Димитър Бъчваров: Следизборна коалиция може да има тогава, когато докажем, че ние сме алтернативата

Водещ Виктор Николаев: Добро утро на тези, които сега се събуждат, за закуска малко политика за загряване преди официалния старт на парламентарния сезон. Добро утро мога да кажа на извънпарламентарната опозиция в лицето на Лъчезар Иванов от ГЕРБ и на парламентарната в лицето на заместник-председателя на ДСБ Димитър Бъчваров. Здравейте. Кандидатуправленско увлечение през пролетта, лятна авантюра между ГЕРБ и ДПС. Какво следва – коалиция в следващо правителство, ако ДСБ влезе в парламента? Това ли вричане пропуснахме по време на… примерно аз по времена отпуската си, а вие използвахте това време за продължаване на контакта и на близостта помежду си.

Димитър Бъчваров: Да, използвахме това време…

Водещ: Това ли…

Д. Бъчваров: … използвахме това време, за да покажем вота на недоверие, гражданския вот на недоверие към това правителство, да му придадем форма.

Водещ: Сега, тази форма се търси.

Д. Бъчваров: Тази форма се търси, да, но първата фаза на тази форма вече сме я определили. Това ще бъде една т.нар. подписка, всъщност става въпрос за писмена декларация от гражданите, че те гласуват вот на недоверие на този кабинет и че има защо да го направят, като един съзнателен акт за това, че ни управляват лошо, че европейският проект е провален на България и че са нанесени огромни материални и морални щети на всеки български гражданин.

Водещ: Вие и ГЕРБ…

Лъчезар Иванов: Аз мисля също да взема отношение по темата. Мисля, че, така, действително шеговито в тези ранни часове думата флирт, думата, така, и лятна, така, забежка искам да кажа, че е изключително неточна и некомпетентна. Считам, че отговорната задача и сериозността на проблемите, а именно провалът на правителството и това, че алтернатива на това правителство има единствено и само в лицето на партиите, които са от дясно-център, а именно от ЕНП, ГЕРБ, ДСБ и СДС, бих казал, че това е алтернатива и това е сериозно предизвикателство и изключително отговорна задача, която… Ние използвахме този летен период, когато всички политически партии и лидери си почиваха, ние нямахме право да почиваме, а трябваше да изградим между нас мостове, които мостове всъщност да помогнат…

Водещ: Изградихте ли ги всъщност?

Л. Иванов: … в процеса…

Водещ: ЕНП само по себе си е нещото, което е отправната точка за вашето взаимодействие.

Л. Иванов: Безспорно това е нашата допирна точка, тъй като политически и идеологически, седейки в една политическа плоскост, тези три партии биха могли да изградят именно, казвам, мостове. И тези мостове биха били по-устойчиви, когато към тях се присъединят и синдикатите.

Водещ: Тоест “Атака” е извън играта?

Л. Иванов: Считам, че много ясно формулирахме нашата теза, а именно формат ЕНП. И всъщност бих казал синдикатите като социалния, така, коректив не можеше да не бъде приобщен към тези разговори.

Водещ: Но синдикатите казаха, че те ще протестират отделно, според интереса на самите синдикални членове, и няма да бъдат въвлечени или пък употребени, може би някакъв такъв страх се усети, или поне долових при тях – да бъдат употребени за политическа цел.

Л. Иванов: Считам, че…

Водещ: Няма да протестирате заедно примерно…

Д. Бъчваров: Вижте, никой не може да употреби синдикатите без тяхно съдействие и без тяхно желание. Не е точно да се говори за употреба на сериозни организации, които имат голямо значение в обществения живот и много опит. Самият факт, че ние привеждаме серия срещи с тях, означава, че те реално нямат такива опасения – че някой ще ги употреби.

Водещ: Тоест така го правят, да покажат, че имат опасения…

Д. Бъчваров: Вижте, реално има проблеми в България…

Водещ: … а всъщност нямат.

