Димитър Абаджиев: Корупционният скандал с бившия премиер срива международния образ на страната

Водещ Николай Бареков: Добро утро на зрителите на Би Ти Ви и предаването “Тази сутрин”. “Савойската афера”, както стана популярна с това име вече не само в Италия, но и в България, продължава своето развитие, най-вече на страниците на вестниците – за италианските не можем да гарантираме, но за българските със сигурност. Днес има нова порция засечени телефонни разговори между двете основни лица в нея – бизнесмена Черани и първия братовчед на Симеон Сакскобургготски Виктор Емануил. От тези разговори вестниците правят различни изводи. Според вестник “Стандарт” те показват схема, според която експремиерът Симеон Сакскобургготски е бил острието на аферистите за далавери у нас. Според следствените документи, до които “Стандарт” се е добрал, тези документи сочат, че Сакскобургготски е факторът, чието благоволение е купувано от савойските аферисти, за да си осигурят лесно навлизане на пазара в България и победа над конкуренцията. Това е… така започва статията във вестник “Стандарт”. Част от тези разговори – Виктор Емануил: “Симеон трябва да бъде ликвидиран, да намерим италиански глупак, който да купи бизнеса ни с него.” Вестникът цитира и думите на Паоло Черани в един от разговорите: “Нашият Спас каза, че царят не иска да си размърда задника.” Чета това с уважение към свършеното от италианската прокуратура и с извинение към българските зрители, които трябва да слушат подобни изрази. А читателите на вестниците със сигурност могат да прочетат такива пикантерии в тези разговори, че на по-възпитаните от тях и на по-чувствителните да им се изправят косите. Вестник “Труд”, разговор със съдията от предварителното следствие в Потенца: Симеон е разследван по хипотеза за корупция, пък казва той.

При един внимателен прочит обаче на самите разговори, може да се създаде впечатлението, че в тях двамата основни аферисти – братовчедът на Симеон и бизнесменът Черани, са изключително разочаровани от факта, че не получават нищо срещу облагите, които са се опитали да осигурят. В един от тези разговори самият Черани казва, че вече буквално, така, е отчаян от факта, че нищо не могат да получат от това, което са се надявали, и дори казва, че спира повече да участва в това и няма да докара Бочели, както е поискал един от министрите, за рождения ден на Симеон. Доколко всичко това е вярно обаче предстои да се произнесе прокуратурата.

Две новини от вчерашния ден – документите стигнаха до българското МВР и до българската прокуратура според твърденията на МВР. Малко по-късно Бойко Найденов ще разясни какво пише в тези документи и стигнаха ли те наистина до прокуратурата. А вчера българският парламент и управляващото мнозинство в него отказаха да приемат декларация, предложена от опозицията, по повод “Савойската афера” и българската свръзка с нея.

Наши гости са Станимир Илчев от НДСВ и Димитър Абаджиев от ДСБ. Добро утро и на двама ви.

Димитър Абаджиев: Добро утро.

Водещ: Аз предлагам, господин Илчев, да започнем с опозицията, защото те бяха активната страна вчера в българския парламент, предложиха своя декларация за “Савойската афера”, която не бе приета от парламента. Господин Абаджиев, длъжен съм да ви попитам не е ли малко прибързана тази декларация, все още ние не знаем какви са фактите относно този случай и какво ще се окаже впоследствие, че стои в центъра на тези събития?

Д. Абаджиев: Декларацията не е прибързана, защото отвъд юридическите аргументи, юридическите спорове, се случва нещо, което е очевидно за първи път пред очите ни се срива политическият образ, имиджът на България в международен план, и то само няколко месеца преди предстоящото членство на България в Европейския съюз. Защото, ако досега е имало добре организирани кампании срещу български правителства, каквото беше правителството на Костов, от бившата Държавна сигурност, сега за първи път в международен план най-малко в една от старите страни – членки на Европейския съюз, Италия, и пресата, и съдебната система говори за съмнения за корупция, свързани с бивш български министър-председател.

Водещ: Само да ви прекъсна тук. Както правилно казвате, това са съмнения, няма доказателства, а съмнения.

