Димитър Бъчваров: Липсата на реализъм ще ни струва много голям дефицит и отключване на наказателна процедура

Водеща Юлияна Стоянова: Нели Тодорова е в студиото вече, за да продължим темата за започващата мисия на МВФ и държавния бюджет със заместник-председателя на ДСБ Димитър Бъчваров. Добър ден и на двама ви.

Репортерка Нели Тодорова: Добър ден, г-н Бъчваров.

Димитър Бъчваров: Добър ден.

Репортерка: Да започнем оттам, вероятно от фонда ще определят като изпълним бюджет 2010, след като беше прекроен и заложихме, така, доста сериозен дефицит. Въпросът обаче е доколко ще им се спори реален проектът за догодина, как мислите вие?

Д. Бъчваров: Ами, числата, които са публикувани като основни параметри на макрорамката, а оттам съответно и на бюджета за догодина, ми се струват твърде оптимистични – 3,6 реален ръст при 3,6 инфлация означава в абсолютна стойност брутният вътрешен продукт да нарасне някъде с около 6 милиарда лева повече в сравнение с очаквания за тази година, т.е. с планирания за тази година, или, както МВФ прави разчетите, това значи някъде към 77 милиарда лева, струва ми се това нещо нереалистично и ще ви кажа защо. Основният фактор, който правителството обявява като положителен за излизане от кризата и за нарастване на икономиката, това е износът. Е, добре…

Репортерка: Износът обаче за съжаление не вкарва данъци в страната.

Д. Бъчваров: Да, най-малкото износът не вкарва ДДС, който е основният приходоизточник.

Репортерка: Именно.

Д. Бъчваров: Но дори да се абстрахираме от това, вижте, в Европейския съюз прогнозират ръст под 1,5 за догодина, за 2011 г.

Водеща: Ние 3 пъти повече.

Д. Бъчваров: А ние 2,5, да кажем, почти 3 пъти повече, това не е реалистично. За тази година Европейският съюз очаква растеж от около 0,7 на сто.

Водеща: Какво ще ни струва липсата на този реализъм обаче?

Д. Бъчваров: Липсата на този реализъм ще ни струва много голям дефицит и при всички случаи отключване на наказателна процедура, което е по-лошо, в страната вече няма резерви. Около 6 милиарда и 200 или 300 милиона в момента е фискалният резерв, но от него 4,5 милиарда са неоперативни. Там са т.нар. фондове, рискови фондове. Това е Сребърният фонд…

Репортерка: Парите, които не можем да ползваме, за да пълним дупки.

Д. Бъчваров: Да, които не може да се ползват. И като се направи нереалистичен бюджет за догодина, то тогава вече ще трябва много спешно, не навреме, не по нормалните процедури да се търсят пари за финансиране на тези дефицити, а както в едно семейство, така и държавите, когато излизат и казват спешно ни трябват пари, защото сме го закъсали, това означава скъпи пари и така се получава една спирала, която не е в полза на България, не е и в полза на който и да било гражданин.

Репортерка: Плановете на правителството са дефицитът догодина да се финансира и чрез пускане на облигации, иначе казано, България ще емитира дълг, инвеститорите ще го купят и след време ще трябва да си върнат вложеното с лихвите. Въпросът обаче е можем ли да сме сигурни, че ще има интерес за 1 милиард български облигации?

Д. Бъчваров: Вижте, въпрос на цена. Ако…

Репортерка: Въпрос на лихва.

Д. Бъчваров: Да, именно, лихвата е цена на парите. Ако ние платим много висока цена, да, интерес ще има, точно това казах преди малко.

Водеща: То ще излезе пирова победа обаче.

Д. Бъчваров: Ами, не, то не е победа, то е поражение.

Водеща: Затова казвам пирова.

Репортерка: Добре, какво бихте посъветвали вие?