Д. Бъчваров: Ако синдикатите бяха сигурни, че това правителство е свършило своята работа в социалната сфера, в сферата на трудовото законодателство, в защита на трудовите… наетите по трудови правоотношения, ако считаха, че има справедливо разпределение на ресурсите на страната, ако вярваха, че е правилно министърът-председателят Станишев да договаря работници от Виетнам, примерно, за сферата на туризма, ако вярваха, че в бюджетната сфера всичко е наред, те просто нямаше да дойдат дори на среща, те щяха да кажат – всичко е о`кей. Но те ни казаха друго, те ни казаха друго.

Водещ: Те все пак се съгласиха да се срещнат с вас.

Д. Бъчваров: Да, тяхната оценка е изключително негативна за това управление. Това управление не е решило абсолютно нито един въпрос за три години, нито един въпрос в европейска посока, с нито една крачка не е придвижило отношенията, трудовите отношения, обществените отношения…

Водещ: Добре, да се върнем към партийните…

Д. Бъчваров: … солидарните сфери в България към Европа. То ги е отдръпнало назад. Затова техните протести може да бъдат по отделни поводи или могат да бъдат с нас, или независимо от нас, но те са в същата посока. Това е важното.

Водещ: Добре, а понеже…

Л. Иванов: Едно изречение да вметна. Мисля, че…

Водещ: Понеже казахте, само момент, да уточним нещо важно. Казахте, че наистина е несериозно или некомпетентно да се употребяват забежки, флирт и че вашето взаимодействие е изключително, така, споено и мостовете са изградени. Можем ли да кажем, че прогнозата ви е следващата коалиция да е пак тройна, но във формат ГЕРБ – СДС – ДСБ? Това ли е… може ли да се каже директно така, следващата коалиция…

Л. Иванов: Значи, аз мисля, че когато говорим, трябва точно да назоваваме фактите, а ние казахме, че сме в процес на изграждане на мостове. Значи, това е много важно. Нещо, което исках да вметна в изказаното, това, че политическите партии в лицето на формата ЕНП, за който говорим, и синдикатите единно даваме оценка слаба на правителството, на провала на това правителство, и пак казвам, вие считате ли, че е случайно това социално напрежение, тези непрестанни стачки в различни браншове. Мисля, че това е оценката. И тук искам да направя една много, така, точна и ясна форма и преценка на това, че синдикатите в крайна сметка защитават социалните интереси и те нямат право, вие знаете, и по закон да се занимават с политика. Но когато, забележете, съвпадат именно интересите на синдикатите, на опозиционните политически… реалните опозиционни политически партии, тук вече говорим за един много по-сериозен коректив на това правителство, тъй като това правителство се държи абсолютно арогантно, високомерно и липсата на политика на това правителство се допълва с PR.

Водещ: Добре, само да ми отговорите на този въпрос, за който казвате, че има процес на изграждане на мостове. Следващата тройна коалиция ГЕРБ – ДСБ – СДС, това ли е целта, която може да очертаете и да кажете отсега, за да бъдете честни към избирателите си?

Д. Бъчваров: Коалициите са здрави и съответстват на дневния ред на обществото, когато те са предопределени от волята на избирателите. Не може, не може ние предварително да кажем: да, ще направим една коалиция сега преди изборите и след това ще решаваме въпросите на нашите избиратели.

Водещ: Не, не, питам за следизборна коалиция.

Л. Иванов: Значи, аз бих искал да бъда много ясен и точен пред нашите зрители.

Д. Бъчваров: Само да довърша. Да, следизборната коалиция ще се състои тогава, когато тя е… когато изградим алтернативата, когато ние докажем на нашите избиратели, че алтернативата е именно трите партии. Има да извървим още доста път в това отношение и това правим в момента – вървим по пътя.

Водещ: Но това ли ви е целта – тройна коалиция във формата ЕНП да управлява? Това ли ви е целта, това да е алтернативата?

Д. Бъчваров: Целта ни е алтернативно управление, алтернативно управление на сегашното изключително вредно за България управление.

Водещ: По този начин, по който…

Д. Бъчваров: Спасяване на европейския проект. Няма друга възможност, няма друга алтернатива. Тези, които говорят, че няма алтернатива, лъжат безобразно. Искат да запазят статуквото.

