Доклад на Иван Костов пред Десетото Национално събрание на ДСБ

(видео)

Доклад пред Десетото Национално събрание на ДСБ

Уважаеми делегати и гости,

Ние изпълнихме решенията на Деветото си Национално събрание и излъчихме своите листи на кандидатите за народни представители. Предвид насрочения за 27 януари 2013 г. референдум това е предвидливо проведена и навременна подготовка за очакващите ни в следващата година кампании за доверието на избирателите.

Нашата политическа дискусия трябва да изясни политическите ни позиции за тези кампании; да ни въоръжи и мотивира за предстоящите дебати с опоненти и противници. В отговор на това изискване с този доклад ще привлека вниманието ви към политическия анализ на обстановката на Националното ръководство на ДСБ и ще се опитам да поставя на фокус няколко от нашите послания.

Нашите решения на най-острите проблеми.

Срастването на властта на последните три правителства с монополите е основната причина страната ни да затъва вече четвърта година икономическа криза и депресия. Злоупотребите с господстващо положение са във всички ключови сектори – енергетиката, земеделието, храните, лекарствата, медиите, застраховките. Монополните цени, често превишаващи международните, намаляват реалното потребление на домакинствата и убиват семейния, малкия и среден бизнес. Тези злоупотреби с цените доведоха до закриването на значителна част от фирмите – 1/3 в строителството, близо половината в търговията, значителна част в индустрията и услугите. Едва половината от фирмите се пререгистрираха, а в половината от регистрираните няма нито един зает работник. Повече от 300 000 души престанаха да се самонаемат и осигуряват. Почти всеки трети млад българин е без работа.

Единствено икономическият растежувеличава ниските доходи и намалява високата безработица. За него са нужни инвестиции. У нас те намаляха драматично и причина за това е, че предварително разпределеният и затворен от олигарсите пазар не допуска откриване на нови производства.

Масовата корупция в администрацията, в обществените поръчки, в търговското съдопроизводствоспират инвеститорите. Малцина се осмеляват да инвестират в страна, чийто съд е корумпиран от олигарсите, а публичните поръчки се печелят от едни и същи, свързани с властта фирми.

Икономическо развитие има там, където има свободна конкуренция. Пазарът се саморегулира само, когатодържавата противодейства на монополите инасърчава конкуренцията. Борбата за потребителя еосновния двигател на растежа на благосъстоянието. У нас конкуренцията е задушена от малки за мащабите на Европа, но достатъчно големи за българския бизнес монополисти. Господстващото им положение досега ревностно е браненои създавано от правителства на Сакскобургготски, Станишев и Борисов.

Нашето политическо решение е държаватадрастично да ограничи и санкционира монополистите и да отвори българския пазар за свободната конкуренция. Това задължение на правителството и законодателитене се прилага, защото властта е в симбиоза с нарушителите. От върховете на управлението на страната тази олигархична симбиоза разпространява корупция навсякъде. По тази причина е недосегаема за правосъдието. Поради еднаквата си природа и обвързаност БСП, ДПС и ГЕРБ не потърсиха и не дадоха доказателства за осъждане на корумпираните политици и магистрати.

Затова ние сме непримирима опозиция на последните три управления.

Доверието и оптимизма ще ни изведат от кризата. От 2006 година насам българите са най-нещастните хора в Европа. Причината е, че управляващите вече 12-та година не модернизират страната, а я връщат към миналото. Затварят целенасочено обществото ни в гетото на посткомунизма.

Мнозинството от българите се страхуват от ширещата се престъпност и от милиционерското насилие. Ние сме единствената страна в ЕС, в която масово обират селски домове; единствените, които не можем да се развием високодоходно интензивно земеделие, поради масова полска престъпност. Поради това, че силови групировки налагат несправедливи цени на продукцията на земеделците.

Стигнахме до безпомощното признание на отговорния вицепремиер, че страната ни е “оазис на организираната престъпност”. У нас властва беззаконието. Има отказ от правосъдие. Законът не се прилага еднакво за всички. Правозащитните и съдебните ни органи са под постоянно критично наблюдение от ЕС.

