Доходи не се вдигат със заеми

Иван Костов: Благодаря ви за вниманието. Искаме да коментираме искането или идеята, повдигната от всички представители на ГЕРБ на всички ключови позиции, че прекалено големи икономии са направили и поради това доходите са ниски и така естествено стигнаха до предложението, което е шокиращо за мен на еврокомисаря ни Кристалина Георгиева да изтеглим 1 млрд. В тази връзка нашият сериозен упрек е следното: Бойко Борисов разполага в тази година с бюджет с 5 млрд. повече отколкото 2008г. С 20% му е по-голям бюджета. Представете си къде са отишли 5 млрд., щом не са стигнали до хората и са генерирали тази бедност и са изкарали хората на улицата. 5 млрд. повече и резултата е протести на улиците и идея да се тегли кредит. И това се оставя като задача на служебното правителство. Ние искаме да предупредим служебното правителство да не тегли такива кредити от 1 млрд., защото така както едно семейство не може да увеличи доходите си като вземе заем от банката, така и държавата не може да увеличи доходите, като вземе пари на кредит. По простата причина, че парите трябва да се върнат. Това е нашия коментар. А моят личен знаете ли какъв е? Аз съм изумен как може да блъснеш държавата в стената с 5 млрд. повече. Аз разбирам да я блъснеш с 5 млрд. по-малко, ако разполагаш. Или с 1 млрд. Да катастрофираш, ако си изправен пред изключително големи финансови проблеми. Но да катастрофираш при това положение е просто изумителна “сръчност”. Така че призоваваме да не се поддава служебното правителство, също и президента на подобни призиви. Първата му задача на служебното правителство е да запази финансовата стабилност, за ад не допусне разрастването на икономическата и социална криза.

Въпрос: Това може ли да се случи с финансов министър като Медна Стоянов например?

Веселин Методиев: Всеки, който го направи, независимо от името ще сбърка.

Въпрос: Служебното правителство може ли да сключва такива…?

Иван Костов: В рамките на закона за бюджета има право да оперира, включително и на външния пазар. Във всякакви граници може да взима кредит, но би било крайно неразумно да го направи.

Въпрос: Какво бихте препоръчали да направи служебното правителство? И втория ми въпрос е, има ли тенденция протестите да прераснат от национални в такива срещу местната власт?

Иван Костов: Вижте, това, което може да направи служебното правителство е ясно дефинирано в конституцията. То трябва да проведе честни избори. То е заради това. Преди това трябва да овладее политическата криза. То няма право да променя политиката на доходите на правителството на Бойко Борисов, което доведе до тази катастрофа. То няма сили да започне антимонополна политика, защото няма законова база. Няма как без закон и без легитимна платформа да започне тази битка срещу монополите. Ние заради това предлагахме, ако си спомняте, програмно кабинет, който да може да работи при функциониращо НС, да приеме тази легитимна платформа и тогава нещата можеха да изглеждат по друг начин. Остана още един въпрос.

Веселин Методиев: Единствения начин това да се случи е хората да припознаят в своя кмет, своята община и своя областен град тежко корумпиран човек, свързан с голяма популярна групировка, както беше случаят с Кирил Йорданов и ТИМ във Варна. Това не беше от вчера, то не беше плод само на тази политическа конюнктура, варненци се бяха нагледали на едно нахално безобразно и нагло поведение. Ако хората припознаят в своите кметове, това не можем да го кажем ние в центъра, подобно поведение и подобни дълголетни практики, то тогава те ще излязат и ще ги назоват с имената им. Ние не можем в момента да гадаем и ще бъде спекулативно, ако си позволим такова нещо.

Въпрос: На България е нужен стабилен кабинет. Борбата ще е между БСП и ГЕРБ? Заявете днес кой бихте подкрепили за съставянето на кабинет, за да не влезнем в прогнозираната серия от постоянни избори?

Иван Костов: Вижте, аз съм дълбоко убеден, че тази политическа криза в момента изисква радикални решения. Тази алтернатива, която Вие казвате, дали БСП или ГЕРБ, не е това радикално решение. Давам пример, ако имате търпение. БКП се провали в опита да стартира реформи в страната през 1989-1990 г. постигна споразумение на кръглата маса, спечели изборите за БНС, назначи свой кабинет при абсолютно изхабена способност да управлява страната. Луканов катастрофира само след няколко месеца. Просто казвам, че в онзи период, в онова време опита БСП през печалба на изборите да изиграе ролята на алтернатива, която ще прави реформи, беше абсолютна катастрофа. Друг вариант – БСП и алтернативата НДСВ. Кога се разигра този сценарий? Спомняте си го много добре, нали така – 2005г. По същия начин както сега Вие смело формулирахте, бяха двете алтернативи. Двете алтернативи дадоха една. Тройната коалиция, която на практика корумпира цялата система, т.е. не се намери вярно решение на проблемите на страната. Сега Вие се опитвате да предпоставите волята на избирателите, казвайки кои ще бъдат основните парламентарни сили. Моят отговор е, ако това е варианта, ако това се разиграва в момента, ще свърши по същия начин, както историята е показала.

