Димитър Бъчваров: Бездействието на институциите вдига цените на петрола

Когато причините са политически, изходът трябва да се търси чрез политиката. Не е вярно, че причината за високите цени е Либия, която доставя под 2 % от световния петрол, заяви в интервю за БГНЕС заместник-председателят на ДСБ Димитър Бъчваров.

Не е вярно, че намаляването на този процент е причина за високите цени на петрола в България. Причините са действията и бездействието на институциите, каза още председателят на вътрешнопартийната комисия по икономика и финанси. “В Австрия, където заплатите в рафинериите са 10 пъти по-високи и акцизът е по-висок, на 20 февруари един литър дизелово гориво е бил 1.20 евро, а по същото време в България цената е била с около един евроцент по-висока и този факт трябва да бъде обяснен. Очевидно по веригата някой е натрупал печалба, по-висока от тази в Австрия. Това обяснение трябва да се даде от министър-председателя, от министъра на икономиката, а не да се говорят общи приказки за световни тенденции”, смята Бъчваров.

“Когато има нарушения и когато някой се е възползвал от господстващо положение, в повечето страни държавата влиза с данъчната администрация. От много години ние почти не знаем КЗК какво точно е свършила, не знаем как се самосезира, но в целия нормален свят с пазарна демокрация тези комисии са длъжни да правят сравнителни проучвания на цените. В състоянието на отворен пазар с ЕС тази комисия в момента, в който види, че цената на дизеловото гориво в Австрия и още 17 държави в ЕС е равна на тази в България или е по-ниска, тя трябва да се самосезира, трябва да започне проверка. Сега КЗК е късно да се сезира, а трябва да бъде подменен целият й състав. Сега да ми се сезира след проспиване на такива процеси ще бъде нечестно към обществото”, убеден е Бъчваров.

Той е на мнение и, че глобите, които КЗК налага не винаги съответстват на размера на извършеното нарушение. Според него ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране си върши добре работата са възможни два изхода – или ще имаме по-ниски цени, защото разходите за заплати и за всичко останало в България са по-ниски или ще имаме бързо подобряване на качеството, защото собствениците правят инвестиции. “Имаме покачване на цените и влошаване на качеството или задържане на лошо качество. Очевидно тази комисия не е в състояние да си свърши работата”, каза още той, като все пак отбеляза, че и в закона има сериозни пропуски. “Не е уреден най-важният въпрос какво става, когато като крайна мярка ДКЕВР отнеме лиценза на едно от ЕРП-та. В законодателството на почти всички европейски страни се казва, че държавата иззема менажирането, за да не спре подаването на електроенергия”, каза още той.

“За първи път от 13 години насам имаме спад по абсолютна стойност на доходите. България в момента е изпаднала в класическа стагфлация т. е имаме едновременно стагнация, забавяне на икономиката и имаме висока инфлация. Тези две неща са неприсъщи за пазарната икономика. Това ненормално поведение се получава при много порочни политики. В момента България съответства на всички условия за стагфлация – злоупотреби с господстващо положение на доставчици на комунални услуги и стоки, понижаване на заетостта, засилена корупция и сив сектор. От това ненормално положение икономиките излизат много трудно и винаги през политически решения и реформи и за това претенциите към управлението трябва да бъдат много високи. Стагфлацията има свойството да се задълбочава спираловидно и да се възпроизвежда”, каза още той.

“Много смели политики трябват, трябват и промени и реформи. В този състав кабинетът няма капацитет да преодолее, който и да е от тези фактори”, смята Бъчваров. “Целият кабинет използва един пропаганден способ, който се нарича “ще”. Говори се как ще се построят магистрали. Приказки какво “ще” се направи често пъти приключват до това без да е ясно кой и кога “ще”, отбеляза още той. Димитър Бъчваров е убеден, че по отношение на големия бизнес държавата е прекомерно толерантна. Той припомни предложението от страна на ДСБ за създаването на Кодекс, в който да бъдат разписани всички изисквания на държавата и местните органи към предприемачите, които искат да започнат свой бизнес, чиято цел беше да облекчи значително процедурите и което в крайна сметка така и не срещна пълната подкрепа на управляващите.

Димитър Бъчваров, който е и председател на групата на ДСБ в Столичния общински съвет коментира и оставката на зам. кмета на София Минко Герджиков във връзка с проблемите с презонирането в София. Той изтъкна, че няма юридическа процедура за спиране изпълнението на плащане на данъците и единственото нещо, което може да се направи е да се отмени актът на презонирането. “Този случай показа пълния хаос с програмата, по която се изчисляват местните данъци и такса смет. Аз се опасявам, че в “Банишора” част от драмата се крие в това – сега, когато са започнали да изчисляват най-вероятно са видели, че тотално им е объркана програмата, години наред никой не е проследил това, цари пълен хаос. Трябва да се направят изводи, но нека те не бъдат за сметка на нервите на хората. Тези неща трябва да се направят след като актът за презонирането бъде отменен, след като се приеме оставката на Герджиков, защото за далеч по-малки драми с хората в цивилизования свят се подават оставки и след това да се правят проверки за виновни на по-ниските нива. Главната отговорност не е на Герджиков, той е назначен, а когато се засегнат интересите на много хора трябва да се понесе политическа отговорност, която е на групата на ГЕРБ в СОС и на кмета Фандъкова. Тази отговорност ще бъде поета на изборите”, отбеляза той.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...