Водещ: Да чуем и г-н Иванов дали е съгласен.

Л. Иванов: Считам, че тук в момента това изграждане на тези мостове е цел сваляне на правителството, сваляне на това правителство. А що се отнася за коалиции, политическа партия ГЕРБ многократно е заявила, че ще се яви самостоятелно, тя няма да подведе…

Водещ: Да, за следизборна питам, да.

Л. Иванов: …момент, няма да подведе нашия избирател, но в крайна сметка пак казвам, че хората, избирателите са онези, които определят управлението на една държава. Следователно такива шаблони, такива клишета, които сега се опитвате, нали, да сложите на тези наши разговори като коалиции тройни и т.н., считам, че най-малкото е несериозно.

Водещ: Е, нали човек трябва да знае, давайки си гласа за вас или за вас, какво ще стане после. Да не стане както сега, някой гласува за БСП и после е много изненадан, че те правят коалиция с ДПС или с НДСВ. Да не изпаднете в същата ситуация, да кажете: ами, вие определяте управлението, но всъщност не е точно така, защото математически не можем да излъчим сами мнозинство, и харесва или не ви харесва в името на бъдещето ние трябва да се коалираме с този или с онзи. Нали трябва да има някаква идея с кого.

Д. Бъчваров: Е, идеята многократно беше обяснявана. Единственото мнозинство, в което бихме участвали в бъдещото управление, това е във формата ЕНП.

Водещ: Добре, това изяснява.

Д. Бъчваров: И трите партии заявиха, че ще останат твърда опозиция, ако такова мнозинство не може да се излъчи, това е…

Водещ: Да, уточним и един, два технически въпроса, ако на този етап имате готовност да съобщите някаква конкретика. Голям национален протестен митинг, има ли идея за дата и за провеждането му конкретно или това още го уточнявате?

Л. Иванов: В момента ние сме точно в процес на изграждане именно на тактиката, която ние ще проведем. Ясно е едно – че ще започне една подписка, като…

Водещ: На 6-и ли беше?

Л. Иванов: На 6-и, точно така, една подписка, не е случайна и датата 6-и, една подписка, с която подписка всеки гражданин ще изрази своето становище, мнение за това…

Водещ: Какъв ще е текстът?

Л. Иванов: …правителството дали си е свършило работата и дали дава доверие на това правителство. Ето, това е една интелигентна форма…

Водещ: Символичен вот на недоверие.

Л. Иванов: …именно това е една интелигентна форма на обществото, да чуем гражданското общество как мисли, дали всъщност то е доволно от онова, което му се случва в ежедневието, изобщо в живота.

Водещ: Това е символичен…

Д.Бъчваров: Не бих го нарекъл символичен, това е абсолютен вот на недоверие.

Водещ: И той няма юридически последствия.

Д. Бъчваров: Вижте, той няма юридически последствия, но в едно демократично общество цивилизованите партийни структури се съобразяват, защото абсолютният вот е този на гражданите.

Водещ: Очаквате като представите тази подписка, правителството да каже “добре, съобразяваме се с нея и си отиваме”. Това ли очаквате?

Д. Бъчваров: Чак толкоз не очакваме от това правителство. Но ще стане ясно, че то е узурпирало властта във вреда на гражданите и въпреки техния вот, въпреки тяхното желание. Това искаме да покажем.

Водещ: Показване на червен картон, но…

Д. Бъчваров: Да.

Водещ: …играчът може и да не се съобрази…

Д. Бъчваров: Да, да. Гражданското общество…

Водещ: …а другият…

Д. Бъчваров: …трябва да покаже червен картон на това правителство.

