Димитър Абаджиев: Огромна е отговорността за избора на главен прокурор

Водеща Таня Величкова: Хващаме се за публикация от тази сутрин преди следващия разговор в “Преди всички”. Димитър Абаджиев е десният коз за главен прокурор – пише “Пари” на челно място. Членове на Висшия съдебен съвет, според информацията на вестника, са преговаряли още преди месец с депутата той да стане фигурата, около която да се обедини част от магистратската гилдия. В публикацията се твърди, че Димитър Абаджиев има почти сигурни 11 гласа във Висшия съдебен съвет. Сега имаме връзка с Димитър Абаджиев. Разговорът ще водим заедно със съдебната репортерка Силвия Великова. Добро утро, г-н Абаджиев.

Димитър Абаджиев: Добро утро на вас и на слушателите на “Хоризонт”.

Репортерка: И така, кой е членът на съвета, който е преговарял с вас, ако такъв съществува?

Д. Абаджиев: Това е интересна теза, но не е реална, не почива на реални факти. Никой не е разговарял с мен, но така или иначе може би тази новина все пак е свързана с желанието на отделни членове на Висшия съдебен съвет да търсят алтернатива на схемите, които се спрягат като наложени едва ли не, като предопределени, което, според мен, е по-важното, защото наистина трябва да се търси нещо по-различно. Огромна е отговорността за избора на главен прокурор.

Репортерка: Тоест, ако ви предложат, бихте се замислил?

Д. Абаджиев: Не, не съм казал такова нещо. Може би, ако въобще някой е коментирал моето име, това е свързано с факта, че много отдавна се занимавам с тези проблеми. Но вижте, има нещо по-важно. Аз снощи се връщам от Брюксел като наблюдател в Европейския парламент. Действително този избор е свързан с най-голямото предизвикателство в момента за България, а именно да покаже воля, че може да направи нещо по-различно по отношение на борбата с организираната престъпност и корупцията. Все повече се налага мнението, не само в западната преса, но и в Европейския парламент, че сегашните управляващи, а и предишните, са статукво, което не може да доведе до решаването на този най-голям проблем. И затова е много важно, според мен, бъдещият главен прокурор да не е свързан със сегашните и с предишните управляващи, както и с президентската институция. Има достатъчно авторитетни юристи, които могат да бъдат кандидати. За мен е много важно главният прокурор да бъде много смел и решителен, защото той ще има нужда да оглави реформата, която включително ще доведе и до намаляване на правомощията на прокуратурата, за което се изисква наистина смелост и реформаторство от един бъдещ главен прокурор.

Репортерка: С това, което казахте, г-н Абаджиев, игнорирате някои от основните кандидати. Тези, които са близки до президента, изглеждат най-убедителните, поне такава е медийната интерпретация. Всъщност смятате ли, че вървят някакви паралелни разговори отвъд тези, които четем и слушаме в медиите?

Д. Абаджиев: Не мога да ви кажа, но надявам се, че има немалко членове на Висшия съдебен съвет, които няма да се поддадат на натиск, какъвто и да е – било то от президентството или от управляващите, и наистина ще осъзнае огромната отговорност. Надявам се те да говорят помежду си и да търсят алтернативи, които наистина да доведат до много дълбока реформа в прокуратурата, която…

Репортерка: Къде виждате такива лица, такива личности, които могат да направят тази реформа – в политиката, в гилдията на юристите, действащ магистрат?

Д. Абаджиев: Има, според мен, достатъчно юристи, независимо дали те са в политиката, в адвокатурата или в съда, но има такива имена, поне по мое мнение като юрист, стига да погледнем отвъд инерцията, която последно време по тази тема се забелязва.

Водеща: Не е ли илюзия, че такъв избор може да бъде неполитически. Сещам се едно изявление на съдия Нели Куцкова от вчера. Тя каза, че всички избори на главен прокурор досега са правени по политическа воля и този път също ще бъде така. И не само тя, общо взето мнението е, че изборът ще бъде политически наистина.

Д. Абаджиев: По принцип изборът на главния прокурор има политически характер, защото той е една институция, която е част от политическата система, в по-широкия смисъл на думата. Важно е той да не бъде партиен, което наистина е било факт досега. Но този път България е пред най-голямото си предизвикателство и е много важно да се прояви такава воля, защото в противен случай и този избор ще затвърди мнението, че не можем да се справим и с организираната престъпност, и с корупцията и да реформираме най-вече съдебната система в частта й в досъдебното производство, което е желание и изискване на всички в Европейския съюз. А по-важното е, че е нужда на българското общество.

Репортерка: Добре, вие бихте ли назовал някакви имена, които ви се струват добър вариант за тези качества, които изброихте, да бъдат олицетворение на тези качества, които изброихте?

Д. Абаджиев: Вижте, важно е членовете на Висшия съдебен съвет да ги назовават…

Репортерка: Те сякаш очакват някой да им подскаже отнякъде, така че мисля, че не е намеса.

Д. Абаджиев: За мен има достатъчно авторитетни юристи. Те са и в съда – съдии като Румен Ненков от върховния съд, в адвокатурата – юристи като Даниела Доковска и много други имена могат да се споменат. Но това са все хора, които, според мен, могат да покажат и решителност, и воля за, пак го казвам, за дълбока реформа в самата прокуратура, която трябва да се оглави от самия главен прокурор, което трябва да доведе до намаляване и на правомощията и на самата прокуратура, което наистина е много смело, но абсолютно необходимо.

Репортерка: Но вашето име категорично отказвате да поставите в редицата на тези хора, да завършим така.

Д. Абаджиев: Аз не мога да поставя сам своето име, но мисля, че не е реалистична тази тема в момента.

Водеща: Благодаря ви за този разговор. Димитър Абаджиев, който отрече пред “Хоризонт” с него да са водени разговори за участие в надпреварата за поста главен прокурор, както се твърди в публикации в пресата днес.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...