Димитър Сяров: На тези избори е заложено бъдещето на нашия град

Юристът Димитър Сяров е кандидатът за кмет на община Сливен на Синята коалиция. Девизът на неговата кампания ще бъде “Да започнем на чисто”.

– Г-н Сяров, знаем, че Синята коалиция има проблеми. Отразиха ли се те в Сливен? Кой застава зад Вас?

– Още на 29 март бе подписано споразумение от двете парламентарно представени политически сили, това са Съюз на демократичните сили и Демократи за силна България. Което означава, че двете партии ще издигнат обща кандидатура за кмет, обща листа за общински съветници и обща кандидатура за президент. На този етап няма промяна и няма да има по отношение на подписаното споразумение. Тук имаме съгласие за общата кандидатура, имаме съгласие за листата. По никакъв начин не е имало проблеми между коалиционните партньори в Синята коалиция в Сливен. Всички вярваме в доброто представяне.

– Как виждате проблемите на града?

– Основният проблем в управлението на града е липсата на доверие от европейските институции. Тя означава само едно – необходимост от смяна на управлението. Спомнете си, че най-голямата загуба Тройната коалиция понесе след загубата на доверие от страна на европейските институции.

– А за липсата на работни места? Ето Ямбол, на който ние винаги сме гледали отвисоко, се справя по-добре. Сливналии пътуват до Ямбол, за да работят.

– Много неща са изговорени по тази тема. Но аз като юрист обичам да боравя конкретно, с факти и доказателства. Факт е, че в Сливен няма инвестиции. Не знам защо “Язаки” инвестира в Ямбол, а не в Сливен. Смятам, че Ямбол и Сливен се управляват еднакво лошо, това е моето мнение.

– Някои от нашите съграждани са убедени, че се направи лоша услуга на града, след всичките скандали и обвинения. Парите са спрени, страдаме всички…

– Изобщо не смятам така. Когато има нарушение на договореностите по европейските проекти, трябва да се информират и европейските институции. Докато не започнем стриктно да спазваме изискванията на Европейската комисия, няма как да усвояваме такива средства.

– Господин Сяров, Вие сте най-младият кандидат за кмет. Откъде бихте започнали, ако бъдете избран за кмет на град Сливен?

– Аз знам, че имам добри шансове да стана кмет. При положение, че съм водач на листата, със сигурност ще бъда общински съветник. Това, с което бих започнал, е възстановяването на законността. Общинският съвет трябва най-после да започне да работи за гражданите. Общинският съвет трябва да има оня възрожденски дух, който имаше в началото на 90-те години. Слагаме интересите на града на първо място. И никакви задкулисни договорки. Никакви ти на мен, аз на теб. Искам проблемите да се решават бързо, както повелява законността. Без всякакви безпринципни игрички. На новия кмет трябва да му бъде дадена възможност той сам да сформира екипа си. И след това обществеността да започне наистина да го подкрепя, за да може час по-скоро да започнат да се разрешават наболелите проблеми – и останалите, освен инфраструктурата и липсата на инвестиции. Ние сме сега в едно изключително тежко състояние, най-тежкото в цялата страна. Само на нас са ни спрени всички европейски проекти. Това означава наново да се спечелва доверието на европейските институции. А това доверие, докато бъде върнато, ще мине време. Това може да стане единствено и само през волята на новия кмет. Той трябва да загърби всякакви партийни пристрастия и да е кмет на всички сливналии. Има много важни неща, които трябва да бъдат решени веднага, други във времето. Сега някои кандидат-кметове декларират, че много бързо може да се решат проблемите на града. Това няма да им помогне за кампанията, избирателите много трезво трябва да преценят и да разберат кой е най-подходящият. Но най-важното, освен да се направи пълен одит на Общината, е повишаването на сигурността във всички сфери в обществено-политическия живот. Трябва да се почувства спокойствие, да се видят малките населени места, защото там нещата са жестоко поставени. Не бива да забравяме, че бяха поети ангажименти за Жельо войвода и Кермен, които ангажименти дали са изпълнени или са изпълнени много лошо, не се знае. Гражданите на Сливен трябва много ясно да разберат кой е поел тия ангажименти и кой ги е изпълнявал.

– Как ще работите с общинските съветници, където мнозинство ще имат други партийни сили?

– Много е важен тонът, който ще зададе кметът. Ако кметът има достатъчно воля в себе си за спазване на законността, за спазване на нормативната уредба и да е непреклонен, няма как общинските съветници да не се съобразяват с него.

