До края на годината РБ ще стане траен политически съюз

– Г-н Москов, какво ще сте последно Реформаторският блок – коалиция, съюз или партия?
– Затваряме политическата 2013 г. със споразумение за траен политически съюз, който ще се явява заедно на всички избори. Следващата стъпка е превръщането му в единна организация.
– Съюз значи, че сте равноправни, не се преливате и не се сливате. Така ли е технически?
– Това не е просто съюз между партии и подписването на споразумение, а е свързано с ясното отчитане на гражданското участие. По начина, по който започнахме с Гражданския съвет, ще бъде и във всички оперативни органи на блока -например в бъдещия изпълнителен съвет. Навсякъде гражданското участие ще бъде също толкова масирано. И то не просто като брошка за разкош, а като хора, които ще са блокиращи при вземане на решение.
– Защо решихте да са 12 целите на блока? Гоните апостолско внушение?
– 12-те начала се получиха случайно като бройка. Но не отричам, че хубавите неща вероятно имат препратки във важни моменти в историята.
– И вие готов ли сте да влезете в ролята на първоапостол Петър? Чух, че ще ставате шеф на Реформаторите, след като се слеят в една партия…
– По никакъв начин, нито водим такъв разговор. Целта на това, което правим, е да се опитаме да обединим обществото около цели и около идеи. Носителите им не стоят на преден план. Носител е Реформаторският блок.
Въпрос за надбягване по индивидуални писти в Реформаторския блок не стои
– Какво е съотношението между членовете, които желаят сливане, и тези, които дават отпор?
– Има различни тенденции. Но преди да са завършени разговорите, аз съм последният човек, който ще вади информация.
– Май в блока сте дали омерта?
– Не сме. Всеки разбира коректността, както възпитанието му позволява. Аз я разбирам буквално.
– Какво е реформаторски кабинет с ограничен мандат?
– Това е една от шестте стъпки, които предложихме за излизане от кризата. Първо – подаване на оставка и разпускане на това НС. Второ – провеждане на избори, които да излъчат реформаторско мнозинство и правителство, но не защото е доминирано от Реформаторския блок, а като национална цел. А е с ограничен мандат, защото има да извърши конкретни неща в отделните сфери.
– Мандатът колко да е?
– Година и половина. Успоредно с това трябва да подготвят на базата на широк дебат параметрите и документите за свикване на Велико НС, което да промени конституцията и да постави основите на третата българска република. Първата беше социалистическата, втората – на прехода.
– За година и половина как променяте цели системи?
– Всяка една – и икономическа, и съдебна, при ясна програма и мнозинство зад реформаторско управление
може да бъде изпълнена в рамките на 6 месеца
Митове и легенди на импотентни политически сили са разказите, че едни системи трябвало да се променят с годините много плавно. Ако говорим за здравеопазването, системата не ползват нито пациентите, нито лекарите. Съдебната система – няма удовлетвореност у хората. Кого чакаме?
– Ама как ще се намесите в независимата съдебна система?
– Има промени в конституцията, които могат да бъдат направени и от обикновено НС. А след това -и чрез масивна крачка за промяна на държавата, която е промяна на конституцията.
– Промяна на конституцията в две стъпки?
– Разбира се.
– Един пример за промяна, която може да осъществи обикновено НС?
– Начинът на избиране на ВСС. А също – мястото и начинът на избиране на главния прокурор.
– Кой да го избира?
– Трябва да бъде парламентарно подчинен.
– Кой би бил премиер на това правителство с ограничен мандат?
– Ще излезем и със собствена кандидатура за премиер. Имаме висока степен на яснота за тази фигура, но тя няма да бъзе назована сега.
– От ДСБ ли ще е? -Не.
– Равноотдалечена от шестте партии?
-Да.
– В събота Кунева каза: “Хората въздъхнаха с облекчение, че ние сме вече единни.” Колко горе-долу въздъхнаха?
– Ние сме 3-а политическа сила и единствената, която бележи растеж. В момента- подкрепата за нас е между 8 и 8,5 %, което значи 500 000 – 550 000 български граждани. Ако оцеляването ни бе в основата, може би това щеше да ни задоволи – 30-40 депутати, “пей, сърце”, всички сме щастливи, всеки получава лелеяното депутатство. Аз зор да ставам депутат нямам.
– Вие ще сте министър.
– Не. Аз имам зор моето дете да живее в държава с правила. Имам зор в следващите 5 г. нещата тук да се променят така, че родителите да не мислят как децата им ще емигрират.
– Скачени съдове ли сте с ГЕРБ откъм подкрепа?
– ДПС и БСП са противниците ни. А спрямо ГЕРБ ние сме алтернатива.
– Но не и невъзможен партньор в бъдеще?
– Партньорство в рамките на изпълнение на точките за излизане от кризата и на спешните реформи не може да бъде изключено. 6-те точки не са документ за сговор между някакви партии срещу други, който да покаже следващи мнозинства или промяна на баланса ляво – дясно,
което е безсмислен разговор. Това е документ, с който искаме смислен разговор за преструктуриране на държавата. До нея се стига през промяна в няколко сфери. Защото междувременно кръвта -финансова, икономическа, човешка,
изтича в канала, в тази мъртва хватка между ГЕРБ и БСП, които мерят кой е по-голям или кой ще каже по-големи глупости.
– Но Борисов ви отговори на 6-те стъпки.
– Да, ГЕРБ приема този план за излизане от кризата. А ние не търсим подкрепа именно за това. Ще я търсим в синдикатите – утре имаме среща с “Подкрепа”, и сред неправителствени организации. А също така – и на среща с партиите от управляващото мнозинство. БСП и ДПС трябва да влязат в тези точки на национално съгласие. Ако не го направят, да кажат каква е алтернативата. Ние казваме: “Оставката е първата стъпка”…
– Нали не очаквате да го приемат?
– Този въпрос изразява убедеността, че това са едни хора, които са във властта заради самата власт – за да я консумират. Ако ни кажат: “Съгласни сме да тръгнем да действаме по този план”, правителството подава оставка. Веднага след спешните промени в изборното законодателство отиваме на предсрочен вот и реформаторско мнозинство. Което не е задължително да е с някакъв център, а трябва да е центрирано около определена програма, и отиваме на промяна на държавата си през ВНС и нова конституция. Ако всички искаме това, то трябва и върхушката на БСП да го поиска. Ние трябва да се разберем първо влизаме ли в обществен консенсус, че променяме държавата си.
– Бихте ги изчакали в рамките на технологичното време да довършат Изборния кодекс, но трябва да поемат ангажимент да се разпуснат?
– Разбира се. При всички положения възможността за предсрочни парламентарни избори във времето след евровота е несериозна. Това означава, че някой лъже.
– Защо наричате сина си “моята опорна точка”?
– Гледах на Станишев опорните точки, моите са други. На мен наистина синът ми ми е опорна точка. Хубаво е човек да има истински опорни точки,’ които може да пипнеш и да целунеш. Другото е фалшификат на живот.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...