Ние предлагаме радикална реформа на МВР, прокуратурата и съда, включително промяна на Конституцията. Доган, Станишев и Борисов не я правят, защото лично са нарушили закона.

Българите са несигурни за своето здраве поради все по-некачественото и скъпо здравеопазване. Обезверени са от влошаващото се образованието и възпитание на младите. Виждат обезценяването на малките си пенсии и неефикасността на социалното подпомагане и грижи, недостатъчната подкрепа за майките и слабата защитата от безработица.

Всичко това се дължи на отказа от реформиране и модернизация на изпадналите в криза сектори. Страхът от вземане на нужните управленски решения, заради тяхната непопулярност, доведе до най-лошото – до разпадането на солидарните система на гражданското ни общество. Това днес е причината за все по-масовата несигурност и разочарование.

Преди три години от Синята коалиция предложихме на ГЕРБ силни и конкретни реформаторски политики, които решаваха проблемите на икономиката, здравеопазването, социалното дело, усвояването на европейските фондове и съда. Предлаганите от нас реформи не бяха извършени, заради популистките страхове на управляващите.

Днешната несигурност и хаос са предизвикани политически. От нежеланието и неспособността на три поредни правителства и парламенти да завършат реформите в съдебната система, полицията, здравеопазването, образованието, пенсионното и социалното дело. Дори по-лошо, в МВР, прокуратурата и съда виждаме връщане на назад и възстановяване на практиките на тоталитарната държава.

Три правителства и парламента не си дадоха сметка, че отказът им да модернизират страната ни обезверява и отчайва хората. Сега, по демографската катастрофа, безработицата и разширяващата се бедност, виждаме, че те плащат най-високата цена. Тази година поставя печален рекорд с най-ниска раждаемост. Вече с просто око се вижда връзката между социално-икономическата и демографската криза. Колкото по-дълго време оставаме в плен на първата, толкова по-трудно ще излезем от втората.

Нарастващият хаос деморализира. Почтеността и приличието напускат общуването и дискусиите. Казаното става все по-агресивно, изпълнено с отрицание и омраза. Обществото ни дерайлира от пътя на демокрацията. Три са политическите причини за това. И те не са в сгрешената ни човешка природа, в “мат’риала” както се изразява г-н Борисов.

Властта не насърчава гражданската добродетел и не се противопоставя на погрешното и вредното.

Трите последни правителства оневиняват политическите вредителства. Не прилагат Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен и не се противопоставят на реставрацията на неговите символи. “Десният” Борисов реабилитира на няколко пъти Тодор Живков. Останалите ги следват: СУ “Кл. Охридски” чества Людмила Живкова; архиереите на БПЦ не се покаяха за принадлежността си към ДС, не осъдиха комунизма като абсолютно зло. Още не са почели убитите от комунистите мъченици на вярата. Резолюцията на ЕП относно европейската съвест и тоталитаризма е само къс хартия за българските управляващи и за посткомунистическото ни общество.

Още по-лошо е, прави се тъкмо обратното. От “дясната партия” ГЕРБ обявиха спасението на България от катастрофата през 1997 г., реформите и евроатлантическия избор, постигнати от ОДС, за провала на прехода. Това не е обикновен опит за подмяна на историята на страната; това е опит да бъдат разрушени напълно и без друго несигурните ориентири на българите за добра и за лоша политика.

Недостойни, корумпирани и престъпни лица стават пример за успех в обществото. Борисов, Станишев и Доган договарят постоянно позорни назначения на ключови постове в държавата. ЕС остана единствената пречката пред безобразията.

Всеобщо отрицание руши нравите. Последните три правителства го подхраниха като отрекоха всичко постигнато преди тях. Кодът на отрицанието е прост като вирус – “всички са маскари”. То бе подето от публични говорители и медии и за съжаление от много интелектуалци-демократи.

Тук на всички подали се на вируса ще напомня най-простото и най-старо опровержение. Само обичта съгражда – отрицанието може само да руши. Демократична България може да се строи само с обич и уважение и по никакъв друг начин.

