Джевдет Чакъров заплашвал Евдокия Манева по телефона

Министър Джевдет Чакъров, който е от квотата на ДПС, се обадил по телефона на народната представителка от ДСБ Евдокия Манева и я заплашил, защото си позволила от трибуната на парламента да заяви, че пресата в чужбина пише за тарифите в неговото министерство. “Знам чии политически поръчки изпълняваш”, се запенил Чакъров, докато комуникирал с Манева по телефона. “Аз съм политик, какви други поръчки да изпълнявам, освен политически”, запитала депутатката. Самата тя разказа в Габрово, че чуждестранен бизнесмен разкрил пред австрийско списание перипетиите си в опитите да работи в България. Той имал интереси в областта на масово разпространените отпадъци (опаковки, луминисцентни лампи и др.), а ведомството на Чакъров управлявало лицензионните режими. От лятото на миналата година няколко фирми чакали да получат необходимите документи, но чиновниците издали само на едно дружество, при това само за десетина дни, разкри Манева.
Има подозрения, че е свързано с ДПС, твърди депутатката. На останалите не е даден никакъв отговор, все едно че нищо не се е случило. Това е мълчалив отказ, но всъщност пред съда няма какво да се обжалва. След месеци чакане австрийският бизнесмен се отчаял и разказал пред периодичния печат в страната си, че не разбрал как се прави бизнес в България, но разбрал колко струва подписът на министъра. Позовавайки се на тези публикации, Евдокия Манева отправи критиките си към премиера, който по думите й, също бил запознат с проблема.
Самият Станишев не отрекъл за забавянето в лицензионните режими. Според запознати в министерства на ДПС дори фирми на хора, близки до социалистическата партия, имали проблеми и сякаш никой не бил способен да се справи с положението, дори висшето ръководство на червените.
Междувременно сред бизнеса в Габрово плъзна непотвърден от нищо слух, че за да спечелиш проект в управлявано от хората на Доган ведомство, тарифата е 10% от стойността му. Думите се разнасят от ухо на ухо, но никой не е в състояние да каже кой е техният източник. “Ние спечелихме един проект… и не ме питай. Наистина става въпрос за 10 %, но има и доста други плащания. При това парите са безотчетни. Да оставим настрана страничните пътища, по които още средства трябва да се прелеят на определени места”, сподели счетоводителка в дружество. Според нея точно от такива фирми, които са се сблъскали с проблеми около печелене на проекти, тръгват слуховете.
Впрочем средствата, които се източват, може и да не отиват в ръцете на някой министър или представител на политическата класа. Под тях, а и под висшите и средни чиновници има няколко нива, които се опитват да намажат от проектите. Фирми, кандидатствали за финансиране, споделят как са били посещавани от емисари. Хората твърдели, че за да пробутат проекта им, трябва предварително да получат определена сума.
Никой не може да докаже дали въпросните “изнудвачи” са били пратени от хора в министерството или действат на своя глава. И тъй като разговорите са на четири очи, проблеми с полиция и органите на Темида просто няма. Но някои от години се препитават, при това доста сносно, с подобно изнудване.
Далавери се правели и чрез “Натура 2000”. Не развитието на туризма, а прането на пари е водещото начало при подхода на някои бизнесмени в желанието им да влияят за изваждане на територии, включени в “Натура 2000”, каза в Габрово депутатката Евдокия Манева. По нейна информация край Калиакра щяло да бъде вдигнато селище, в което да пребивават шейхове. От “Натура 2000” са извадени части от територии
със световно екологично значение. Дуранколашкото езеро например е сред тях. Не целия ареал на Централен Балкан попада под защитата на “Натура 2000” и това също според Манева е заради икономическите интереси на определени хора. България най-вероятно ще бъде глобена от ЕС, заради забавянето и намалените проценти на включени райони. Максималният размер е 80 хил. евро и никой няма да ни чака да ги платим, а ще ни ги удържат направо от еврофондовете, коментира народната представителка. А протестите на кметовете срещу “Натура 2000” се дължат на неинформираност. Само 10 на сто от териториите, които са включени в екозоната, ще бъдат засегнати от забраната да се строи, твърди Евдокия Манева.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за...
Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за да обслужи плановете на Путин да...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди да бъдат приети двата закона, свързани с...
Бонка Василева: Приоритетите пред ДСБ-София са местните избори...
Бонка Василева: Приоритетите пред Демократи за силна България-София през 2023 г. са местните избори...
Йордан Иванов: Предлагаме създаване на временна комисия, която...
Йордан Иванов: Демократична България заедно с Продължаваме Промяната предлагаме създаване на временна комисия, която...
Атанас Атанасов: В случая с NEXO става въпрос...
Атанас Атанасов: Основен виновник за това българската парламентарна система да буксува повече от две...