Димитър Бъчваров: Нонсенс е да се говори за оживление на икономиката и вдигане на ДДС едновременно

Г-н Бъчваров, може ли да се приложат други мерки, които да заместят скока на ДДС? След като всички твърдят, че увеличението е последна на последните мерки.
В момента не са изчерпани други възможности. Първо, трябва да се оцени реалния магнитуд на икономическата криза. Вижте какво говори министърът на финансите – че има оживление, че започва да намалява безработицата. Казвам го през смях, защото в крайна сметка – когато се коментират такива важни неща, които ще засегнат всички и преди всичко хората с ниски доходи… Защото ДДС е мярка, която смачква хора с ниски доходи, не толкова тези с високи…
Не са ли най-потърпевши фирмите?
Фирмите никакво отношение нямат към ДДС. Те го събират транзитно и го внасят в държавата. Т.е. , така да се каже то няма отношение към техния резултат. Фирмите нямат никакво отношение към ДДС, освен досадното задължение да го събират и след това да им бъде възстановявано. Те имат чисто технически проблеми, а не икономически. То не фигурира в техните счетоводни резултати и отчети. Така че фирмите да ме прощават. Е, те се притесняват, че това ще им намали оборотите, защото ще повиши цените. Това вече е по-сериозно опасение, но то е косвено.
Преди да се обсъжда такава мярка, като вдигане на ДДС, трябва да се даде оценка накъде върви икономиката, какво е състоянието, какво може да се очаква оттук нататък. Защото министърът изявява оптимизъм дори за април, казва, че през май едва ли не ще започне да формира временни излишъци. При това положение, преди да се направи този анализ и някой да поеме отговорността за прогнозата, защото основната отговорност на министрите е да виждат малко по-напред от хората от фирмите, да правят прогнози… Защото не може да се прави политика без достоверна прогноза – другото е хаос. Преди да видим тези анализи, просто така да видим ДДС не се прави никъде.
Тоест в момента не е икономически обосновано да се “пипа” ДДС.
Да, именно не е икономически обосновано и е опасно. Една мярка, която не е икономически обоснована, от технически въпрос, от липса на капацитет, се превръща в липса на справедливост. От технически въпрос се превръща в политически и води до обща дестабилизация.
Само предполагаемо – в случай, че данъкът отиде на максимума, за който предупреди премиерът – 24 %, какво се случва?
За хората, които не могат да спестяват пари, а това са 60%, може би 70% от населението, това е равносилно да им намалят доходите с толкова процента.
С 24 %?
Да. Това значи те да си свият потреблението си, за да вържат двата края. Те ще свият своето потребление, ако могат, а които не могат, ще изпаднат в социална зависимост от държавата. Тоест тези, които могат, ще го свият, това ще се отрази на оборотите на фирмите и по веригата ще се получи порочен кръг. Това нещо го прави Жан Виденов в средата на 2006 г. Резултатите ги знаете…
Фалира държавата.
Да. Това е двойна мярка, нещо като предсмъртна мярка за една икономика.
От друга страна самият финансов министър припомня, че той не мисли друго и е на мнение, че никакви данъци не бива да се вдигат по време на криза.
Да. И виждам, че самият Борисов вече разбира, че не е обосновано. Защото ако Дянков и статистиката казват, че нещата не са толкова зле, друг въпрос е доколко са верни те… Но ако те казват – в резултат на нашето управление нещата се подобряват, да вдигнеш ДДС е необосновано. От друга страна първоначалната теза беше – ако другите мерки не дадат резултат. Ако другите мерки не дадат резултат, но този резултат ще го очакваме чак догодина, то заради това ще вдигнем следващата седмица ДДС. Тук също се разкъсва логиката, и като че ли почнаха да го осъзнават постепенно това управляващите. Разбирам, че са в шок от дупката в бюджета. Но в крайна сметка, един управляващ трябва да е готов да се сблъска с такива ситуации. Най-важното качество е да запази присъствие на духа. И трезва преценка. А трезвата преценка се взима на база познаване на фактите. Познаването на фактите се изисква от администрацията, която трябва да прави анализите. Стотици хора персонал по министерствата, на които това им е работата – да правят анализи. Във всички икономически ведомства, и най-вече в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма – ако там няма изпреварващ анализ, то в такъв случай министърът е равносилно, че не си е свършил работата.
Знаете ли да се предприема подобна мярка в някоя друга страна в Европа, откакто кризата е факт?