Д. Абаджиев: Естествено, естествено, че са съмнения на този етап. Това се случва навсякъде по света и в други европейски страни, но винаги, когато има такива съмнения, има реакции на институциите, има разследване, има отношение. България, за да покажеше, че наистина има някакво отношение, беше необходимо поне Народното събрание като основната институция, да заяви някакво отношение, да поиска да бъдат предоставени всички доказателства от страна на България, за да видят и европейските страни, да види и Италия, и Европейският съюз, че България има някакво…

Водещ: Каква трябва да е адекватната реакция според вас на българските институции на този етап от скандала?

Д. Абаджиев: Ние предложихме няколко неща – да се предостави цялата документация, нека да не забравяме, че в България българска… временна комисия на българския парламент преди две години извърши проверка и констатира много факти, свързани именно с този случай, които можеха да се предоставят на италианските власти. Освен това ние предложихме българското правителство да вземе отношение да отзове сегашния посланик в Казахстан и бивш главен прокурор, който очевидно не е направил нищо по тази преписка, въпреки че той е бил сезиран от група депутати именно по повод на доклада на временната комисия, тоест някакво отношение на институциите, които да покажат, че те най-малкото искат да се разкрие обективната истина. Това трябваше да покаже България в този момент като една европейска страна, бъдеща членка на Европейския съюз.

Водещ: Нека да попитаме сега господин Илчев… между другото с изключение на т.нар. царска болница, за която бяха открити документи, скрити от господин Филчев в неговия кабинет в Главна прокуратура, другите неща, господин Илчев, като че ли нямат покритие в България и на този етап се създава впечатлението, че тази афера е била замислена като такава, но като че ли самите аферисти не са успели да се облагодетелстват и са до известна степен разочаровани. И така можем да си обясним този цветист език, който те използват по повод България и нейния, така, бивш премиер в своите разговори. На този етап от скандала какъв е анализът на НДСВ и защо вие отказахте парламентът да се намеси в него?

Станимир Илчев: Първо, без да ви изземам правото да формулирате вие новината от предаването и от нашето участие в него, все пак не мога да отмина факта, че има една малка начална добра новина – аферата вече се квалифицира като савойска, по-лошо щеше да бъде, ако тя беше квалифицирана като софийска – това първо. Второ – че проектът, който колегите от ДСБ предложиха вчера за декларация и който беше отхвърлен, е прибързан е очевидно. Но това е най-малкият кусур. Ако внимателно се прочете проектът, който беше предложен, става ясно, първо, че оттук нататък министърът на правосъдието на България трябва да бъде, едва ли не деградиран до асистент на министъра на правосъдието на Италия. Аз дори се пошегувах в тесен кръг с мои колеги, че сигурно ще стане и дистрибутор на DHL, който на всеки кръгъл час изпраща пакет информация в Рим. Разбира се…

Водещ: Тя вече пристигна, обаче на куп, това е добрата новина. Вчера в МВР…

Ст. Илчев: Тя пристигна оттам.

Водещ: …а най-вероятно и в прокуратурата.

Ст. Илчев: Но на българското правителство в лицето на министъра на правосъдието декларацията би вменила задължения по силата на точка първа на проекта той да изпрати немалко количество информация, при това подредено във вида, в който българският парламент го е подредил, а именно доклада от 16 ноември 2004 година на анкетната комисия по болницата, плюс сериозния масив, който представляват стенограмите от разискванията и в пленарната зала, и в комисията. Нищо лошо няма в процесуално взаимодействие, в обмен на информация, тези неща са регламентирани и от универсалното действие на международни документи, както и от двустранни спогодби. Но българският министър на правосъдието не може по точно такъв начин да докладва на колегата си в Рим, защото това би представлявало отказ от някаква част от нашия суверенитет, и то не коя да е част, а тази част, която се формира в най-специфичната сфера на една държавност…

Водещ: Какъв е начинът…

Ст. Илчев: …нейната собствена правораздавателна система.

Водещ: …защото тази “Савойска афера” така или иначе удря много тежко срещу международния имидж на България.