Primum non nocere – “първо не вреди”. основният принцип на Хипократовата клетва е задължителен за всеки посветил се на обществото. Всеобщото отрицание нанася вреди във всички посоки. Накрая обявява народа за виновен. И на финала отрича собствения си говорител.

Глашатаите на отрицанието трябва да знаят и друго: “Всички са маскари” – казва слабия, който няма сили да създаде, да сътвори, да отстои и да брани каквото и да било. “Всички са маскари” – казва и страхливецът, който няма кураж да защити каквато и да е теза, който и да било човек до себе си; да отстои някой принцип, да застане зад кауза. “Всички са маскари” – казва и престъпникът, защото знае, че е такъв, защото той е крадецът, който вика “дръжте крадеца”.

Но “всички са маскари” е обществено опасен ретро-вирус, защото е тоталитарно отрицание на многопартийната демокрация; защото е опит да се елиминира търсенето и дебатирането на политически решения от най-активните общности – политическите партии. Това е изстрел в сърцето на демокрацията.

ДСБ не се страхуваме от отрицанието и хулите. Обявихме публично своята идейна платформа. За разлика от останалите партии не се крием в популизма, не избягваме, а търсим открития сблъсък на идеите. Политическата ни платформа е нашият опит да върнем на обществото политическата почтеност, като казваме ясно кои сме и за какво сме. Ако бъдем последвани от останалите това може да помогне за нравствените устои на обществото ни.

Десницата от прехода отказа да защити сърцевината на демократичните промени. Няма демокрация без гражданско общество. Няма гражданско общество ако хората не притежават земя, жилища, труд или средства за производство, ако сами не се грижат за тяхното опазване и възпроизводство. Собствеността ни прави свободни граждани. На нея се опираме, за да носим отговорността за своите семейства.

Мнозина мислят, че за да бъдат десни и демократи е достатъчно да мразят комунистите и техните производни. Това не е вярно. Истинските граждани, каквито сме ДСБ, защитават възстановяването на собствеността върху земите, недвижимите имоти и фабриките, отнети насила и незаконно от комунистите. Като истински граждани приемаме като абсолютно необходима приватизацията, която осъществихме. Защото чрез нея изградихме върху руините на комунистическите експерименти стабилна парична, банкова и бюджетна система, и здрава икономическа основа за растеж. Чрез прекъснатите от нея бюджетни загуби и безполезни производствени субсидии, можахме да постигнем за 4 години четири кратно нарастване на средната заплата и 3.5 пъти нарастване на пенсиите. Заради раздържавяването станахме членове на евроатлантическата общност.

И точно, защото защитаваме сърцевината на гражданското общество, за нас всеки, който твърди като ГЕРБ и БСП и пр., че реституцията е порочна, че земеделието е ликвидирано от десницата, че приватизацията е престъпна е наш противник. Но той не е и гражданин и не е и демократ.

Реформаторска алтернатива и категорична опозиция на ГЕРБ

Нашата непримиримост към БСП и Доган ни мотивира да заявим веднага, че при каквито и да е обстоятелства не можем да бъдем в коалиция с тях. Тази наша позиция е естествена и логична последица от дълбоките ни идейни и ценностни различия, от саботирането им на демократизацията и модернизацията на България, от нашето категорично осъждане на техните порочни и вредни корупционни управленски практики.

В днешните условия те не са наш пряк съперник за доверието избирателите. Такива са ГЕРБ и партията представяща се за движение България на гражданите, която всъщност е поредния опит на хора от кръга на Сергей Станишев и на ренегати-кариеристи, да откраднат демократични гласове. Успешните фасади на десни партии на Сакскобургготски и Борисов ни задължават да реагираме твърдо на този пореден опит за измама на нашите избиратели.

Настоящият доклад аргументира, защо в последните три години ДСБ в състава на Синята коалиция сме категорична опозиция на ГЕРБ. Защото сме тяхната реформаторска алтернатива. Защото сме демократична алтернатива на техния посткомунизъм.