Не. В момента не се обсъжда такова нещо. Знаете, че единствено в Гърция…Но в Гърция се стигна, когато вече настъпи икономически колапс. Когато вече са изчерпани всички мерки. Т.е. поради закъснението, освен всички други мерки, там трябва да вдигнат и ДДС. Освен намаляване на 13-та и 14-та заплата… когато държавата е изправена пред фалит. Българската държава не е изправена пред фалит.
А и Симеон Дянков даде много позитивни данни само преди ден. Че имаме отлепяне от дъното, че излизаме от кризата, че безработицата пада, износът се вдига…
Ние сме едва ли не на 2-ро или 3-то място по успешна политика и по стабилни публични финанси, но вдигаме ДДС. Това е абсолютен нонсенс.
Тоест при 24 % предполагаемо ДДС, би настъпил истински колапс за социално слаби хора и за фирми.
За фирмите по-късно, косвено, но ударът щеше да мине по цялата верига и буквално да блокира икономиката. Точно по време на криза не се правят тези неща. Като знак външен, ДДС се вдига, когато икономиката на една страна е фалирала. Претендираме, че българската държава не е фалирала и няма да фалира. В такъв случай това не се поставя на дневен ред. Всичко това може да е и политическа игра – плашим ви с ДДС, накрая се явява доброто решение – всички ръкопляскат.
Не сте ли съгласен с оптимизма на Симеон Дянков, който отчетливо каза, че България излиза от кризата? Например, че намалява безработицата. Вие преди време казахте, че най-верният индикатор на излизане от кризата е точно този.
Това е най-важният индикатор – индикаторът на индикаторите. Не съм съгласен с тези твърдения, защото това не е доказано с анализ, не е публикувано. По време на криза Министерството на финансите трябва да публикува своите анализи и източниците. А иначе просто една еднолична прогноза на Симеон Дянков не е достатъчна, при цялото ми уважение. Трябва да се правят обосновани твърдения.
Финансовият министър информира, че в момента нивото на безработица е 10 %, и като сравнение, че в Испания е 23 %, в Гърция – 16%.
Това е официалната безработица.
Тоест тази цифра не обхваща скритата безработица.
Именно, точно така. Със синдикатите вместо да обсъждат неща, които не са работа на синдикатите, трябва да се мобилизира целият експертен потенциал и да установят колко е реалната безработица. Трябва да се постигне съгласие със синдикатите, защото така да се каже там синдикатите са в своята сила. А не да дават съвети от типа: съкратете субсидиите на партиите примерно или други такива. Като че ли всичко не си е на мястото в тази драматургия.
А вие как виждате реалната картина – наистина ли излизаме от кризата? Отбеляза се, че и износът се е увеличил.
Първо износът се е увеличил много малко. По-скоро е намалял вносът и оттам дефицитът по текущата сметка и търговското салдо се е подобрило. Но това, че износът се е увеличил, може да се дължи на сезонни фактори, може да се дължи на благоприятни външни фактори. Все още не значи, че икономиката е тръгнала да се съживява. Ако действително има намаляване на безработицата реално, и синдикатите се съгласят, че има, статистиката потвърди, че има, ако публикува такъв анализ и някой застане с името си като гарант, че това е така, тогава вече трябва да приемем, че нещата се подобряват.
Кажете вашата оценка.
Както казах, като поставям под съмнение твърдението за реалната безработица, имаме силна тревога по отношение на други косвени показатели, които не показват оживление в България. Например вътрешното потребление на енергия е спаднало с над 30 на сто. Платените такси в транспорта имат драстичен спад. Тя също е синтетичен показател за индустрията – има спад в индустриалното производство. Има неща, които са по-скоро в песимистичен план. Всичко това трябва да се анализира и да се говори за това от хората, овластени да са компетентни.
Възможно ли е да се е увеличило потреблението?
Разбирам притеснението на Дянков, разбирам, че може би се чувства длъжен да всява оптимизъм и това го правят всички министри по света, но мисля, че тия неща би могло да се говорят, ако не бяха поставили над главите на цялото население като заплаха такива драстични мерки като вдигане на ДДС. Един да всява оптимизъм, друг реализъм – това би било част от общата картина. Но при положение, че се обсъжда дали да има повишение на ДДС и то с 4 пункта, което е 20 на сто на самото ДДС, отнесено 4 към 20. И в същото време да се казва – има оживление, излизаме от кризата, не е сериозно.
Кога и през кой месец ще се изясни напълно картината излизаме ли от кризата, надолу или нагоре върви икономиката и няма да има противоречиви оценки? Есента? Зимата?
Есента. Защото сега има някои сезонни характерни благоприятни фактори. През лятото намаляват някои разходи, има сезонно повишение на заетостта, което става всяка година. Ще видим.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...