Ст. Илчев: Начинът е ние да искаме информация, защото ние сме засегнати, като е засегнат доскорошният министър-председател на страната. Вие правилно подчертахте, че той е проявил удивително упорство и удивително несъгласие да влиза в диалог във всички моменти, в които е усетил вероятно някакви бизнес намерения, които не са изглеждали коректни в неговите очи.

Водещ: Как вие тълкувате, между другото…

Ст. Илчев: Затова е недоволството на тези господа.

Водещ: …тези подслушани разговори, които излизат по медиите? Факт е, че двамата т.нар. аферисти изразяват непрекъснато разочарование от действията на Симеон Сакскобургготски, но и начина, по който все пак те влизат в общение с него, все пак говорят, че общуват и с министри от правителството…

Ст. Илчев: След като се абстрахираме…

Водещ: …правят политически анализи какви са били неговите възможности, защо е отказал и т.н.?

Ст. Илчев: Като се абстрахираме от, както вие казахте, цветистия език, който те използват…

Водещ: Аристократичен, в кавички.

Ст. Илчев: …то си е проблем на тяхното собствено възпитание, то си е въпрос вече на отношенията с техните собствени членове на семействата им и на техните приятели как са се изразявали, как са квалифицирали други хора в своите телефонни разговори. Но казано простичко на наш български жаргон, те все повече заприличват на хора, на които не им се е отворил някакъв парашут. Чудесно е това според мен…

Водещ: Въпросът е…

Ст. Илчев: По този начин трябва да се държи сегашният министър-председател и бъдещите министър-председатели на България – да не правят лесно отварянето на парашутите на всеки, който е тръгнал било да инвестира, било да купува, било да продава у нас, защото страната вече има друг статут и с нея в лицето на изпълнителната й власт, както и на законодателната, следва да се съобразяват всички.

Д. Абаджиев: Само че…

Водещ: Остава открит въпрос, само да добавя тук… дали пък не е получавано нещо, преди да бъде получен този отказ нещо да бъде дадено, защото те непрекъснато коментират, оказа се, че наистина е имало чартърен полет с частен самолет, те непрекъснато коментират, че нещо са платили, нещо са дали. Така че тук е интересната страна на въпроса…

Ст. Илчев: Господин Абаджиев е юрист, той тук ще ни помогне…

Водещ: …това да бъде доказано… да или не…

Ст. Илчев: Аз не съм юрист, но бих искал освен телефонни разговори, в които се твърди, че са изпратени пари на него или на мен, или на Сакскобургготски, или на Иван Костов, да има и още някакви доказателства. И това е упрекът в Италия към заместник-прокурора Удкок, който се е прославил с това, че в много случаи си е служил само с подслушвания на телефонни разговори. И за това има две дисциплинарни производства срещу него – поради много слабо аргументирани следствено-съдебни процеси.

Водещ: Г-н Абаджиев, тук като че ли силната страна на опозицията е фактът, че разполагате с документите по така наречената педиатрична клиника, която трябвало да бъде изградена в София, и главният прокурор г-н Филчев вчера в неговите обяснения той се опитва да каже защо точно е покрил тази папка че не е имал право да разследва колективен орган, че не е имала право прокуратурата да се намесва превантивно и т.н. Но фактът си е факт, има такова взето решение на правителството, имало е воля тази болница да бъде изградена и чак парламентът е бил органът, който е спрял това строителство. Според вас това доказателство ли е за корупционна практика?

