Димитър Абаджиев: Ако хората като Цвятко Цветков бъдат разпитани за всичко, което знаят за началото на прехода, това ще помогне много на борбата с организираната престъпност

Водещ Николай Бареков: В студиото е Димитър Абаджиев, депутат от ДСБ и европейски наблюдател от името на България в Европейския парламент. С него ще коментираме какъв е погледът му върху организираната престъпност в страната и мерките, които се взимат срещу нея. Г-н Абаджиев, наистина как вие от ДСБ анализирате естеството на публичните екзекуции от последните седмици и мерките, които МВР взима за противодействие?

Димитър Абаджиев: Факт е, че това е проблем, който се визира като основен и от страна на Европейската комисия. Аз присъствах на представянето на доклада в Европейския парламент. Всички депутати, които се изказваха поставяха този акцент. Но тази тема е важна заради нашата собствена демокрация и заради самите българи, а не заради Европейския парламент. Още…

Водещ: Как виждате логиката на тези публични екзекуции? Да не би това да е пак някаква такава, да речем, червена метла, която да замита, само че улиците този път?

Д. Абаджиев: Още по време на предизборната кампания аз имах възможност и пред вас да кажа, че за нас корените на организираната престъпност в България се крият в трансмисията между бившата комунистическа партия и БСП, между бившата Държавна сигурност и онези, които станаха бизнесмени, бидейки на висши позиции в бившата Държавна сигурност в началото на 90-те години.

Водещ: Част от този сюжет ли е противопоставянето сега пред българския съд на Маргините и генерал Любен Гоцев? Един срещу друг. Те са искали да го убиват според обвиненията.

Д. Абаджиев: Аз мисля, че да. Преди месец, когато се дебатираше за обществения съвет или т.нар. борд от бивши генерали на Държавна сигурност в Министерството на вътрешните работи, аз имах възможност да кажа, че според мен такива хора като Любен Гоцев, за да излязат на светло това означава, че те вече търсят прикритие от Министерството на вътрешните работи заради страх за собствения си живот и според мен това се случва. Бившите генерали от Държавна сигурност са взели дейно участие в създаването на контрабандните канали, по мое лично убеждение. Взели са дейно участие в създаването на самите организирани групи. Естествено, всеки заема различна позиция.

Водещ: Това само убеждение ли е ваше или имате някакви доказателства?

Д. Абаджиев: Не е само убеждение. Има много преки и косвени доказателства от началото на 90-те години, трансформирането на капиталите на бившата комунистическа партия от външно-търговските дружества, ролята на бившите генерали. Те тогава заемаха все още позиции в Министерството на вътрешните работи, така че всеки, който е анализирал процесите внимателно знае, че те имат много активна роля. И сега всъщност това се случва, защото те бяха част от споровете вътре в самата организирана престъпност.

Водещ: Да ви попитам сега конкретно. Когато вие наистина преди месец и половина-два казахте, и мисля, че това стана и тук, и в нашето студио имаше подобно изказване, че хора като генерал Гоцев и като другите бивши хора от бившите структури на Държавна сигурност търсят прикритие в МВР в този обществен съвет, за да не ги убият, да речем, на улицата, тогава това прозвуча като политическа теза. Но днес след като в съда българската прокуратура внася обвинителен акт, че са искали хора от бивши силови групировки да убиват хора като ген. Гоцев това означава, че вие тогава сте имали някаква информация. Или сте били като баба Ванга, или сте имали някаква информация. Кажете сега на нашата аудитория, защото хората наистина ще станат много притеснени.

Д. Абаджиев: Нито съм бил баба Ванга, нито съм имал някаква конкретна информация. Просто спокойно и внимателно анализираме процесите. Всеки, пак повтарям, ако направи това ще стигне до тези изводи, а именно, че бившите генерали от Държавна сигурност, от шесто управление, от първо управление са имали и имат много активна роля в създаването на организираните престъпни групи в България. След като имаш такава активна роля, не може да не влезеш в противопоставянето на интереси. И другата логика беше, че досега те винаги стояха под прикритие, винаги стояха на тъмно, опитваха се да влияят на процесите без да излизат на светло, без да заемат обществени, публични позиции. Друг смисъл за хора като Любен Гоцев да излязат на светло, да бъдат част от обществен дебат, на критики няма.

Водещ: Как стои йерархията на тези среди според вас? Къде в тази йерархия се намират бивши генерали от Държавна сигурност, какъвто е и г-н Гоцев, пък и други в обществения съвет, и къде стоят хора като Маргините? Как си представяте вие йерархията на тези структури? Кой къде е?

Д. Абаджиев: Със сигурност едните са изпълнители на по-ниско ниво, каквито са въпросните лица с тези прякори и със сигурност бившите генерали от Държавна сигурност са се опитвали, така, да влияят на процесите по-отгоре. Но в един момент очевидно, че те са влезли във вътрешните битки и затова стават част от тези спорове. На тези въпроси обаче е много добре да отговорят самите бивши генерали и офицери от бившата Държавна сигурност вместо хора като Цвятко Цветков вчера да…

Водещ: Трудно се взимат…

Д. Абаджиев :…изричат такива смешни и арогантни лъжи, каквато изрече той във вашето студио.

Водещ: Само да кажа какво каза г-н Цвятко Цветков. Описвайки вие тази структура, той каза, че зад интереса Маргините да убият човек като г-н Гоцев се крие Иван Костов, който, може да се смята по някаква логика, ги е изпратил тях на улицата, за да очистят генерала от бившата Държавна сигурност. Това каза г-н Цвятко Цветков. Той междувпрочем също е човек от силовия апарат. Той е бил и главен секретар на МВР.

