Доказано: Злоупотреба с лични данни при референдума на Трифонов

През 2016 година “Шоуто на Слави“ инициира референдум за “промяна на политическата система”. Въпросите бяха шест, но Конституционният съд допусна три от тях. Искания за народовластие, пряка демокрация и куп други желания, които наглед звучат примамливо, в дълбочина са нищо повече от популистки опит за манипулиране на гражданите и злоупотреба със законовите възможности за пряко участие на гражданите в управлението.

Кампанийната теза как “над три милиона” българи подкрепят техните предложения надделя над разговора по същество, както и за начина на организиране и провеждане на това допитване.

За популяризиране на референдума се регистрираха инициативни комитети за участие в информационно-разяснителната кампания по въпросите на националния референдум.

Събирането на подписи се налага поради изискване за брой подкрепящи за участие в разяснителните кампании комитети от граждани, което се доказва с подписка. След регистрация, всеки комитет има право по закон на медиен пакет, за да популяризира позицията си “за” или “против” дадено национално допитване. Пакетите са в размер на 40 000 лв. държавни пари.

При проверка на данните си председателят на ДСБ Жени Кристина Петкова установява, че името ѝ фигурира в подкрепа на един от комитетите, представляван от Димитър Николов Митов. Въпросният комитет подкрепя исканията за въвеждане на 100% мажоритарна изборна система.

Г-жа Петкова изпраща жалба до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) и в рамките на производството извършва пълна проверка по случая, както и назначава графологична експертиза, която подписът категорично не е положен от Кристина Петкова. Представляващият инициативния комитет, злоупотребил с данните, носи освен административна, но и наказателна отговорност, когато декларира документи с невярно съдържание.

За злоупотребата с лични данни по време на кампанията за референдума Петкова е сезирала и прокуратурата, но вече трета година чака реакция оттам.

След сезиращата жалба, административният орган уважава исканията ѝ и се произнася с решение с което налага административно наказание- глоба на представляващия инициативния комитет в размер на 10 000 лева.

Решението на административният орган е обжалвано от представляващия инициативния комитет и борбата за справедливост се пренася в съда.

На 17-ти април 2019, близо две години след началото на сагата, административният съд в София потвърди решението на КЗЛД за извършени нарушения от страна на инициативния комитет за неправомерно използване на личните данни на председателя на ДСБ Жени.

Човекът, който трябва да плати глобата, е този, който е декларирал, че в негово присъствие са положени подписите в представената пред ЦИК подписка.

„За мен остава въпросът – колко ли още от тези три милиона подкрепящи българи, реално са подкрепили, и колко са като мен – вписани след злоупотреба и въвеждане в заблуда, но са били заслепени от романтичните представи за “незабавна смяна на системата и новия шанс за по-добро управление” – допълва Кристина Петкова.

И призова: “Но нека не се заблуждаваме, битката тепърва предстои. Битката за ценностите и да отстояване на демократичните устои; за спасение на правовата държава, която не бива контролирана от олигархични кръгове.

Защото вярвам, че България може много повече.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Това заяви зам.-председателят на ДСБ и депутат от ПГ на ПП-ДБ Прокуратурата поиска имунитета...
19 години Демократи за силна България
Политическа партия „Демократи за силна България” днес става на 19 години . Преминахме през...
Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Атанас Атанасов: На президента му се услади властта
Президентът може да има своите позиции. Може би в този дълъг период от време,...