Д. Абаджиев: Вие много правилно се изразихте, че парламентът спря реализирането на този проект, т.е. парашутът не им се е отворил не благодарение на министър-председателя и на правителството, а благодарение на българския парламент. Аз затова се изненадвам какви сведения ние трябва да чакаме от тях. Напротив, ние трябва да предоставим целия доклад на временната комисия, и ние това предложихме вчера. В този доклад, който е в мен, става ясно каква е била цялата процедура. Става ясно, че е предоставен проектът на фирма “Вамед инженеринг”, с която е свързан въпросният бизнесмен Черани, става ясно, че това е станало без ясна процедура и публичен търг. Става ясно, че многократно са завишени сумите. Само един пример ще ви дам – сумата по управление и проектиране е завишена между пет и шест пъти, 7 милиона и нещо евро е тази сума, да не говорим, че средната стойност на едно легло възлиза на над 300 хиляди долара при средна такава в Европейския съюз около 100 – 150 хиляди. Има страшно много факти и данни, които аз като юрист мога да потвърдя, че са абсолютно доказателство за наличието на достатъчно данни за корупционна практика. И затова Филчев е трябвало да образува производство. Ако то не е било доказано, той е трябвало да го прекрати. Много са интересни следните факти – правителството, без да е взело никакво решение, включва в бюджета на… в държавния бюджет сумата по този проект. След това решението не е взето на практика с дебат. В стенограмите на Министерския съвет има само една реплика на министър-председателя “прието”. Всичко това показва, че активната страна да се реализира проектът е било правителството и мнозинството. След като в Народното събрание между другото докладът се приема, много интересен факт е, след като той се изчита от председателя на временната комисия Борислав Китов, по процедурни причини Народното събрание… тогава мнозинството не гласува доклада и група народни представители, между които голяма част наши народни представители, внесоха…

Водещ: От кои, от опозицията имате предвид?

Д. Абаджиев: Да. На Филчев, предоставиха този доклад на Филчев със сигнал за образуване на производство и чак един месец по-късно Народното събрание прие решение, като промени текста, в който пишеше, че трябва да се предоставят материалите на главния прокурор, в това, че го приема за сведение. Тоест мнозинството и тогавашното правителство искаха този проект да се реализира на всяка цена. Бяха спрени наистина под натиска на обстоятелствата, на опозицията и една група естествено народни представители от тогавашното мнозинство и затова не се реализира…

Водещ: Смятате ли, че това е причината г-н Филчев да получи посланическия пост и това е една от причините управляващото мнозинство в частта, разбира се, и правителство, и президент по някакъв начин да го дистанцират от политическия живот в България?

Д. Абаджиев: Това според мен е част от цената, част от голямата награда на Филчев, за това, че реализира под давлението обаче според мен на президента Първанов, разтварянето на този чадър, включително и над правителството на НДСВ и бившия министър-председател Симеон Сакскобургготски, включително по този голям скандал, свързан с педиатричната университетска болница. Но само две думи още. Тъй като вчера Народното събрание не прие решение, че трябва да се предостави този доклад на министъра на правосъдието на Италия, ние продължаваме да бъдем убедени, че трябва да покажем на Европейския съюз, че ние още преди две години сме предприели нещо, че…

Водещ: Та вие сте европейски наблюдател, защо не направите нещо по този въпрос?

Д. Абаджиев: Аз като европейски наблюдател ще го раздам този доклад на всички европейски депутати в Европейския парламент, защото ценностите на Европейския съюз са свързани с това не да прикриваш съмнения за корупция и сигнали, а наистина да показваш отношение, да показваш това, което имаш като истина, като събрани доказателства. Това е начинът, това е европейското поведение и затова аз ще го предоставя…

Водещ: Г-н Илчев…

Ст. Илчев: Аз имам постоянно чувството, че докладът се е разходил със съдействието на колеги на г-н Абаджиев отдавна до Рим и обратно…

Д. Абаджиев: Не, не се е разходил никъде.

Водещ: Че италианската прокуратура според вас вече разполага с този доклад.

Ст. Илчев: Това се нарича дистанционно въздействие върху ключови фактори…Д. Абаджиев: Г-н Илчев, това е доклад на българска… временна комисия на българския парламент, подписан от всички.

Ст. Илчев: Точно така. Той отдавна се е разходил, където ДСБ има изключително, изключително силни позиции.

Водещ: Имате ли такава информация, че е бил пратен?

Д. Абаджиев: Благодаря ви за тази оценка – за силните позиции, но наистина тепърва ще го предоставя на европейските… Никой не го е продоставил…

Ст.Илчев: Ако ДСБ така непредпазливо вървят, неговите колеги, по този път, те ще стигнат до момента, в който ще им се наложи да се прекръстят от “Демократи за силна България” в демократи за силна Италия. Цялата декларация като проект е насочена не към сътрудничество с италианските институции, а към подпомагането им с цел постигане на конкретна цел, а именно…

Водещ: Каква?

