Димитър Абаджиев: Партиите със своите послания и политика трябва да активират и да стимулират хората да участват в политическия процес

Водеща Таня Величкова: Една нестандартна, да я наречем на този етап, идея тръгна вчера из медиите. Тя произхожда от СДС. Партията заяви, че до месец ще внесе законопроект, който въвежда задължително гласуване на парламентарни, президентски и местни избори. За нашата млада демокрация това е направо революция. В първите си коментари някои партийни представители направо отрекоха подобна идея, други казаха, че, напротив, това е нещо, върху което си струва човек да помисли. Сега за тази идея ще поговорим с Димитър Абаджиев от Демократи за силна България. Добро утро.

Димитър Абаджиев: Добро утро на вас и на вашите слушатели.

Водеща: Как ви звучи, господин Абаджиев, едно такова предложение – да се задължат гласоподавателите да отиват да урните? Очевидно това е вследствие на все повече намаляващата активност от избори на избори.

Дим. Абаджиев: Ние не сме обсъждали идеята на ниво партия, но моето лично мнение е, че тази идея е неприемлива. Най-малкото тази идея е неприсъща и в исторически план на партии, които претендират да бъдат десни, и аз се учудвам, че точно колегите от СДС я предлагат, защото при десните политици правото на индивидуална свобода и това, че тя се простира до там, докъдето започва свободата на другия, е върховна ценност. Аз мисля, че партиите със своите послания и политика трябва да активират и да стимулират хората да участват в политическия процес, а не с норми, които ги задължават. Те ще имат обратен ефект сега, когато, за съжаление, хората имат минимум доверие към политическата система. Според мен една такава норма, един такъв закон ще ги отблъсне още повече от разбирането на политическата система, от способността те да разбират смисъла на политическата система, независимо че ще отидат до урните под страх от висока глоба. Те няма по този начин да бъдат стимулирани да участват в политическия процес.

Водеща: Един от мотивите за тази идея е, че по този начин ще се прекрати пазаруването на гласове. Смятате ли, че това би имало подобен ефект?

Дим. Абаджиев: Напротив, аз не виждам защо ще има такъв ефект. Образно казано, пазарът на такива гласове ще се разшири, а той няма да се стесни. И пак повтарям, когато партиите не покажат в своето поведение смисъла от политиката и това, че тя е заради опазването на собствеността, на живота на хората, за това той да бъде по-добър, хората няма да разберат политиката и още повече ще бъдат податливи така и така като отидат до урните, да се поддават на такива изкушения, каквото е пазаруването на гласове.

Водеща: Да, когато не могат да си изберат политическо послание. Ако прочетем конституцията, там пише, че всеки от нас има право да гласува. Ако се тръгне към обсъждането и лансирането на подобна идея, това би ли означавало, че трябва да се промени конституцията, за да може правото да премине в задължение?

Дим. Абаджиев:Да, би могло да се мисли за противоконституционност на едно такова предложение. И аз на първо четене мисля, че при този текст от конституцията не може да се приеме закон, който да задължава гражданите на Република България да гласуват, без да се промени този текст, който вие цитирахте.

Водеща: Може би, цялата тази ситуация издава някаква безпомощност и не дотам дълбок анализ на причините хората да се отказват от това си право с все по-голяма сила, наистина избирателната активност на последните избори беше драстично ниска.

Дим. Абаджиев: Така е. Този анализ е важен – защо хората се отказаха да участват в политическия процес, защо те не припознават политическата система като система за защита на техния живот, за това той да се подобрява, защо популизмът набра толкова голяма скорост. Това са важните изводи, които трябва да се направят и да се преосмислят, и ако партиите, особено десните, успеят да направят това, те ще имат успех. Ако не успеят, няма да имат успех, независимо какви текстове и закони ще задължават хората да гласуват.

Водеща: Говорите в множествено число за десните партии, което ме води към следващия въпрос – тази така очаквана среща между лидерите Петър Стоянов и Иван Костов, май повече са слуховете засега около нея. Какво е настроението за общи опозиционни действия?

Дим. Абаджиев: Вчера беше изпратен отговор на поканата към господин Костов и този отговор е съвсем логичен. Ако трябва и можем да говорим за някакъв синхрон в действията, той трябва да бъде на парламентарно ниво, защото най-малкото всяка една от десните партии не може да извърши някои от основните парламентарни действия, като вот на недоверие, като искане до Конституционния съд за противоконституционност, сама. Необходими са повече гласове. По тези най-важни въпроси, както и създаването на временни комисии, може да се излъчат представители, които да координират действията на десните партии и да има някакъв синхрон в тези действия на парламентарно ниво. Аз мисля, че и последните местни избори, а и ако наблюдаваме процесите в Източна Европа, последните избори в Полша, показват, че наистина трябва да престанем да говорим за някакво изкуствено обединяване или сливане на десните партии. Хората, които са демократи, десните избиратели са мислещи хора и има различни типове избиратели, които искат по-ясни послания, които са готови на по-размити послания. Зад всяка една от тези партии има автентичен електорат и не е необходимо тя да се слива или да се обединява с другата, но естествено синхрон в действията на парламентарно ниво трябва да има.

Водеща: Държите да запазите тази разделителна линия извън територията на парламента, където действията са синхронизирани?

Дим. Абаджиев: Хората, които гласуват за тези партии, искат да се запази тази линия и виждаме, че, ето примера с Полша показа, че няма нищо лошо и нищо опасно в това да има отделни партии и те зад себе си да имат автентичен електорат, който да им даде силата да управляват, когато бъдат избрани.

Водеща: Ще има ли среща между Петър Стоянов и Иван Костов и кога?

Дим. Абаджиев: Предложението от наша страна сега е да се излъчи по един представител на първо време от ръководството на партиите и те да обсъдят всички тези въпроси. Ако е необходимо да има среща и на лидерите, ще има такава среща, но първата стъпка, според нас, трябва да бъде на ниво представители на ръководство.

Водеща: Благодаря ви за този разговор. Димитър Абаджиев от Демократи за силна България в “Хоризонт” – “Преди всички”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...
Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...