Тяхното крайно враждебно отношение към нашата коалиция предопределя нашия отпор. Борисов и Цветанов брутално се намесиха в нашите коалиционни отношения, което е недопустимото за партия от ЕНП.

Има още една група мотиви за категорично опозиционното ни отношение към ГЕРБ. Борисов извърши поредица от предателства на българските интереси в полза на Москва.

Той прие на наша територия руски газопровод, от който българите няма да получат никакви ползи в следващите 50 години, до изплащането на инвестицията за “Южен поток”. А това ще се случи, заради недопустиво високата стойност на инвестицията, несигурността на доставките на газ по тръбата и ниските такси за пренос на газ през територията на България. Така ГЕРБ повтаря предателството на тройната коалиция с АЕЦ “Белене”. Нарушават европейското законодателство, защото допускат по “Южен поток” да транспортира газ само Газпром. Дори България няма да има право да достави по тръбата закупен от нея газ от трети страни.

Борисов преподписа стария договор за доставка на газ и така гарантира господството на Газпром на нашия пазар. Това наказва с монополно високи цени българските домакинства и фирми. Няма да можем да заменим скъпия руски газ с новооткрит евтин газ предлаган от трети страни, дори от собствената ни територия. Защитата на българските интереси изискваше промяна на формулата за цената на газа; отпадане на принципа “вземай или плащай”; и, отчитане цената на спот-пазара. Това бе постигнато от Полша, Чехия, Германия, които постигнаха пробиви в новите си договори с Москва.

С провеждането на референдум за строителство на нова ядрена централа ГЕРБ подготвят политическо алиби да продължат да източват парите на българския данъкоплатец и потребител на електроенергия за неопределено дълъг срок в бъдещето.

Започваме предизборната си кампания с референдума.

Референдумът за нова ядрена централа, която може да бъде само тази в Белене, разкрива съучастието на ГЕРБ в измамата на Сакскобургготски, Доган и Станишев. Те ще гласуват заедно с БСП.

Ние сме против Втора атомна още от 1989 г.

Ние сме спрели официално строителството й през 1991 г.

Ние сме били решително срещу започването на строежа от Симеон Сакскобургготски през 2002 г.

Десет пъти сме излизали с официални позиции срещу най-мръсната корупционна сделка с Путин, срещу най-голямата измама на българския посткомунизъм.

Нашите аргументи убедиха правителството да спре строителството на АЕЦ Белене.

Ние предложихме на Народното събрание да подкрепи правителството за спирането на това строителство.

Затова не можем да се съгласим българската ядрена енергетика да се развива чрез строителство на нова ядрена централа.

Затова не можем да призовем своите избиратели да не гласуват на 27 януари. Затова не можем да кажем на хората да си останат по домовете.

ДСБ подкрепи и застана зад Инициативен комитет, който призовава избирателите да гласуват с “НЕ” на референдума; да бъдат против строителството на нова ядрена централа, която всъщност не е нова, а най-старата, последна произведена от своя тип руска ядрена технология, не отговаряща на новите европейски изисквания за безопасност.

За нас участието в референдума означава да се изправим едновременно срещу всички управления, които създадоха най-голямата измама за да източат и присвоят най-много пари на българския данъкоплатец. Да покажем, че сме техни принципни противници на 27 януари 2013 г.

Категорично сме за Синя коалиция, за единна истинска десница.

Ние не се радваме на случващото се в СДС. Единната, истинската десница загуби още една своя опора. Тежко са ударени организирани членове, симпатизанти и избиратели на дясната коалиция. Не можем да сме безучастно, когато уж “сестринската партия” ГЕРБ успя в едно разрушително начинание, което е мечта на посткомунистите още от момента, в който направихме своето първо самостоятелноправителство.

Начинът, по който действаха през всичките тези 22 години срещу нас, няма нищо общо с взаимоотношенията междупротивостоящи си европейски партии. Към зловещите приьоми на КГБ и ДС трябваше да се добави бруталното мутренско потъпкване на достойнството на опонента, за да се постигне напускането от СДС на СК и изключването на депутати от нашата парламентарна група от партията.

Но този успех на Борисов и Цветанов е частичен. В парламента има Синя коалиция, има ни нас ДСБ.