Ст. Илчев: А именно дискредитиране на Сакскобургготски, дискредитиране на НДСВ, париране чрез Петков на БСП и чрез Петканов – на НДСВ и Борисов в персонален план като най-силни играчи или политически сили, способни да изкарат силни играчи на терена за президентските избори. Това е забъркване на един коктейл “Молотов”, който трябва да постигне чисто вътрешнополитически цели.

Водещ: Само да разбера… Румен Петков, Петканов и Борисов на чия страна са в тази ситуация?

Ст. Илчев: Никакво значение няма. Вижте в бързането как…

Водещ: Защото вие казахте “чрез тях”.

Ст. Илчев: Чрез тях, разбира се, след като ще се превръща Комисията за корупцията в парламента в разследващ орган, който тепърва ще изслушва Петканов като предшественик на Петков и Борисов, но са пропуснали неговия приемник, сегашния главен секретар да сложат. Очевидно че се визират две партии зад тези министри и едно лице, което в индивидуално качество може да излезе на изборите. И хората трябва внимателно…

Водещ: Тоест това е опит да бъдат дискредитирани БСП, НДСВ и Бойко Борисов?

Ст. Илчев: Ами естествено, то се съдържа в почти прав текст в точка четвърта на проекта. Представяте ли си как след грубата грешка с декларацията, която осъди Павел Чернев, а той се оказа, че е блъфирал и е успял да ни блъфира успешно, ние отново ще вменим на парламента и на една от неговите комисии функциите на разследващ орган.

Д. Абаджиев: Напротив, тогава в политическо отношение се изрази и времето показа, че поведението му е било наистина неприемливо…

Ст. Илчев: Добре, че Герджиков излезе да помоли да не осъждаме човек в пленарната зала.

Водещ: Добре, не смятате ли, г-н Илчев… Момент. Има ли някаква, според вас, скрита цел на тази “савойска афера” да речем, като казвате, че има ДСБ много силни позиции в Италия, допускате ли, че примерно някоя партия не само се възползва от този конфликт, а е участвала предварително в неговото създаване?

Ст. Илчев: Аз ще се отрека от това, което казах преди малко, само…

Водещ: Че може примерно Черани да е двоен агент, да речем.

Ст. Илчев: …ако, г-н Бареков, някой запознае българското общество за продължителността на разрешението да се използват специализирани разузнавателни средства. Ако се окаже, че по някакви причини водещият следовател, заместник-прокурорът Удкок, е искал удължаване на подслушванията с цел приключването на операцията да завърши след парламентарните избори, моите съмнения ще се окажат верни.

Водещ: Така. Какви са те, в каква посока, само да ни кажете?

Ст. Илчев: Че са преследвани проекции към България.

Водещ: Тоест, че някой в България предварително е инфилтрирал определени тези, които трябва да застъпи италианското разследване.

Ст. Илчев: Казано разбираемо, от България не е възможно да не са постъпвали навеждащи или подвеждащи, или ориентиращи някои италиански фактори и сигнали. Това е стар маниер на политиците от… (говорят едновременно, не се разбира – бел. ред.)… у нас. Затова “Дойче веле” казва, че сме народът, който си ляга с днешния скандал и сънува утрешния.

Водещ: И казва, че в 7.30 политиците се появяват в студиото…

Ст. Илчев: Като нас тук.

Водещ: Очевидно имаха предвид това студио колегите от “Дойче веле”, където започва, казват те, гладиаторска битка между тях.

Д. Абаджиев: Вече става абсолютно несериозна тезата на управляващите, че…

Водещ: Чухте какво каза г-н Илчев – че някой от България е манипулирал или по-скоро е насочвал разследването.

