Димитър Абаджиев: С новия НПК няма да успеят да успят българското общество

Водещ Георги Коритаров: И сега, защо всъщност зад заглавието “Ликвидираха следствието” се крие нещо много по-сериозно ще разберем от депутата от “Демократи за силна България” Димитър Абаджиев. Добро утро.

Димитър Абаджиев: Добро утро на вас и на зрителите на Нова телевизия.

Водещ: Ако приемем, че има логика и смисъл в заглавието “Ликвидираха следствието”, както съобщава вестник “Труд”, както внушават и други заглавия, можем ли тогава да стигнем до предположението, че има сериозно нарушение на конституцията в член 128 например, който регламентира кои органи извършват досъдебното разследване.

Д. Абаджиев: Знаете ли, снимките, които показахте, със спящите депутати също са една много хубава метафора на това, че управляващите опитаха и успяха в много голяма степен да успят голяма част от мнозинството в Народното събрание с една огромна лъжа, с която ще се опитат да успят и Европейската комисия. Но аз съм скептик, че те ще успеят и още по-голям скептик съм за това, че ще успеят да успят българското общество за това, че се решава някакъв проблем с приетия нов Наказателнопроцесуален кодекс. Това, за което говорите, именно за следствието, е сърцевината на законопроекта. Действително се ликвидира следствието, защото то остана в съдебната власт, но се остави без съдържание. Член 128 от конституцията е категоричен, че следствените органи осъществяват предварителното производство, т.е. въобще те осъществяват само предварителното производство, а на практика с това изменение вчера може би 97-98 процента от предварителното производство ще се осъществява… /техн. прекъсване – бел.ред./… от Министерство на вътрешните работи. Категорично нарушение на конституцията. Подходът беше съвсем друг, а именно да се промени първо конституцията в рамките на възможностите на решението на последния… на Конституционния съд, да се прецизират именно тези правомощия на следствените органи.

Водещ:

Сега, нещо да изясним обаче. Ако смятате, че има категорично нарушаване на конституцията, то има ли ресурс и има ли основания да бъде сезиран Конституционният съд?

Д.Абаджиев:

Ние в парламентарната група на “Демократи за силна България” ще обсъдим. За съжаление ние самостоятелен ресурс нямаме, тъй като знаете, че имаме 17 депутати. Аз за съжаление, като наблюдавах изказванията вчера в залата, се съмнявам, че в Народното събрание има такъв ресурс, защото…

Водещ: Трябва да има 48 подписа най-малко.

Д.Абаджиев: Да, дори депутати от другата част на опозицията, включително и ОДС бяха успани от тази лъжа и гласуваха за тези промени.

Водеща Лора Крумова: Тук е моментът да ви попитам – вие казвате, че са успани депутатите. Така или иначе обаче тази промяна е факт, а въпросът е дали МВР може да наистина дознателите да свършат работата, която следствието вършеше преди това?

Д.Абаджиев: Аз мисля, че в много отношения не могат, защото с тази промяна вчера всъщност се прехвърлиха всички тежки дела – и убийства, и грабежи, и контрабанда, дела, които са разследвани до този момент от специалисти с висше юридическо образование, с много дългогодишен стаж. Едва ли толкова бързо ще могат дознателите да се справят с тези дела.

Водещ: Между другото може би точно заради това една от емблематичните фигури в БСП в областта на идеите за съдебна реформа, Любен Корнезов, гласува “против”.

Д.Абаджиев: Да, защото той е бил магистрат и познава работата на тази дейност отвътре.

Водещ: Добре, само още един въпрос. Може ли да се смята, да се мисли, че има нарушение на конституцията не просто в частта на член 128, а и по отношение на идеята, че такъв тип промени би трябвало да се извършат, ако заложим, така, идеята за промяна на конституцията, че такъв тип разместване на функции, следствени, от съдебната власт прехвърлянето им към изпълнителната, че трябва да се извършат от Велико народно събрание всъщност.

Д.Абаджиев: Това е въпрос, който подлежи на тълкуване. Решението на Конституционния съд обсъжда тези въпроси, там по-скоро се говори за разместването на самите органи и части на съдебната власт и точно заради това те извършиха промяната по този начин, с което всъщност заобикалят истинския път, който беше първо да се промени конституцията и там да се предотврати това размиване на функциите в предварителното производство между следствие и прокуратура, за което всъщност Европейската комисия пледира. И аз много се страхувам, че тази лъжа и това, което беше направено вчера, впоследствие може да стане основание най-малкото за повдигане на въпроса за отлагане на членството на България или за приемане на клаузата, която не приема актовете на българската съдебна система. Това е много по-опасно от всичко друго, което обсъждаме.

Водещ: Да, благодаря на Димитър Абаджиев.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...