Въпрос: Г-н Костов, при наличието на неработещо Народно събрание, непроменен изборен кодекс, как си представяте, кой ще спечели при един избори с под 35-30% активност? И кой ще загуби?

Светослав Малинов: Ниската избирателна активност е проблем за българската демокрация. В този смисъл ще загубим всички, защото ще имаме един резултат, дори в рамките на закона, няма да бъде приет като убедителен от никого. При всички положения обаче, нашето желание през изминалите седмици беше, поне част от исканията на протестиращите да бъдат включени в изборния кодекс, да бъдат направени възможните промени, за да може тези хора, които сега протестират да не си отидат вкъщи дълбоко убедени, че партиите са ги изиграли. Трудно беше, но успяхме поне накрая най-после да прокараме тезата за програмно правителство с работещ парламент, защото първосигналната реакция беше изключително вулгарна и абсолютно невярна, а именно, че ДСБ иска да управлява. Така, че това, което мога да кажа е, че ще загубим всички, защото начина, по който се влиза в тази кампания, бързината, с която бяха насрочени всички дати, неслушането в протестите на хората, специално на реалистичните искания имам предвид, невключването ще доведе до ниска избирателна активност. Всеки, който се представи добре на изборите ще носи усещането, това ще бъдем и ние, защото ще се представим добре, ще носи усещането, че българските партии не направиха нужното, за да поканят отново тези така разколебани или пък напълно ядосани граждани да участват в изборния процес. Това е.

Иван Костов: Има един, който ще спечели, това е ДПС. При ниска избирателна активност ДПС, ще увеличи силно присъствието си в парламента, заедно евентуално с крайно анархичния комунистически вот. Тези, вероятно и те. Тези ще спечелят при много ниска избирателна активност.

Въпрос: Казват, че и вие ще спечелите от това?

Веселин Методиев: Съвсем кратък коментар на данните. От два месеца това, което се казва за ДСБ е, че със сигурност ще влезнем в парламента и сигурно ще спечелят още гласове. Ние на такава радост никога не сме се радвали, откакто сме създадени. Затварям скобата. Отговора, който искам да дам е следният: Ние, ДСБ не носим отговорност за 6 млн. и 900 хиляди български избиратели, защото сме нормални хора. Ние носим отговорност и ще я понесем съвсем съзнателно и коректно във времето на кампанията за десните избиратели на България. Ние се обръщаме към тях, ние знаем какви са възможностите на десните избиратели и търсим тяхното доверие. Ние сме останали алтернативата на българската десница като политическа партия, ако там намалее избирателна активност, сред тези хора, които всеки, който се интересува от политика знае колко са, как са, тогава ние ще носим отговорност за общата избирателна активност. Ако намалее популисткия вот – да си носи отговорност ГЕРБ, ако намалее левия вот – да си носи отговорност БСП, и т.н. Тази отговорност си има адресати. Тя не е така изобщо. Тук в тази зала носим отговорност за десните избиратели на България, които винаги ще пазят парламентарната демокрация, които винаги ще пазят частната собственост, които винаги ще пазят европейския облик и пазарната икономика на България, за тези хора да. Но не ни натоварвайте с общата избирателна активност в страната, просто, защото не е възможно да ни натоварите с такава отговорност.

Въпрос: Измислихте ли името, под което ще се явявате? Защо да не е просто “ДСБ и ко”, което е много логично?

Светослав Малинов: Понеже има една специална откровеност във Вас, аз ще Ви отговоря откровено. Абсолютно по никакъв начин, както и да се явим, както и да се наречем, не може да се скрие фигурата на Иван Костов и абревиатурата на ДСБ. Нашите избиратели не са от тези, за които трябва да правим кампания за разясняване къде точно се намираме и под какво име съществуваме на български език. Нашите избиратели ще се ориентират в рамките на 48 часа, така че това наистина е въпрос на колегиално отношение, на някои други юридически въпроси, така че, както и да се наречем ние сме ДСБ, лидерът на коалицията е Иван Костов.

Въпрос: Смятате ли ДСБ да присъства в името?

Светослав Малинов: Аз мисля, че отговорих.

Иван Костов: Това каза.

Светослав Малинов: Аз казах, че това е нещо, което не може по никакъв начин да бъде скрито и избегнато, а как точно ще се казва е въпрос на някакви разговори с нашите партньори. Това, което казах аз е, че не е от огромно значение, защото дори да се казваме коалиция “Сините”, както е едното предложение на г-жа Нейски и част от нашите, пак ще бъдем тези, които сме. Ако такова огромно значение има, то тогава партиите щяха да влизат по красота на наименованието си в парламента. Обаче знаем, че не е така. Ние смятаме, че по друг начин се ориентират избирателите, особено в ситуация, когато едно от най-ярките присъствия е, да не кажа най-яркото, е тъкмо нашето. Ние в момента сме по-видими и отчетливи, на фона на този хаос, от всякога, може би от учредяването си не сме били толкова ясни, толкова търсени и с толкова силен глас.

Въпрос: В сайта на г-жа Нейнски има три възможни имена, ако трябва да гласувате за тях, кое бихте избрали?

Веселин Методиев: Аз бих гласувал за ДСБ, като един такъв възможен следващ отговор. Благодаря!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...