Димитър Абаджиев: Надделява мнението, че ЕК няма да се ангажира категорично с членството ни от 1 януари 2007 г.

Водещ Николай Бареков: В. “Труд”: на 01 януари 2007 г. сме в ЕС, и то без клаузи, но Брюксел ще ни следи под лупа по шест теми. Това е, така да се каже, най-оптимистичното заглавие по темата. Търсим сега за малко повече информация един от българските евронаблюдатели в Страсбург – евронаблюдателят от ДСБ Димитър Абаджиев. Добро утро, г-н Абаджиев.

Димитър Абаджиев: Добро утро.

Водещ: Толкова ли е тъжна картинката, погледната и отблизо, така да се каже, от Страсбург, или може би предстои голяма изненада днес – позитивен европейски доклад за България, което ще означава, че може би в късния следобед ще хвърляме шапките, така да се каже.

Д. Абаджиев: Българските медии всъщност са очертали ситуацията много точно. За съжаление аз не очаквам приятна изненада. Надделява мнението, че днес Европейската комисия няма да се ангажира категорично с членство 1 януари 2007 г. и ще отложи това окончателно решение за по-късен етап, може би за есента, като се очертаят най-малко две области, които вие визирахте за въвеждане на предпазни клаузи, много тежки критики в основни области. Действително за първи път се случва така, че докладът за България до последния момент се обсъжда. Очевидно е, че критиките за България ще бъдат много по-тежки. Наистина тягостна ситуация за България. Българското правителство не успя да гарантира това, което българите заслужаваха – наистина да влязат достойно в ЕС с много повече възможности. Искам да подчертая, че ако действително това се случи и няма посочена категорично дата, рисковете се увеличават много, защото, първо, че през есента нямаме гаранции, че това ще се случи, но дори и да се случи, което всички желаем, вече има много рискове от гледна точка на ратификационния процес в няколко държави, който не е сигурно дали ще може да приключи, включително и по процедурни причини. Искам да ви напомня, че на 01 януари се завърта т.нар. ротационен принцип в много голяма част от институциите на ЕС, включително и Европейския парламент, когато се раздават и позиции, които заемат страните членки, България ще пропусне.

Водещ: Съществува ли все още…

Д. Абаджиев: Въобще много тежки последици ще има за хората в България и въобще за България.

Водещ: Съществува ли възможност, г-н Абаджиев, както днес информира един български вестник, членството на България в ЕС да се отложи след 1 януари 2007 г. и това да стане в средата на следващата година?

Д. Абаджиев: Обсъждат се и такива варианти, а може и без да се обсъждат практически това да се случи, а именно заради забавянето на ратификационния процес. Трябва да е ясно едно – че ако действително това днес се случи, ще трябва много решителни, резки действия от страна на България, които да… поне малко да покажат, че нещо ще се случва и най-рязкото действие ще бъде да си поеме отговорността това българско правителство и то да си подаде оставката.

Водещ: А, вие очаквате да си подаде оставката?! Напротив, те са се събрали, властта пише план за действие след европейските критики. Това е новината, която днес можем да научим от българската преса. Не знам дали вие имате достъп до нея, но не са… управляващите са спокойни и не са отделили нито секунда на разговорите в големия си формат лидерите на партиите за рокади в кабинета, пък вие говорите за оставка на правителството!

Д. Абаджиев: Е, това е дебелоочие, което още повече ще засили негативите за България. Аз пак ще повторя. Ако не си подаде оставката правителството, ако например не се направи нещо по отношение на конституцията, например да се атакува в Конституционния съд, ако не се приеме Закон за досиетата, ето такива явни, ярки действия, които да покажат нещо, няма да се случи нищо положително и за…

Водещ: Благодаря.

Д. Абаджиев: Правителството и президентът Първанов трябва да поемат своята отговорност, защото съсипаха членството.

Водещ: Димитър Абаджиев, европейски наблюдател от Страсбург. Той очаква и твърди, че докладът ще бъде толкова лош, че цялото правителство трябва да си подаде оставката.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...