Д. Бъчваров: Ами, първо, да се прогнозира реалистичен бюджетът догодина. Не бива според мен да отиваме на ръстове, надхвърлящи с 1-2 десети пункта прогнозния ръст в еврозоната, за да запазим някакъв реализъм в самооценката и оттам вече да се свият разходите, ако искаме да се поберем в планирания дефицит от 2,5 процента от брутния вътрешен продукт, какъвто правителството предвижда. Тоест опасявам се, че малко…

Водеща: Кои разходи още обаче да свиваме?

Д. Бъчваров: …малко спекулативни са данните, просто се залагат по-добри данни, за да се поотложат…

Репортерка: За да може да се заложат и повече пари за харчене.

Д. Бъчваров:…да се отложат болезнените съкращения на разходите, да.

Репортерка: Въпросът е, че ДСБ редовно отправя финансови, критики към финансовите решения, към финансовото управление. Ако този бюджет влезе в този му вид в Народното събрание, както е проектът в момента, това означава ли, че вие ще гласувате против този бюджет?

Д. Бъчваров: Ами, ако той влезе без доказателства за неговата изпълнимост, а засега такива няма, всичко зависи от това как ще се развие дебатът, колко ще бъдат готови вносителите, как ще докажат изпълнението, защото, вижте, дори и за тази година съвсем не са, така, розови нещата. Ето, вече приключила е реколтата, прибрано е житото, слънчогледът, царевицата, приключил е гроздоберът, приключил е летният туристически сезон, никъде няма някакви ръстове. Нали разбирате? А всъщност се очаква второто полугодие на тази година България да произведе 9 милиарда повече брутен вътрешен продукт от предходното шестмесечие. Това също е много проблематично и едва ли е реално.

Водеща: И доста оптимистично, да.

Д. Бъчваров: И много оптимистично. Този оптимизъм не е от полза, той е, така, доста спекулативен. Така че, ако не може да се докаже това, което се внесе, тази розова прогноза, ние не можем да носим отговорността за, така, нагласени параметри и които няма да се изпълнят.

Репортерка: И не бихте подкрепили такъв бюджет.

Д. Бъчваров: Така е в политиката.

Водеща: Аз не знам колко розово звучи обаче фактът, че заплати и пенсии се замразяват, като знаем, че все пак ще има и инфлация, което означава, че доходите на хората реално падат.

Д. Бъчваров: Зависи от каква гледна точка. Това може скоро да ни изглежда много розово пред перспективата да бъдат намалени.

Водеща: Намалени.

Репортерка: Да.

Водеща: Ами, те реално се намаляват така или иначе, така че въпросът вече ще бъде с колко.

Д. Бъчваров: Е, така, така е, но ако се намалят и в номинално изражение, тогава вече запазването ще ни се вижда много добро.

Репортерка: В смисъл, ако ги изяжда не само инфлацията, а ни се отреже и заплатата.

Д. Бъчваров: Моля?

Репортерка: Имам предвид, ако доходите ми ги изяжда не само инфлацията, а някой ми намали и заплатата.

Д. Бъчваров: Именно.

Репортерка: Може и по-лошо.

Д. Бъчваров: Ами, вижте, до такива кризисни моменти стигат дори страни с много по-стабилна икономика в момента в Европейския съюз от нас, дори не говоря за класическите примери Гърция и Румъния. Примерно малко известно е, че дори в Германия се обсъжда, макар и минимално намаляване на средното ниво на пенсиите, с около 2,5 процента, дори и там. Във Великобритания този въпрос се разисква.

Водеща: Там имаше орязване и на социални привилегии за…

Д. Бъчваров: Така че ние да не се плашим от запазването на размера на пенсиите и заплатите.

Водеща: Аз мисля, че достатъчно изплашихме нашите слушатели. Много ви благодаря за този разговор. Заместник-председателят на ДСБ Димитър Бъчваров, интервю на Нели Тодорова.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...
Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...