Димитър Абаджиев: Ние нямаме притеснения да се крием зад абревиатури

Водеща Дияна Найденова: По политическата новина за подписаното между лидерите на СДС Надежда Михайлова и Демократическата партия Александър Праматарски споразумение за общо явяване на парламентарните избори ще продължим полемиката сега. Вече имаме връзка с депутата Димитър Абаджиев, заместник-председател на парламентарната група на ОДС. Струва ми се основната интрига за Демократи за силна България е намерението на Съюза на демократичните сили и Демократическата партия да се явят на парламентарните избори с абревиатурата ОДС-СДС и Демократическа партия. Г-н Абаджиев, моля ви за първия коментар в ефира на “Дарик” за това намерение на бившите ви съпартийци.
Димитър Абаджиев: Според мен това намерение е очевидно. След безсилието в реализирането на така наречената коалиционна политика от страна на партията на Надежда Михайлова, е очевиден опитът да се хващат за спасителни сламки, каквато е тази да се присвои името ОДС с цел да се постигнат дивиденти, които нямат нищо общо със старата партия СДС и със старата коалиция ОДС. Аз искам само да напомня, че коалицията Обединени демократични сили, която се яви на последните парламентарни избори, се състоеше от 4 субекта. Това са СДС, Народен съюз като коалиция, а не като отделни партии, БСДП и Национално движение за права и свободи.
Водеща: Г-н Емануил Йорданов, който беше наш събеседник в студиото, за съжаление май не сте успял да слушате този разговор, напомни това, обаче с добавката, че ДСБ въобще не са съществували като политически субект в пространството, за да претендират сега за абревиатурата ОДС.
Д.Абаджиев: Не, ние не претендираме за нищо. В момента има регистрирана парламентарна група, която се нарича Обединени демократични сили, на която ние сме наследници. А иначе ние заявяваме, че ще се явим на парламентарните избори като Демократи за силна България и не се страхуваме от това. Така че аз предлагам на г-н Емануил Йорданов да спести емоциите си и страховете си, с които винаги ни е занимавал. Ние нямаме притеснения от това. Ако някой има притеснения, то това е неговата партия, която се опитва да се крие зад абревиатури като СДС, ОДС, зад които стоят хора, които провалиха тази кауза. А ние нямаме притеснения да се крием зад абревиатури. Знаем, че сме нова партия, макар и да сме носители на старата кауза, и затова искаме честно да се явим пред избирателите именно като такава партия, а не криейки се зад коалиции.
Водеща: Ако оставим чисто формализирането на това как ще бъде написана една коалиция, как тя ще се явява на изборите, което безспорно е важен момент от представянето в предизборната кампания, все пак как ще коментирате факта, че Демократическа партия, спряган е лидерът й за дясна ръка, ако така мога да цитирам колеги, дълго време списвали публикациите си в пресата, на г-н Иван Костов, в опита за коалиционно споразумение преди вота за 40-о Народно събрание, сега отива при Надежда Михайлова?
Д.Абаджиев: Това просто показва, че няма десни ръце на Иван Костов. Има политици, които избират. Ние сме били готови винаги да партнираме, но на основата на ясни принципи, на основата на твърдо отстоявани позиции.
Водеща: Добре, ако няма. . .
Д.Абаджиев: Очевидно г-н Праматарски е предпочел да се яви на изборите редом с политик, който никога не е държал на думата си, който е символ на това, че в политиката дадената дума не се спазва, какъвто политик е Надежда Михайлова. Това е въпрос просто на лично предпочитание и въпрос на негов избор.
Водеща: Добре, да не говорим тогава за десни и леви ръце, очевидно няма такива да добавяме тук в коалиционните преговори. Факт е обаче, че може да има и такова тълкувание. Последното проучване на НЦИОМ сочи, че ДСБ е на прага да не влезе в парламента, докато СДС има категорично 8 процента. В този смисъл Праматарски може би е предпочел да влезе на сигурно в 40-ото Народно събрание, а не да експериментира с една млада политическа формация.
Д.Абаджиев: Възможно е това да е така, но аз след частичните избори преди 3-4 години в Русе, когато участвах активно в тяхната подготовка и когато социологическите агенции даваха категорична загуба на Елеонора Николова с над 20 процента и изборите ги опровергаха, спрях да коментирам социологическите агенции. Избирателите ще покажат какви ще бъдат резултатите.
Водеща: Добре, кажете ми от ваша гледна точка защо Анастасия Мозер и Александър Праматарски, които се смятаха за близки до вашата политика, до вашите послания, единият е при Стефан Софиянски, другият при Надежда Михайлова? Все пак трябва някакъв поглед и върху политиката, която вие изповядвате в момента.
