Димитър Абаджиев: Демократи за силна България са готови да поемат отговорността за избора на демократичен кмет на София

Водещ: Да чуем г-н Димитър Абаджиев. Вие ще го чуете в слушалките. Добър ден, г-н Абаджиев.

Димитър Абаджиев: Добър ден.
Водещ: Да започнем оттам – ще подкрепят ли ДСБ обща кандидатура за нов кмет на София на десницата?
Д. Абаджиев: ДСБ получиха най-много гласове в София и ние съзнаваме своята отговорност за това, че в София трябва да бъде избран демократичен кмет. Тази отговорност ние ще я поемем. . ./техн. прекъсване – бел.ред./. . . единна кандидатура за мене лично, за да може наистина да се противопоставим на БСП в един толкова важен избор.
Водещ: Как гледате на една идея, която подхвърля г-жа Мозер, за г-н Минко Герджиков, който в момента пое поста?
Д. Абаджиев: Конкретни имена не мога. . . В момента това е предизвикателство, което тепърва предстои, по което трябва да се проведат много разговори, за да се стигне до най-доброто решение. Така или иначе ние ще имаме и своя кандидатура, която ще поставим на тези разговори. Пак повтарям – имахме най-много гласове и отговорността ни е много голяма в този избор.
Водещ: А по принцип одобрявате ли, че се стига до предсрочни, частични кметски избори? Одобрявате ли това, че избрани за депутати кметове се отказват от кметските си мандати?
Д. Абаджиев:По принцип аз лично не одобрявам, защото считам, че това е бягство от конкретна отговорност, с която са натоварени определени политици тогава, когато са избрани за. . .
Водещ: Нямаме много. . .
Д. Абаджиев: Но силни примери в това отношение. . .
Водещ: Нямаме особен късмет, г-н Абаджиев, с телефонната връзка, която непрекъснато пропада, затова съвсем кратко да кажете възможен ли е общ парламентарен съюз с НДСВ, който да вземе първия мандат на БСП? Готови ли сте да обсъждате такава идея?
Д. Абаджиев:Не, ние не считаме, че това трябва да се случи, защото конституционно право е на социалистическата партия да опита да състави правителство. Хората не й отредиха да има мнозинство, но й отредиха да има най-много гласове и тя трябва да се опита. Естествено ние ще гласуваме против правителство на социалистическата партия, но нейно конституционно право е първо тя да опита. Всичко останало – съставянето на парламентарни съюзи с цел да се получи първи мандат, е нещо като шмекерия, която не е добра за българската политическа система.
Водещ: А ще издигне ли ДСБ предложение за председател на парламента?
Д. Абаджиев: С тежестта, която ние имаме в парламента, която ни е отредена от хората, считам, че не е сериозно да издигаме кандидатура за председател на Народното събрание.
Водещ: А колко заместник-председатели трябва да има парламента, всички ли групи трябва да получат по един зам.-председател?
Д.Абаджиев: С оглед на това, че има повече парламентарни групи, аз считам, че би била добра формулата, която се прилагаше в 38-ото народно събрание. Тогава имаше председател и постоянни заместник-председатели от управляващата коалиция, от останалите групи имаше ротационен принцип, който би бил добър според мен в това 40-о народно събрание, т.е. да има заместник-председатели, които на ротационен принцип да заемат позицията, а не постоянно действащи.
Водещ: Добре, благодаря ви, г-н Абаджиев. Димитър Абаджиев, ДСБ пряко по телефона.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...