Димитър Абаджиев: С дните на България в Европейския парламент искаме да покажем страната ни отвъд проблемите

Водеща Юлия Манолова: Сега се насочваме към едно друго интересно събитие, което започва в началото на следващата седмица, по-скоро понеделник и вторник ще се проведе в Европейския парламент в Страсбург. По темата сега ще говорим с моя гост Димитър Абаджиев, който освен заместник-председател на парламентарната група на “Демократи за силна България”, е и евронаблюдател.

Добре дошли в студиото на “Денят започва”.

Димитър Абаджиев: Добре заварили.

Водеща: Ден на България в Европейския парламент в Страсбург. Случайно ли са избрани датите 13 и 14 март или има някакъв повод?

Д. Абаджиев: Не са избрани случайно. Желанието ни, имам предвид на евронаблюдателите от десницата, тези, които сме в парламентарната група на Европейската народна партия, европейските демократи, преди доклада за България от Европейската комисия и преди изявлението на еврокомисаря Оли Рен, което ще бъде на 3 април в Европейския парламент, за България, да покажем и другото лице на България. Да покажем, че България, освен че има проблеми, освен че има некомпетентно правителство в момента, има и много неща, с които може да стане част от общия европейски дом, че България има култура, че България има ценности, с които може да стане част от това единство на разнообразието, което представлява Европейският съюз. И затова избрахме сесията на Европейския парламент преди април, а това е сесията следващата седмица, в рамките на която ще организираме тези дни на България.

Водеща: Само за зрителите искам да кажа, че освен Димитър Абаджиев инициатори на това събитие са и Мария Капон, независим депутат, и Стефан Софиянски от Българския народен съюз.

Д. Абаджиев: И Мартин Димитров.

Водеща: А, и Мартин Димитров. Благодаря.

Д. Абаджиев: От ОДС.

Водеща: Искам да ви попитам не трябваше ли това да бъде, при положение че е ден на България, да бъде организирано от всичките ни евронаблюдатели в Европейския парламент? Всъщност идвал ли е някой от вас… някой от тях да ви попита дали може да се присъедини към идеята за организирането на това събитие, да се включи по някакъв начин?

Д. Абаджиев: Аз не знам някой да е идвал. Инициативата беше на десните евронаблюдатели. Освен това патрон на събитието е г-н Джефри ван Орден, който е докладчик за България и който е част от парламентарната група на Европейската народна партия и европейските демократи. Вижте, за нас, за десницата, членството на България на 1 януари 2007 година е една изстрадана цел. Искам да напомня, че преговорите за членството на България с Европейския съюз започнаха декември 1999 година от правителството на г-н Иван Костов, и той между другото вчера пред посланиците на страните – членки от Европейския съюз, заяви колко е важно за нас България да бъде член на Европейския съюз на 1 януари 2007 година. Ние искаме да покажем и да кажем, че българският народ не трябва да става жертва и да страда от некомпетентността на сегашното правителство, защото между другото авторитетът на сегашното правителство и на мнозинството в Европейския парламент е изключително нисък. Искаме да кажем, че може България да бъде член на ЕС и че проблемите могат и трябва да се решават и в рамките на ЕС. И затова в рамките на тези дни на България ще покажем много хубави неща от няколко региона, които представляваме и ние като депутати. Например аз Великотърновски регион, Пловдив, Варна, София, културни паметници, филми…

Водеща: Ще разберат ли евродепутатите нещо, по-скоро ще вкусят ли българска национална кухня? Разбрах, че ще има дегустация на вина.

Д. Абаджиев: Ще има и нещо такова, ще има и дегустация, ще разберат, защото има превод на филмите. Ще има разговори. Така че представянето наистина ще бъде добро според мен.

Водеща: Подготвили ли сте им нещо, което да остане като спомен от България за тях?

Д. Абаджиев: Много неща сме подготвили и те трябва да почувстват, че трябва да дойдат и да видят на място тези неща, защото България ще стане част и вече е част според нас от общата европейска ценностна система.

Водеща: Разбрах, че сте им подготвили едни дискове, които са с… дискове на “Мистерията на българските гласове”…

Д. Абаджиев: Да, тези дискове ще бъдат представени, ще бъдат представени и филми за България, за различните региони, които изброих, така че изненадите и хубавите неща според мен ще бъдат много. Пак повтарям, искаме да покажем чрез тези послания, че освен проблемите, освен тежките проблеми, с които се проваля правителството в момента, като организирана престъпност и корупция, които са предмет на най-силните критики от страна на ЕС, съществуват и много хубави неща, които могат да ни помогнат да вдигнем поглед и да видим отвъд проблемите България.

Водеща:Благодаря ви. Това беше Димитър Абаджиев, заместник-председател на парламентарната група на “Демократи за силна България” и наблюдател в европарламента, за дните на България в Страсбург.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...