Д.Абаджиев: Да, това е точно така. Всъщност тези партии имат своите предпочитания. Единият модел. . .
Водеща: Защо според вас. . .
Д.Абаджиев: Единият модел е на Софиянски, който според мен е пред очите на всички хора и те знаят какво представлява, моделът на Надежда Михайлова. Съвсем друг е моделът на водене на политика от Иван Костов. Но на този въпрос трябва да отговорят те. Аз лично като личности винаги съм ги уважавал и не бих отговарял от тяхно име. Те трябва да отговорят.
Водеща: От Съюза на демократичните сили заявиха, че продължават двустранните разговори. Факт е, ще припомня на слушателите, че когато се създаваше коалицията “Десети ноември”, вие отказахте да присъствате на тези срещи и подписването на документа. По-късно тази коалиция се разпадна. До каква степен обаче имате толерантно отношение към. . . казвате, че уважавате Мозер и Праматарски, те са обаче при някакви политически опоненти ваши. До каква степен бихте могли да направите компромис предвид опасността да се явите съвсем сами на изборите или сте категорични, че и сам воинът е воин?
Д.Абаджиев: Тук става въпрос за компромис и ние сме показали, че сме готови да партнираме на основата на ясни принципи, които са заявявали, че споделят и г-н Праматарски, и г-жа Мозер. Това, че те предпочетоха да бъдат с хора, които очевидно не споделят тези принципи, е въпрос явно на тяхно решение или може би на решение на техните политически ръководства, не на тях самите. . .
Водеща: Бих искала да ви питам накрая, доста е шумно, надявам се поне връзката да не се разпадне. Какво означава това, че листите ви са отворени за други партии?
Д.Абаджиев: . . .това, което днес ние обсъждахме, е, че листите ни са отворени за сдружения и хора, които споделят тези принципи и са авторитети в обществото, това е. . .
Водеща: Не, не искам от вас да персонифицирате, но все пак очертайте кръга за какви сдружения става дума, за какви хора?
Д.Абаджиев: Е, няма, не са коментирани такива имена, твърде рано е още да се прави това.
Водеща: Според онова, което предаваха и нашите репортери, пък и електроните сайтове написаха от вашия брифинг, че сте казали думата партии.
Д.Абаджиев: Това, което сме обсъждали днес, аз го казах. Може би е казана думата партия, защото и сега имаме партньор партия, каквато е БСДП, които са част от коалицията ОДС в Народното събрание, предполагам, че за това. Вижте мисля, че наистина най-достойното поведение политическа партия като нашата е да се яви на изборите със своето име и да не се крие зад коалиции, за да могат избирателите да отсъдят. Ако всеки от нас мисли за това как гарантира своето място в парламента на всяка цена, формирайки каквато и да е коалиция, според мен изпада в една абсолютно недостойна позиция. Затова аз лично като политик съм удовлетворен от развитието на събитията около т.нар. коалиции. И само една дума по предишния въпрос. Т.нар. десетоноемврийски процес напълно се провали. И мисля, че това стана ясно и ние продължаваме да считаме, че нямаме място в един процес, в който са и Евгений Бакърджиев, и партията на Бисеров, неща, които сме ги коментирали много отдавна.
Водеща: Добре, накрая бих искала това да ви попитам. В началото на интервюто казахте, че решението на Надежда Михайлова да подпише предизборно споразумение с Демократическа партия илюстрира безсилието на коалиционната политика на сините. Факт е обаче, че ДСБ беше отворило вратите за преговори и с Мозер, и с Праматарски, а те не отидоха при Иван Костов. Сигнал за каква коалиционна политика е?
Д.Абаджиев: Ние не сме давали такива заявки, каквито. . .
Водеща: Все пак чакахте. . .
Д.Абаджиев: . . .даваше Надежда Михайлова. . .
Водеща: Чакахте такива отговори.
Д.Абаджиев: . . .не сме правили и декларации, и заклинания, че ще правим коалиционна политика. Естествено е, че бяхме отворени за разговори с тях, защото лично те двамата бяха политиците, които бяха най-близко до нашите принципи и идеи, които сме заявявали, затова заявявахме, че сме отворени за разговори. Но заклинания за това, че ще правим коалиции не само, че не сме правили. . . Ако си спомняте на учредителното събрание на партията Демократи за силна България беше казано почти в прав текст, че ние трябва да се явим сами на избори и това беше първоначалната воля на учредителите.
Водеща: Добре. Благодаря ви за това интервю, г-н Абаджиев.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...