Докато протестираме правителството ограбва пенсиите

Радан Кънев: Здравейте. След днешното национално ръководство искаме да вземем отношение по три въпроса. Първият е да алармираме, че докато протестите продължават и докато БСП твърди, че приема единствено промени в избирателния кодекс, т.е. това в момента е приоритетът, чрез предлагани промени на пенсионния модел продължава грабежа на парите ни зад гърба ни докато протестираме. Да вземем кратко отношение по проведената национална конференция на СДС и към изказванията на г-н Бойко Борисов, свързани с реформаторския блок. По първата тема за пенсиите давам думата на г-жа Росица Рачева.
Росица Рачева: Здравейте. Както каза г-н Радан Кънев докато хората протестират по улиците, докато всички ние протестираме това, което се случва е, че реформите, които бяха направени в пенсионната система се връщат назад. Това се случва чрез предложения за законодателни промени, направени от БСП. Чрез тези предложения на практика удрят върху бъдещите пенсии на активно работещите хора и върху пенсиите на хората от нашето поколение. Същевременно заради такива привилегии днешните пенсионери, хората с голям стаж и високо образование продължават да получават мизерни пенсии и това е нашият апел – хората да следят за това какво се случва и как на практика докато се случва тази суматоха по улиците на София, продължават да се творят безчинства в парламента.
Борис Станимиров: Искаме от името на НР на ДСБ да поздравим г-н Лукарски с избирането му на председателския пост на СДС. Ние заявихме преди няколко седмици, че ще изчакаме националната конференция на СДС, обнадеждени сме от първите изяви на г-н Лукарски и ще продължим да ги следим с уважение и интерес.
Радан Кънев: По отношение на изказването на г-н Бойко Борисов, който прави пряка връзка между ДСБ, Реформаторския блок и кръга около Цветан Василев, който всъщност е един от поводите за изригването на недоволството. Първо искаме да кажем, че изреченото от г-н Борисов е лъжа, за да не оставим съмнения. На второ място, че финансирането на политическите партии в България е публично и прозрачно и може да се провери. Няма никакви средства и никакво финансиране от Цветан Василев и каквито и да било свързани с него лица и фирми. На трето място – ако г-н Борисов иска да каже, че има незаконно финансиране на ДСБ от такива кръгове, нека да излезе и да го каже, за да предприемем ние съответните юридически действия във връзка с такова изявление. Ако не може да каже такова нещо да благоволи да го опровергае и да се извини. Благодарим и сме на разположение на вашите въпроси.
Въпрос: ГЕРБ е най-голямата и авторитетна българска партия в ЕНП. Каква ще е координацията ви?
Радан Кънев: Няма да имаме координация с ГЕРБ. Имаме координация с политически партии, които са на нашите позиции и аз още веднъж ще кажа, че всички партии, които по въпросите за промяната в правосъдието са правили коалиции в защита на статуквото, последната такава коалиция беше ГЕРБ – БСП – ДПС в миналия парламент, нямат общо с нас по най-важния въпрос за българското общество. Всички партии, с които в момента водим разговори имат общо с нашата позиция по тези въпроси.
Въпрос: Какво ще е отношението Ви към отцепниците от ГЕРБ? Как така влизате в коалиция с Кунева?
Радан Кънев: Първият въпрос за отцепниците от ГЕРБ – имената, които видяхме – те не са хора, които ни представляват. Те са хора, за които Борисов и Цветанов дължат обяснение, защо са били в българския парламент. На втория въпрос, за да бъдат в момента стотици хиляди, ако не и повече български граждани с реформаторски възглед – непредставени в парламента, за да бъдат те днес единни в исканията си за оставка, за промяна и за представителство, очевидно нашите партии са допуснали стратегически грешки. Ние сме достатъчно силни, за да си ги признаем и за да ги преодолеем като още веднъж искам да подчертая, че големи каузи обединяват избирателите в дясно и в реформаторското пространство, а не лидерите. Тук не говорим нито за мен, нито за г-жа Кунева, нито изобщо за хора, които не са председатели на формациите си, както Касим Дал, който често се споменава като проблем. Говорим за избиратели със сходна кауза и убеждения и за партии със сходни програми по най-важните въпроси за развитието на България. Като вчера беше представен един консенсус от 12 точки. Те първа ще представяме общи позиции по най-важните секторни политики. Икономическата политика, за която бяхме критикувани, че не присъства в тези 12 точки става дума за партии с много сериозна експертиза, с много сериозни програми, които няма да представят нещо набързо в икономическата политика. Ние ще представим там много силен документ, така както икономическите ни програми бяха най-силни на изборите, но най-вероятно именно поради разделението те не получиха доверие като гласове, а само оценка колко са добри.
Въпрос: Г-н Кънев удовлетворява ли Ви избора на новото ръководство на СДС и какво ще бъде отношението Ви към тях?
Радан Кънев: Това, което много ми хареса са думите на г-н Лукарски след неговия избор. СДС е сериозна и демократична партия, самостоятелна, тоест какво на мен ми харесва, какво на нас ни харесва и какво не ни харесва изобщо не е въпрос. Подобни обсъждания на други партии до момента нанесоха големи вреди на десницата в България. Ние няма да си го позволим. Следим обаче политическите послания. Политическото послание на г-н Лукарски за единно реформаторско пространство и за разграничаване от ГЕРБ, съвпада с това, което ние говорим.
Въпрос: Тоест ще бъдат включени в преговорите?
Радан Кънев: Да, разбира се. Ние ще потърсим разговор веднага. То е очевидно, аз вече го казах няколко пъти.
Въпрос: Може ли петте партии да се явят като единна коалиция на избори октомври. Как ще коментирате балотажа във Варна?
Радан Кънев: Избори през октомври за съжаление няма насрочени. Ние настояваме за такива избори възможно най-скоро, но когато знаем кога ще са изборите, тогава ще говорим наистина за предизборно коалиране, в момента просто е рано. А по отношение на изборите във Варна се видя, че в сегашната ситуация, в която се намира България БСП и ДПС не могат да печелят избори независимо кой им е кандидатът. Независимо каква подкрепа получават, а те напълно са изгубили общественото доверие. А избирателната активност, която е няколко стотин гласа, някъде там към 600 гласа по-висока от първия тур, показва, че и двамата кандидати по никакъв начин не създават доверие във варненци. Огромна част от хората не виждат избор и не са участвали в него.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...