Д. Абаджиев: Той е бивш заместник-началник на шесто управление на Държавна сигурност…

Водещ: Така е, да.

Д. Абаджиев:…онова управление, което се е борило срещу хората, които изразяват свободно…

Водещ: Така че намерихме такъв човек и го питахме и той това каза.

Д. Абаджиев: …мисълта си, а сега той се ползва с охота от правото на свобода на слово. Много е ниско нивото на манипулаторите от бившата “Държавна сигурност” или винаги е било такова. Аз съм изненадан. Той прави нещо елементарно, което винаги са правили от бившата Държавна сигурност. Изрича една арогантна, смешна лъжа, за да отклони вниманието от самия себе си и от хората от неговия кръг, защото знае много добре, че те са имали и имат активна роля в тези процеси. И е добре тези хора като Цвятко Цветков да бъдат разпитани от следствието и от прокуратурата. Сигурен съм, че ако те разкажат всичко, което знаят за началото на 90-те години, създаването на престъпните групи, контрабандните канали, кой каква позиция е заемал, това много ще помогне на следствието при разкриването на повечето от показните убийства в България.

Водещ: Преди една година точно имаше опит за атентат срещу Иван Костов. Част ли е този опит за атентат срещу него от подобни схеми, за които сега и Цвятко Цветков говори?

Д. Абаджиев: Не, това беше част от безсилието на хора, които се страхуват от истината, която ние изричаме и неполитически отговор на изречени политически позиции от него от ДСБ.

Водещ: По адрес на Държавна сигурност ли изречена позиция?

Д. Абаджиев: Да, по адрес на Държавна сигурност, на ролята на тези хора в съвременните процеси, в престъпния свят. Между другото ние вчера дадохме, така, помолихме и поискахме от БСП, от нейното ръководство до днес да се разграничи рязко от изявленията на Цвятко Цветков и на бившите генерали. Ако тя направи това, ще покаже, че наистина има някаква воля за модернизиране. Ако не го направи, ще стане ясно, че тя е част от тази ретроградна сфера на българския преход.

Водещ: Може ли да смятаме, че тогава едва ли не Държавна сигурност по някакъв начин и хората, които работят за нея, според вашата логика са стояли срещу онзи опит за атентат през септември месец миналата година срещу Иван Костов?

Д. Абаджиев: Във всички случаи, ако не пряко – косвено имат някакво участие като имаме предвид, както става ясно, че те са в един кръг с босовете от организираната престъпност. Когато манипулациите са им недостатъчни, те прибягват към такива средства.

Водещ: Къде е МВР в тази схема, за която вие описвате? Ето днес Емил Райков има един много интересен анализ за “Големият и малкият Маргинали” във в. “Сега”, където той казва – дано не се окаже вярно и че една групировка си разчиства сметките с друга с помощта на МВР или пък, че в една и съща групировка тече битка за власт. За да се разсеят тези съмнения и т.н. той дава съвети как МВР да действа.

Д. Абаджиев: Най-тежката констатация, която ние дадохме по време на предизборната кампания, е, че Министерството на вътрешните работи, въобще държавата заема позиции в противопоставянето на различните групи в организираната престъпност. Сега МВР е много важно да видим какво ще бъде тяхното поведение. Добре е, че започнаха арести. Да видим доколко тези арести и тези обвинения са подготвени, защото в една демократична държава резултатът се измерва от това престъпниците да влязат в съда, т.е. да има годни обвинения, но е добре…

Водещ: Има ли според вас…

Д. Абаджиев: …да бъдат арестувани и да има доказателства и да има действия срещу всички основни престъпни групи. Тогава…

Водещ: Кои и колко са те според вас? Защото тук визират една група. Няма как тези двама братя да не са към една…

Д. Абаджиев: Такава информация има Министерството на вътрешните работи. Във всички случаи те са поне няколко основни престъпни групи. Ако видим воля от страна на МВР по отношение на всички престъпни групи, ще стане ясно, че МВР не заема позиция, не заема страна в борбата между самите групировки.

Водещ:Само, че те, самите престъпни групи, много от техните босове вече са в отвъдното. Други пък са в чужбина, така че трудно МВР може да арестува много хора. Те останаха може би колкото пръстите на едната ръка.

Д. Абаджиев: Пак повтарям, добре е да бъдат разпитани…

Водещ: Живи и здрави.

Д. Абаджиев: … бившите генерали от Държавна сигурност. Те знаят много за това. Те се опитват в момента отново да манипулират обществото чрез такива смешни лъжи като тези на Цвятко Цветков. Като говоря за манипулация, тази манипулация е навсякъде. Тя съществуваше и тъй като те по някакъв начин влияят и на социолози, и на други процеси.

Водещ: Добре.

Д. Абаджиев:Тя съществуваше и по време на местните избори, когато се манипулираше с високата избирателна активност. И още…

Водещ: Те очакваха социолозите над 40 процента и казаха, че ако е около 40 ще е ниска. Тя стана 32 и сега пък казват, че била нормална избирателна активност.

Д. Абаджиев:И още една дума. Всичко това е добре да се изследва и през скандала за “Петролгейт”, защото там те също имат…

Водещ: Така, това…

Д. Абаджиев:…своята активна роля.

Водещ: Благодаря. Трябва да приключим наистина, а този скандал има развитие днес на страниците на в. “Труд”. Според информация на в. “Труд” БСП е потенциален клиент на иракската прокуратура, защото Ирак смята да съди фирмите и организациите, записани в доклада на ООН за петролните рушвети.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...