавническа партия от БСП: “Няма друга партия, която може да се гордее с държавническото поведение на своите лидери. Всички помним какво направи БСП в годините на прехода.”

Днес БСП е една модерна, прогресивна партия, която има място сред всички европейски социалистически партии и спокойно може да се сравнява с демократите в САЩ и с лейбъристите в Англия. В световната икономическа криза партията вижда възможност да докаже идеологическата си правота, а именно, че “отвъд капитализма има… социализъм”. Тази криза реабилитира по особен начин социалистическия проект и е шанс за БСП. Страната е в криза, но всички са в криза. Социалистите нямат нищо общо с това.

Оставям този исторически и политически фалшификат на читателската интелигентност и на паметта за преживяното. Безобиден ли е той? Не мисля така.

Другарят Станишев не е пич!

В специален раздел, увенчаващ капиталния му труд и озаглавен “И баба ти е с нас!”, Станишев се обръща към младите, към онези, “които нямат наслоени предразсъдъци или внушени лъжи за “престъпния” тоталитарен режим.” На тях, непомнещите, а и на другите, епидемично заразените от убеждението, че времето на тоталитаризма е далечен спомен, той пробутва лъжата за доброто управление с ограничената свобода и всеобщото щастие. Путинизира ги, без да знаят това, изкушава ги с измислици за времето на социализма, както правят безсрамните манипулатори. Другарят Станишев не е пич! Той лъже.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...