Димитър Абаджиев: Симеон се държи като Надежда Михайлова

Г-н Абаджиев, как оценявате изборния резултат на ДСБ няколко дни след края на изборите. Има ли някаква промяна в изводите на партията ДСБ?
Във всички случаи оценката е успешна, защото са постигнати 2-те основни цели за ДСБ, като една нова политическа партия. Първата политическа цел беше да бъдем парламентарно представени, т.е. да влезем в Народното събрание, а втората бе като самостоятелна партия да бъдем първи в дясното пространство. Ние постигнахме и двете цели, което може да се характеризира само с успех. Но оттук нататък е много важно да продължим да градим върху това, което е постигнато.
Но какво стана с т.нар. дясно пространство, защото резултатът е очевиден?
Очевадно е! Това, което говорихме още преди година и половина – ако си спомняте, в първите дни на миналата година аз и мои колеги направихме изказвания, че ако СДС продължи да бъде в същото състояние, резултатите ще са плачевни. Ако тогава имаше оздравителни процеси, сега ситуацията щеше да бъде много по-различна. Така или иначе, изборите показаха, че създаването на нова партия – ДСБ, и аз съм убеден в това, доведе общо до много по-голям резултат за десните, защото, ако не беше настъпил този процес, резултатът щеше да бъде още по-лош. Оттук нататък е важно да видим в СДС какво ще се случи.
Какви са полезните ходове на десните, въпреки, че Народното събрание все още не е конституирано? И има ли ги?
Има ги. На първо място, единни позиции по основни въпроси, които ще покажат дали имаме общи позиции или не. Те започнаха на срещите преди два дни. Добре е, че има обща позиция, че няма да се подкрепи правителство на БСП. Ние сега заявяваме, че няма да подкрепим правителство и с участието на БСП под каквато и да е форма. Няма изразена позиция от другите десни по един друг много важен въпрос за нас – дали ще се подкрепи правителство с кандидат за премиер Симеон Сакскобургготски. Ние категорично няма да подкрепим такова правителство. Ето, ако имаме общи позиции по тези важни въпроси, ще има вече една основа, върху която ще може да се гради.
Всъщност, следващото голямо изпитание за десните ще бъдат местните избори в София, защото знаем, че Стефан Софиянски се оттегля от кметския пост. ДСБ имат най-много гласове сред десните в столицата, така, че е нормално да бъдем лидери в този процес.
Все пак, поканиха ли Ви от БСП за някакви консултации или разговори?
Аз нямам информация да са ни поканили, но ние ясно заявяваме, че те имат конституционно право да съставят правителство. Но, заявявайки, че те имат право, ние заявяваме, че ще гласуваме и “против” тяхно правителство.
Все пак настина ли няма никакъв шанс ДСБ да участва в правителство под каквато и да е форма, оглавено от сегашния премиер Симеон Сакскобургготски?
Няма никакъв шанс. Ние заявихме основната причина, поради която никога няма да подкрепим Симеон Сакскобургготски за министър-председател, и това, е че той вкара БСП във властта. А сега вече и изборите, и хората показаха, че не искат Симеон Сакскобургготски да бъде премиер.
Все пак, ако ни грози отлагане с една година на членството ни в ЕС, това не би ли било някакъв катализатор за участие на ДСБ в правителство?
Според мен ЕС винаги се използва за параван, когато се бяга от политическа отговорност. ЕС иска да се спазват правилата, и в много страни от ЕС трудно се сформират правителства, така че това е нормално. Това, което за България е важно, е да има правителство, защото има много задачи несвършени. Ние затова казваме – БСП има конституционно право, трябва да се поеме отговорност от президента, да се оползотвори конституционният механизъм. Ще бъде подмяна, лъжа и шмекерия това, ако НДСВ и ДПС направят парламентарен съюз. Ето тези неща, правилата, искат да се спазват от ЕС. Всичко друго е въпрос на злоупотреба с ЕС. За всичко се оправдаваме с него.
Всъщност една от най-големите отговорности за това да има някакъв шанс за дясноцентристко правителство е Симеон Сакскобургготски. Виждаме, че той не иска да се откаже от премиерския си пост под никаква форма, ние казваме, че няма да го подкрепим него. Поведението на Симеон Сакскобургготски ми прилича на Надежда Михайлова. Той се прави на Надежда в сегашната ситуация. След като е загубил катастрофално избори.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Председателят на ДАНС да си подаде...
Причината – според него политизирането на службите Ген. Атанас Атанасов поиска оставката на председателя на ДАНС...
Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...