– Общинските съветници правят и свои вътрешни сдружения…

– Когато човек реши да влезе в ново формирование, решава и по какъв начин да бъде представян. Аз съм човек, който винаги е отстоявал позициите на Синята коалиция. Но пък изборът на общинските съветници да напуснат една партия или да навлязат в друга, е тяхна воля. И ако след това, въпреки провалите, следват политиката на сегашния кмет, съгласете се, че това не е нормално.

– Как ще работите с народните представител? С изключение на един- двама те нехаят за нашия град. Представители от други райони познават по-добре хала ни.

– След като народните представители не искат да знаят за проблемите ни, то гражданите на Сливен за следващите парламентарни избори нека да си направят точна преценка на кого ще дадат доверието си. Другото е, че сливенските граждани трябва да се научат да изискват от народните представители да изпълняват обещанията си, а също да отстояват исканията си. Нашият народен представител от Синята коалиция Кирчо Димитров е поставял много въпроси в Народното събрание, например по сигурността на гражданите към министър Цветанов за още по-засилен полицейски контрол, защото хората страдат от кражби, от постоянни набези. Но не бива да се забравя, че управляват ГЕРБ и АТАКА.

– Кои са проектите, които се спрени, гражданите на Сливен не могат да се ориентират?

– Със сигурност интегрираният воден цикъл е спрян. От този прословут проект страдаме всички.

– Много от общинските съветници са знаели още много по-рано, че ще има проблеми по проектите, но са си мълчали?

– Това са детайли. Кой какво е знаел кой е мълчал. Няма как да се документира това по никакъв начин.

– На новия кмет ще се наложи да възлага нови обществени поръчки?

– Не, първо трябва да се направи одит на цялата община, на всички поети ангажименти до този момент, след това да се прецени реалното състояние, да се преразгледат всички договори, които са приети, каква е истината по тях. Ако новият кмет премълчи част от истината по отношение на задлъжнялостта, по отношение на кредитите, тяхното изразходване, нещата ще се потулят. Хората трябва да разберат, трябва да узнаят какво се е случило. Тогава вече екип от специалисти трябва да подреди приоритетите на общината, да види с колко средства разполага. Просто общината трябва да се преучреди отново.

– Не смятате ли, че почти целият мандат на новия кмет ще мине за оправяне на стари грехове, а и задлъжнялостта е голяма.

– Ако има воля, ще се справи, стига да не си позволи лукса да мълчи. Задължително трябва да направи пълен одит и да информира цялото общество. В рамките на три месеца това трябва да се случи. Но в момента не мога да говоря на прима виста, трябва да се видят договорите, да се види какво се е случило, да се влезе във връзка с кредитните институции.

Градът не може да продължава да живее така! Затова всичко трябва да е открито, да се постави на масата, да се предизвика обществен дебат. И тогава да се вземат решения.

– Упорито се говори за купуване на гласове.

– За всички е ясно, че Синята коалиция никога не е купувала гласове. Купуването на гласове е престъпление, и то тежко престъпление. Но това е отговорност на управляващите, това е техният ангажимент пред гражданите. Ако всички хора излязат и гласуват, можем да намалим влиянието на този тип вот. Ние имаме двама представители в ОИК, и аз ги познавам добре. Това са хора почтени, които много време се занимават с избори, те по никакъв начин няма да допуснат нарушения. Ако има някакви съмнения, ние ще реагираме, и ако се наложи, ще обжалваме. Няма да позволим да бъде подменен реалният вот, няма да го допуснем при никакви обстоятелства. Моят апел към всички застъпници за съответните партии е да следят внимателно как се попълва окончателният протокол за дадена секция. След това те трябва да получат извлечение от протокола, в който да се запише реалния резултат, с подпис на председателя и секретаря. Искат се две неща – съвестно отношение към работата в секционните комисии, застъпниците да присъстват отговорно на броенето на бюлетините. И да знаят, че извлечението с подпис на председателя и секретаря на секцията, с печат, е сериозно доказателство при обжалване. Призовавам, да не се допуска хаос при преброяването на бюлетините, хаос при оформянето на документите, чак до ОИК. При нарушение обществото трябва да окаже натиск, който да доведе до реално отчитане на резултатите от изборите. Освен това много внимателно трябва да се назначават членовете на комисиите в ромските секции, застъпниците, да има полицейско присъствие.

Хората трябва да знаят, че на тези избори е заложено бъдещето на техния град – чрез смяната на сега управляващото мнозинство. С нашия вот ние сме пратили тези хора да управляват общината и града, и пак с нашия глас трябва да ги извадим

Всичко зависи от нас, гражданите на Сливен.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...