Доган се страхува за гласовете си

7.11.2012г.

От името на Парламентарната група на Синята коалиция – господин Веселин Методиев.

ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ(СК): Благодаря Ви, госпожо председател.

Не е възможно наистина, уважаеми колеги, да се започне такъв разговор като този – емоционален, и една от парламентарните групи да отсъства от него. Това е, дето се вика, политически абсурд. Затова поисках думата, за да кажа нещо, което според мен е съвсем лесно разбираемо, то е простичко. Ахмед Доган периодично подразва българската публика с електорална цел. Тоест той вдига някаква тема, казва някакви думи, които ние сме чували тук, от тази трибуна, че били висок наратив и в краен резултат е постигал своята електорална цел.

Питам обаче останалите колеги: те какво казаха в крайна сметка? Че имат своя периметър, че ще си запазят техните гласове, че колегите в центъра ще запазят своите и ще се сбият с ДПС за другите гласове. Цялото това нещо, това е политика.

Отправям една много гореща молба, която в някаква степен е и лична, но, разбира се, и от името на колегите ми. Не го разигравайте върху полето на историческото познание, защото нямате тази компетентност. И тук не е мястото за тази компетентност. Всеки опит да се закача историческото познание с пряк електорален, изборен ефект – политически, е изключително нелеп. Трябва да се знае от всички нас – играта с историята води след себе си тежки резултати, защото това, което направихте преди малко, почти се родее с това, че Софийският университет чества Людмила Живкова. Това е от този ранг политическа игра.

Да Ви кажа как завършват, такива неща накрая. Такива неща накрая означават, че после никой не иска да слуша изобщо за никаква история. Защото ние, политиците – аз не се изказвам тук като човек, който преподава в Университета история, а се изказвам като политик, който си знае отговорността и знае за какво е изпратен тука, когато ние, политиците започнем да си присвояваме някаква компетентност на историци, влошаваме самото мислене за историята като наука у хората навън. И тези хора навън започват да казват: “Каква е тази наука – тя е нищо повече и нищо по-малко от една прислуга на политиката!” Това е крайният резултат. Да знаете, че това е фактът. А цялото това нещо, да Ви кажа откъде е дошло, то е дошло от тяхната партия – комунистическата, която направи наистина историята слуга на политиката. (Реплика от КБ.) И ако ние сега другите, които не сме комунисти, които искаме да сме демократи, продължаваме по същия път, водени от някакви евтини номера на Доган, абсолютно евтини – дайте да му го кажем, че знаем какво прави. Той е страхлив за собствените си гласове и затова ги предизвиква тези скандали! Вие защо обаче го усилвате, защо правите от скандала по-голям скандал? За да му дадете повече сила! Че той, Местан, си го каза – политическият ресурс не е проблем само за ГЕРБ, политическият ресурс е проблем за ДПС, за БСП, за нас в Синята коалиция, за всички, които отиваме на избори. Това е така. Който не го казва, означава, че лъже себе си.

Така че това е истината. Тази злоупотреба, която се извършва на полето на историята от абсолютна некомпетентност, разбира се – говорят се абсолютни щуротии, има само един-единствен политически ефект – изборите догодина. Благодаря, госпожо председател. (Ръкопляскания от СК.)

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...