Д. Абаджиев: Същата теза чувахме и по отношение на доклада на Европейската комисия, че едва ли не от България се внушават констатациите в европейските институции, което е абсурдно. Вие искате да ми кажете, че когато има разследване в една европейска страна, в което е замесен бивш министър-председател на една страна, каквато е България, и когато тази страна предостави доклад на своя парламентарна комисия, която е работила две години по-рано по случая, на тези същите власти, че това е дискредитиране на образа на България. Напротив, това показва, че България наистина иска да се разкрие обективната истина и ако имаме някаква цел ние като опозиция, то е именно тази България да покаже, че иска да съдейства, да се разкрие обективната истина, а не да се превръща в етикет за корупция, в етикет за нещо скрито. Това е нашата цел като народни представители.

Водещ: Вие отричате ли, че ДСБ биха могли да манипулират италианското разследване на един определен етап от него и, да речем, подпомагайки с информация Удкок и италианските следователи?

Д. Абаджиев: Естествено, че това е смехотворно. Вижте, самият факт, че е спрян проектът тогава, показва, че той е бил корупционен и че е имало нещо съмнително. Ако то не беше така, проектът щеше да бъде реализиран. Самото правителство…

Водещ: Другото интересно е, че толкова… от 2004 година г-н Черани, 2006-а продължава да го върти в тези разговори. Той… виждам тук…

Д. Абаджиев: Разбира се.

Водещ: От тези СРС-та, специални разузнавателни средства засечени разговорите 2006-а той продължава да си прави сметки, че тази болница е реална възможност.

Д. Абаджиев: Г-н Бареков, вижте и другата теза, която се лансира. Аз като бивш съдия мога да го кажа. Тезата на правителството на бившия министър-председател е защо ме атакувате, след като не е направено нищо.

Водещ: След като нищо не е дадено, само са…

Д. Абаджиев: Аз такива оправдания съм чувал в съдебната зала от подсъдими, които са казвали “защо ме съдите, след като аз се опитах да открадна, но не откраднах, извърших опит, но бях спрян”. Това е смехотворно, това е абсурдно. Не може това да бъде защитна теза на бившия министър-председател.

Водещ: Възможно ли е, г-н Илчев, Симеон Сакскобургготски наистина да е предприел двойна игра срещу тези хора? През цялото време да си е давал сметка в каква схема би могъл да попадне, но, да речем, от добро възпитание или пък поради някакви други причини да ги е държал на дистанция и да ги е въртял просто.

Ст. Илчев: Според мен не е възможно. От гледна точка на неговия манталитет, критерий, характер, досегашен начин на живот, той не е на 30 или на 35 години…

Водещ: Защо те непрекъснато се оплакват?

Ст. Илчев: Тук обаче… ние пак малко се изнесохме встрани. Ето го пресния пример. Бих запитал г-н Абаджиев – вие ще информирате ли, и то най-спокойно, за което аз бих ви насърчил, било колеги от Европейския парламент, от Европейската комисия, от Евростат за това, което реши петчленният състав на административния съд…

Водещ: За магистрала “Тракия”.

Ст. Илчев: …за магистрала “Тракия”? Аз мога да направя една прогноза с всичките рискове тя да се срути…

Водещ: Кажете, защото Асен Гагаузов идва в телевизията и с него ще си говорим за магистрала “Тракия”.

Ст. Илчев: Аз мога да направя една прогноза, че прословутата педиатрична клиника, която проект също се състои от две полусфери – юридическо-финансова и строго икономическа, ще бъде пусната от някой от върховните български съдилища от гледна точка на нейната юридическа безупречност. А след това част от показателите, с които съм съгласен, че са завишени цени на квадратен метър, на брой легла, вероятно ще бъдат променени. Министър Гайдарски преди три дни само каза те сами предлагат, австрийците, да увеличат обема при същата цена. Едното е въпрос на преговори…

Водещ: Добре. Благодаря ви за този разговор.

Д. Абаджиев: Хубаво е, че правите такива прогнози. Големият проблем, г-н Илчев, е, че общественият морал се срина, защото това правителство и Симеон Сакскобургготски се появи в българската политика с обещанието за нов морал и срина всякакви надежди на хората, че това може да се случи.

Водещ: Благодаря. Свършваме дотук…

Ст. Илчев: Проблемът е, че от италианските…

Водещ: …защото току-що Асен Гагаузов влезе в телевизията.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...