Синята коалиция беше припозната като най-опасен противник от БСП и ДПС още при зараждането си. Те осъществиха първия опит да я унищожат, защото знаеха, че обединението на десните избиратели дава надежди Тези избиратели опровергаха тезата за “смъртта на старата десница”, която бе пусната в оборот непосредствено след изборите за Европарламент през 2007 г., за жалост не без основание. Те не се повлияха от отказа за регистрация на СДС на изборите за Европарламент; от това, че отидохме след тежки съдебни процедури на парламентарни избори.

В тогавашните критични моменти ДСБ направихме трудни компромиси, защото бяхме безкористно и твърдо за обединението. Тогава доказахме, че можем да обединим и удържим десницата. След тези избори както симпатизантите, така и противниците на СК признаха, че тя има потенциал да разшири своето доверие.

Щафетата за нашето унищожение пое ГЕРБ. Започнаха скрито още на предварителните избори за кандидат-президент на СК, купуваха гласове на изборите за председател на СДС и днес ГЕРБ вече воюва открито както срещу СК така и срещу СДС и ДСБ. И ако нас може само да ни клевети, то срещу депутатите и единството вътре в СДС атаките са ефикасни.

В рамките на един избирателен цикъл както “оригиналната левица”, така и “фалшивата десница” се опитаха да унищожат СК. Няма по-добро доказателство за нейната ценност и незаменимост в българския политически живот. Тя не бива да се мисли само като коалиция от партии, а като истински съюз на избиратели. На тези, които никога не са гласували и никога няма да гласуват за левицата, не са гласували за ГЕРБ, когато тази партия бе на върха на своята популярност. Към тях ще се присъединят и тези, които бяха излъгани от Борисов. Те искат да чуят, че ще има Синя коалиция на следващите избори.

ДСБ обещаваме на тези избиратели, без уговорки и скрити планове, че ще направим всичко възможно, всичко, което е по нашите сили, за да могат да гласуват за Синя коалиция. Ние ще обединим десните избиратели в опозиция на ГЕРБ и няма да позволим подмяна на десницата.

За състоянието на ДСБ.

Днес ДСБ сме в морален и политически подем. Отнеха ни всичко, което можаха и ни остана повече.

Парадоксът се дължи на това, че след 7-8 години и след всички наши загубени битки, събитията категорично потвърдиха нашата правота. Сега и привърженици и противници виждат, че ако не бяхме създали ДСБ сега всички щяхме да се въргаляме в краката на Борисов и Цветанов.

Вие сте моралните победители в сегашните мъчителни дни за българската демократична десница, защото попречихте на Борисов да я унищожи и унижи пред очите на цялото общество; не позволихте да я подмени и фалшифицира.

Вие ДСБ трябва да сте горди, защото опазихте факела на “синята идея”, защото съхранихте ценностите и принципите на българската демокрация в най-трудни условия, изправени срещу многократно по-силни противници.

Ние с вас удържахме вярната посока за България и днес сме единствената алтернатива на последните три посткомунистически управления.

На нас ни предстои референдум, който не можем да загубим. Той ще бъде нашата най-силна предизборна кампания.

ГЕРБ опразниха дясното политическо пространство със своите провали и международни скандали. Губят с всеки изминал ден подкрепата на българските избиратели. Обзети са от паника пред спадащото си доверие. Нямат куража да се изправят на референдума срещу БСП и руските интереси. В слабостта си разкриват истинската си недемократична и реакционна природа, и предателствата си на българските интереси.

Моралната победа на ДСБ в битката за българската демократична десница и дезертирането на ГЕРБ в референдума за Белене, ни дават основания с цялата си убеденост и правота да поискаме отново доверието на нашите избиратели.

Нашият образ далеч преди изборите е съвсем ясен:

Никога с БСП и Доган,

категорична опозиция на ГЕРБ,

непреклонни защитници на националните интереси,

ние сме тези, за които дори и противниците са убедени, че можем да извадим България от кризата.

Благодаря ви демократи за силна България!

1 декември 2012 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...