Димитър Абаджиев: Демократи за силна България са готови да поемат отговорността за избора на демократичен кмет на София

Водещ: Да чуем г-н Димитър Абаджиев. Вие ще го чуете в слушалките. Добър ден, г-н Абаджиев.

Димитър Абаджиев: Добър ден.
Водещ: Да започнем оттам – ще подкрепят ли ДСБ обща кандидатура за нов кмет на София на десницата?
Д. Абаджиев: ДСБ получиха най-много гласове в София и ние съзнаваме своята отговорност за това, че в София трябва да бъде избран демократичен кмет. Тази отговорност ние ще я поемем. . ./техн. прекъсване – бел.ред./. . . единна кандидатура за мене лично, за да може наистина да се противопоставим на БСП в един толкова важен избор.
Водещ: Как гледате на една идея, която подхвърля г-жа Мозер, за г-н Минко Герджиков, който в момента пое поста?
Д. Абаджиев: Конкретни имена не мога. . . В момента това е предизвикателство, което тепърва предстои, по което трябва да се проведат много разговори, за да се стигне до най-доброто решение. Така или иначе ние ще имаме и своя кандидатура, която ще поставим на тези разговори. Пак повтарям – имахме най-много гласове и отговорността ни е много голяма в този избор.
Водещ: А по принцип одобрявате ли, че се стига до предсрочни, частични кметски избори? Одобрявате ли това, че избрани за депутати кметове се отказват от кметските си мандати?
Д. Абаджиев:По принцип аз лично не одобрявам, защото считам, че това е бягство от конкретна отговорност, с която са натоварени определени политици тогава, когато са избрани за. . .
Водещ: Нямаме много. . .
Д. Абаджиев: Но силни примери в това отношение. . .
Водещ: Нямаме особен късмет, г-н Абаджиев, с телефонната връзка, която непрекъснато пропада, затова съвсем кратко да кажете възможен ли е общ парламентарен съюз с НДСВ, който да вземе първия мандат на БСП? Готови ли сте да обсъждате такава идея?
Д. Абаджиев:Не, ние не считаме, че това трябва да се случи, защото конституционно право е на социалистическата партия да опита да състави правителство. Хората не й отредиха да има мнозинство, но й отредиха да има най-много гласове и тя трябва да се опита. Естествено ние ще гласуваме против правителство на социалистическата партия, но нейно конституционно право е първо тя да опита. Всичко останало – съставянето на парламентарни съюзи с цел да се получи първи мандат, е нещо като шмекерия, която не е добра за българската политическа система.
Водещ: А ще издигне ли ДСБ предложение за председател на парламента?
Д. Абаджиев: С тежестта, която ние имаме в парламента, която ни е отредена от хората, считам, че не е сериозно да издигаме кандидатура за председател на Народното събрание.
Водещ: А колко заместник-председатели трябва да има парламента, всички ли групи трябва да получат по един зам.-председател?
Д.Абаджиев: С оглед на това, че има повече парламентарни групи, аз считам, че би била добра формулата, която се прилагаше в 38-ото народно събрание. Тогава имаше председател и постоянни заместник-председатели от управляващата коалиция, от останалите групи имаше ротационен принцип, който би бил добър според мен в това 40-о народно събрание, т.е. да има заместник-председатели, които на ротационен принцип да заемат позицията, а не постоянно действащи.
Водещ: Добре, благодаря ви, г-н Абаджиев. Димитър Абаджиев, ДСБ пряко по телефона.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...