ДО ДИРЕКТОРА НА СЛУЖБА “ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ” БРИГАДЕН ГЕНЕРАЛ ВЕНЕЛИН ВЕНЕВ И НЕГОВИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ КУКЛОВОДИ

Бригаден генерал Венев,

Обръщаме се към Вас във връзка с изпратена позиция на Служба “Военно разузнаване” до медиите за подаден от нея сигнал до прокуратурата, ДАНС и ГДБОП срещу народния представител Стоян Михалев относно направени от него изказвания в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” в ефира на БНТ тази сутрин, 29 юни 2024 г.

Това е втори случай, в рамките на седмица, в който Служба “Военно разузнаване” се употребява агресивно политически срещу народни представители от ПГ на “Продължаваме промяната-Демократична България”. Очевидно след прокурата, МВР и ДАНС, СВР се превръща в новата бухалка на скритата държава.

Припомняме на бригаден генерал Венелин Венев, че съгласно чл. 11 от Закона за военното разузнаване – “на военното разузнаване не може да се възлагат задачи от вътрешнополитически характер. То не събира, не обработва, не анализира и не съхранява информация от вътрешнополитически характер”.

В този смисъл, считаме че ангажирането на службата, от страна на нейния ръководител, с несвойствени за дейността й задачи, е грубо потъпкване на авторитета й и злоупотреба с власт.

С настоящото изявление публично сезираме Военна прокуратура на Република България да образува разследване срещу бригаден генерал Венев за извършено длъжностно военно престъпление по чл. 387 от НК, състоящо се в злоупотреба с власт.

Припомняме на бригаден генерал Венелин Венев и неговите политически кукловоди, също така, че съгласно чл. 69 от Конституцията на Република България – “народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание”.

Накрая, изразяваме за пореден път своята позиция, че няма да се откажем от програмата си за реформа на службите за сигурност, необходимостта от която става все по-наложителна.

Национално ръководство на ПП “Демократи за силна България”

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...