Докато протестираме правителството ограбва пенсиите

Радан Кънев: Здравейте. След днешното национално ръководство искаме да вземем отношение по три въпроса. Първият е да алармираме, че докато протестите продължават и докато БСП твърди, че приема единствено промени в избирателния кодекс, т.е. това в момента е приоритетът, чрез предлагани промени на пенсионния модел продължава грабежа на парите ни зад гърба ни докато протестираме. Да вземем кратко отношение по проведената национална конференция на СДС и към изказванията на г-н Бойко Борисов, свързани с реформаторския блок. По първата тема за пенсиите давам думата на г-жа Росица Рачева.
Росица Рачева: Здравейте. Както каза г-н Радан Кънев докато хората протестират по улиците, докато всички ние протестираме това, което се случва е, че реформите, които бяха направени в пенсионната система се връщат назад. Това се случва чрез предложения за законодателни промени, направени от БСП. Чрез тези предложения на практика удрят върху бъдещите пенсии на активно работещите хора и върху пенсиите на хората от нашето поколение. Същевременно заради такива привилегии днешните пенсионери, хората с голям стаж и високо образование продължават да получават мизерни пенсии и това е нашият апел – хората да следят за това какво се случва и как на практика докато се случва тази суматоха по улиците на София, продължават да се творят безчинства в парламента.
Борис Станимиров: Искаме от името на НР на ДСБ да поздравим г-н Лукарски с избирането му на председателския пост на СДС. Ние заявихме преди няколко седмици, че ще изчакаме националната конференция на СДС, обнадеждени сме от първите изяви на г-н Лукарски и ще продължим да ги следим с уважение и интерес.
Радан Кънев: По отношение на изказването на г-н Бойко Борисов, който прави пряка връзка между ДСБ, Реформаторския блок и кръга около Цветан Василев, който всъщност е един от поводите за изригването на недоволството. Първо искаме да кажем, че изреченото от г-н Борисов е лъжа, за да не оставим съмнения. На второ място, че финансирането на политическите партии в България е публично и прозрачно и може да се провери. Няма никакви средства и никакво финансиране от Цветан Василев и каквито и да било свързани с него лица и фирми. На трето място – ако г-н Борисов иска да каже, че има незаконно финансиране на ДСБ от такива кръгове, нека да излезе и да го каже, за да предприемем ние съответните юридически действия във връзка с такова изявление. Ако не може да каже такова нещо да благоволи да го опровергае и да се извини. Благодарим и сме на разположение на вашите въпроси.
Въпрос: ГЕРБ е най-голямата и авторитетна българска партия в ЕНП. Каква ще е координацията ви?
Радан Кънев: Няма да имаме координация с ГЕРБ. Имаме координация с политически партии, които са на нашите позиции и аз още веднъж ще кажа, че всички партии, които по въпросите за промяната в правосъдието са правили коалиции в защита на статуквото, последната такава коалиция беше ГЕРБ – БСП – ДПС в миналия парламент, нямат общо с нас по най-важния въпрос за българското общество. Всички партии, с които в момента водим разговори имат общо с нашата позиция по тези въпроси.
Въпрос: Какво ще е отношението Ви към отцепниците от ГЕРБ? Как така влизате в коалиция с Кунева?
Радан Кънев: Първият въпрос за отцепниците от ГЕРБ – имената, които видяхме – те не са хора, които ни представляват. Те са хора, за които Борисов и Цветанов дължат обяснение, защо са били в българския парламент. На втория въпрос, за да бъдат в момента стотици хиляди, ако не и повече български граждани с реформаторски възглед – непредставени в парламента, за да бъдат те днес единни в исканията си за оставка, за промяна и за представителство, очевидно нашите партии са допуснали стратегически грешки. Ние сме достатъчно силни, за да си ги признаем и за да ги преодолеем като още веднъж искам да подчертая, че големи каузи обединяват избирателите в дясно и в реформаторското пространство, а не лидерите. Тук не говорим нито за мен, нито за г-жа Кунева, нито изобщо за хора, които не са председатели на формациите си, както Касим Дал, който често се споменава като проблем. Говорим за избиратели със сходна кауза и убеждения и за партии със сходни програми по най-важните въпроси за развитието на България. Като вчера беше представен един консенсус от 12 точки. Те първа ще представяме общи позиции по най-важните секторни политики. Икономическата политика, за която бяхме критикувани, че не присъства в тези 12 точки става дума за партии с много сериозна експертиза, с много сериозни програми, които няма да представят нещо набързо в икономическата политика. Ние ще представим там много силен документ, така както икономическите ни програми бяха най-силни на изборите, но най-вероятно именно поради разделението те не получиха доверие като гласове, а само оценка колко са добри.
Въпрос: Г-н Кънев удовлетворява ли Ви избора на новото ръководство на СДС и какво ще бъде отношението Ви към тях?
Радан Кънев: Това, което много ми хареса са думите на г-н Лукарски след неговия избор. СДС е сериозна и демократична партия, самостоятелна, тоест какво на мен ми харесва, какво на нас ни харесва и какво не ни харесва изобщо не е въпрос. Подобни обсъждания на други партии до момента нанесоха големи вреди на десницата в България. Ние няма да си го позволим. Следим обаче политическите послания. Политическото послание на г-н Лукарски за единно реформаторско пространство и за разграничаване от ГЕРБ, съвпада с това, което ние говорим.
Въпрос: Тоест ще бъдат включени в преговорите?
Радан Кънев: Да, разбира се. Ние ще потърсим разговор веднага. То е очевидно, аз вече го казах няколко пъти.
Въпрос: Може ли петте партии да се явят като единна коалиция на избори октомври. Как ще коментирате балотажа във Варна?
Радан Кънев: Избори през октомври за съжаление няма насрочени. Ние настояваме за такива избори възможно най-скоро, но когато знаем кога ще са изборите, тогава ще говорим наистина за предизборно коалиране, в момента просто е рано. А по отношение на изборите във Варна се видя, че в сегашната ситуация, в която се намира България БСП и ДПС не могат да печелят избори независимо кой им е кандидатът. Независимо каква подкрепа получават, а те напълно са изгубили общественото доверие. А избирателната активност, която е няколко стотин гласа, някъде там към 600 гласа по-висока от първия тур, показва, че и двамата кандидати по никакъв начин не създават доверие във варненци. Огромна част от хората не виждат избор и не са участвали в него.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...