Димитър Бъчваров: Оптимистичните управленски програми, се пишат само за добро впечатление

Водещ: Сега в “Преди всички” ще говорим по темата за оповестената, публикуваната на сайта на общината вчера, Програма за управление на столицата до 2011 година. Програма, която, както разбрахме от разговор с председателя на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет, госпожа Малина Едрева, всъщност е готова още от миналата седмица, но сега са имали готовност да я качат на сайта. След малко ще говорим и с госпожа Едрева за това как ГЕРБ смята да реализира програмата си, до колко е реалистична. Мнение търсим сега от друг столичен общински съветник – председателят на групата на Демократи за силна България в общинския съвет в София, господин Димитър Бъчваров. Добро утро.

Димитър Бъчваров: Добро утро.

Водещ: Има доста, меко казано, амбициозни пунктове в тази програма. Огромни инфраструктурни проекти, доста сериозни инвестиции са заложени. Как оценявате, на първо място, реалистичността на тази програма?

Димитър Бъчваров: Ами реалистичността на програмата, преди да и се даде някаква оценка, бих искал да посоча един пример. Много съм разочарован, че тя излиза сега, два дни преди приемането на бюджета. Смисълът на тази програма беше да бъде част от политиката, която намира числов израз чрез годишните бюджети на общината. Фактически на общинския съвет, след два дни, му се предлага в едно, на куп, в една сесия да се приеме основните решения, свързани с общинските данъци и такси, с бюджета заедно, без да има възможност те да се осмислят и преди тази програма всъщност да е била станала известна, публично да е била обсъдена да има някаква връзка. Това е този пример, спирам се на него само, за да кажа, че този вид програми, които изглеждат много оптимистични, много приятно за четене, често пъти се пишат, за да направят добро впечатление. И това тягостно усещане, че тази програма е от този вид за сега се подкрепя от факта, който посочих.

Водещ: Господин Бъчваров, наистина заложените проекти са повече от амбициозни. Зачитам част от посочените вътре параметри. Разширяване на 18 основни градски артерии, 16 кръстовища, изграждане на 12 участъка от Републиканската пътна мрежа и входно-изходни артерии на града. Регулирано на движението чрез 800 датчици и 100 камери. Изграждането на четири нови парка. Има ли според вас някакъв, макар и груб, разчет, колко би струвало това?

Димитър Бъчваров: В програмата няма такъв разчет. Няма такъв разчет поне по елементи. Вероятно ще струва милиарди, които общинският бюджет, това исках да кажа, няма ресурс да ги осигури и в такъв случай би трябвало да се посочат съвсем отчетливо източниците, защото за да се реализира нещо 2010 година то днес вече трябва да има проект, днес вече трябва да се говори за финансиране, а не обратното. Именно това малко оприличава, не само тази програма, всички кметове у нас, така, се поддават на изкушението, като онзи виц за циганина с мансардата, който, когато разбрал, че не се дава в момента обещаното, просто спокойно обещавал хубави неща.

Водещ: Добре, конкретно да ви попитам тогава. В четвъртък се очаква да бъдат приети и новите данъци на столичани, освен тази програма. Те ще бъдат по-високи от миналогодишните, стана ясно вече, дори си имахме вчера и протест по тоя повод. Ще стигне ли, обаче, това увеличение за реализиране или поне за началото на реализиране на тези амбициозни проекти и какви средства в същност ще се генерират?

Димитър Бъчваров: Не. Няма да стигне, разбира се, това увеличение. Дори да беше три пъти по-голямо увеличението на данъците пак нямаше да стигнат средствата. Разбира се, не може да твърдим, че с данъците, които се събират от гражданите в столицата, се изчерпват всички възможности за финансиране, на която и да е програма.

Водещ: Не, посочени са и други източници, но еврофондовете, повишаването на субсидията от държавния бюджет, което лично на мен…

Димитър Бъчваров: Ето, ето това е вече, така, залагането на едни бъдещи, на едни бъдещи финансирания, които изискват… Еврофондофете изискват в момента вече да има проекти, за да може да се усвоят тези пари или дори част от тях до края на мандата на този общински съвет. А пък завишаването, че предвиждането, че правителството ще промени финансовата си политика в своя контекст съдържа друга амбиция, че едва ли не правителството трябва да се промени. Това правителство няма да промени своята политика. Не веднъж тоя спор е воден между сегашния кмет и сегашното правителство…

Водещ: Добре, господин Бъчваров, вие като …

Димитър Бъчваров: …т.е., не може да се прави една програма, която да съпоставя, нейното изпълнение да бъде зависимо от някакви, така, надежди за бъдещи събития, политически, които в същност въобще не са гарантирани от нищо. Една сериозна програма би трябвало да бъде едновременно смела, но едновременно и много по-обоснована и по-консервативна, по отношение на финансирането.

Водещ: Вие, като опозиция на ГЕРБ в Столичния общински съвет, имате ли някакви конструктивни предложения за промяна на част от параметрите, да кажем, на програмата или за конкретни действия, които да бъдат заложени в нея?

Димитър Бъчваров: Не е наша работа да предлагаме промени в програмата на кмета и на мнозинството. Това е тяхна политическа задача, още повече, че те са, така да се каже, абсолютно мнозинство. Ние имахме предложения, конкретно за този бюджет и те знаете ли ги отхвърлиха единодушно, според мен, без дори да вникнат в тях или дори, когато бяха съгласни с тях. Например, за общинските данъци, ние отхвърлихме идеята да се повиши с 33%, така известния като данък сгради, т.е. имущественият данък върху недвижимите имоти. Предложихме да се направи едно по-малко повишение върху всички общински данъци, свързани с недвижимо имущество, включително върху прехвърлителните сделки. Защото вижте, какво се получава. Обременява се, увеличава се тежестта с 33%, рязко, върху собствениците на имоти, а пък върху фирмите, примерно, които спекулират с имоти, върху тези, които изкарват не лоши печалби от тези сделки, няма увеличение на тежестта. Или примерно за автомобилите. Едно поголовно увеличение с 25% на данъка върху моторните превозни средства, което веднага, пропорционално утежнява много повече собствениците на нови автомобили и съответно създава възможности, т.е. не се отразява на тези, които пълнят столицата с автомобили, които буквално ни задушават…

Водещ: Господин Бъчваров, можете ли…

Димитър Бъчваров: …и в това отношение. Ние предложихме съвсем друг подход. Те го отхвърлиха с аргументи, които във всяко отношение бяха несъстоятелни.

Водещ: Можете ли да направите едно грубо изчисление с колко ще се повиши общата данъчна тежест на столичани през 2008 година, спрямо 2007 година?

Димитър Бъчваров: Общата данъчна тежест, имате предвид само по отношение на …

Водещ: От местните данъци и такси, да.

Димитър Бъчваров: …на местните данъци, а да и таксите разбира се. Тука отварям една скоба, дори фактът, че ги смесваме така лесно показва, че и тук има, така, един неправилен подход. Таксите са цени на услуги, а не данъци, но те са така конструирани…

Водещ: Да, но са свързани.

Димитър Бъчваров: …да, хората ги приемат като данък, с пълно основание. Ами ще се повиши с около 16% средно.

Водещ: Средно с около 16% ще плаща всеки, в повече, всеки софиянец.

Димитър Бъчваров: Което искам да подчертая е значително.

Водещ: Добре…

Димитър Бъчваров: Значително е рязко това повишение.

Водещ: Добре, господин Бъчваров. Благодаря ви за този разговор. Димитър Бъчваров, председател на групата на ДСБ в Столичния общински съвет.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...