Водещ: Да се опитаме да обясним и думата бойкот, която беше многократно употребена, че обявявате бойкот на управлението. В какво ще се изразява конкретно този бойкот – излизане от парламента, имаше обсъждане на тази идея, реши се, че не е много адекватна, защото Народното събрание ще продължи да си работи, правителството също и не постигате нищо, или пък…

Л. Иванов: Аз бих обвързал…

Водещ: …по друг начин…

Л. Иванов: …обвързал вашия въпрос, който зададохте преди малко, с този въпрос, който задавате за формата на бойкот. Считам, че вотовете, които бяха в парламента – шест до момента на брой, не можаха да свалят правителството, но те дадоха да се разбере, че… в цял свят, че опозицията, каквато и да е в самия парламент, тази опозиция няма начин как да свали тройната коалиция с това голямо превъзходство, което имат… и комфорт, който имат в парламента. Тази подписка, която правим, е форма да покаже на управлението, че реалната политическа ситуация в държавата се е променила. И че този комфорт, който имат в парламента, не съответства на новите политически условия и на желанието на гражданското общество. Затова считам, че тази подписка и всички актове, които ние извършваме за свалянето на тройната коалиция са взаимосвързани и те би трябвало да се разглеждат в тази си именно цялост.

Водещ: Подписката е част от бойкота, казвате…

Л. Иванов: Именно, това е част от бойкота.

Водещ: …но какво друго може да включва, да речем, на парламентарно ниво…

Л. Иванов: На парламентарно ниво…

Водещ: …или пък извън парламента?

Л. Иванов: …неучастие в пленарна зала на теми, които засягат единствено и само интересите на тройната коалиция и не засягат националните интереси.

Водещ: Тоест напускане на пленарна зала за неща, за които…

Л. Иванов: Бойкот…

Водещ: …смятате, че няма нужда да стоите в залата.

Л. Иванов: Именно бойкот, тъй като ние не можем да даваме на управляващите, пред света да ги легитимираме и те да се кичат с цвете, че имат опозиция. Защото едно е, когато имаш опозиция, когато имаш един конструктивен диалог, друго е, когато провеждаш монолог и нареждаш и правиш онова, което си решил.

Водещ: Ще ги поставяте в ситуация на монолог, като по определени теми от време на време напускате пленарните заседания… граждански неподчинения, палаткови лагери. Мислили ли сте и за такива по-остри прояви или смятате, че те са изчерпани и че няма сетива, за да обслужат целите, които гоните?

Д. Бъчваров: Вижте, този протест, който ние инспирираме, организираме, той няма да приключи само с подписката…

Водещ: Да, с какво?

Д. Бъчваров: …ще упражняваме нарастващ натиск, допълнително ще обявим това…

Водещ: Измисляте някакви изненади.

Д. Бъчваров: Да, да…

Л. Иванов: Не, те са измислени.

Д. Бъчваров: Ще има изненади, ще има изненади. Всяка следваща вълна ще бъде все по-силен натиск, защото това, това са потребностите, обществените. Това витае в общественото съзнание. Това е оценката на Европа. Има и друга България. Ние искаме да застанем с гражданите, които предпочитат България да се развие като европейска държава, а не като азиатско-ориенталска мафиотска…мафиотски заден двор на балканска Европа.

***

/Телефонен разговор с Евдокия Манева/

***

Л. Иванов: Едно изречение…

Водещ: Да, трябва да приключваме…

Д. Бъчваров: Да, и аз…

Водещ: Да коментираме това…

Л. Иванов: Финално изречение, дължим го на…

Водещ: …да сложим точка на разговора, да.

Л. Иванов: …нашите зрители. Може би за всички зрители, които не са разбрали, политическа партия ГЕРБ и нашият лидер многократно, подчертавам, многократно заявиха, че никога ние след изборите не бихме се коалирали с БСП и ДПС. И това мисля, че е казано многократно във всички медии.

Водещ: Ще останете в опозиция по-скоро…

Л. Иванов: Естествено.

Водещ: …отколкото да сте с тях.

Д. Бъчваров: Само едно изречение. Абсолютна и безрезервна, безрезервната вяра е атрибут на сектите. В политическите партии се работи с политически проекти. Това правим в момента.

Водещ: А и поощрявате различните мнения в ДСБ.

Д. Бъчваров: Разбира се.

Водещ: Добре, благодаря ви за участието. Политическите игри тепърва продължават в и добрия, и в лошия смисъл на тази дума, сезонът започва.

Д. Бъчваров: В добрия смисъл.

Водещ: Добре, при вас да е така.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...