Джевдет Чакъров заплашвал Евдокия Манева по телефона

Министър Джевдет Чакъров, който е от квотата на ДПС, се обадил по телефона на народната представителка от ДСБ Евдокия Манева и я заплашил, защото си позволила от трибуната на парламента да заяви, че пресата в чужбина пише за тарифите в неговото министерство. “Знам чии политически поръчки изпълняваш”, се запенил Чакъров, докато комуникирал с Манева по телефона. “Аз съм политик, какви други поръчки да изпълнявам, освен политически”, запитала депутатката. Самата тя разказа в Габрово, че чуждестранен бизнесмен разкрил пред австрийско списание перипетиите си в опитите да работи в България. Той имал интереси в областта на масово разпространените отпадъци (опаковки, луминисцентни лампи и др.), а ведомството на Чакъров управлявало лицензионните режими. От лятото на миналата година няколко фирми чакали да получат необходимите документи, но чиновниците издали само на едно дружество, при това само за десетина дни, разкри Манева.
Има подозрения, че е свързано с ДПС, твърди депутатката. На останалите не е даден никакъв отговор, все едно че нищо не се е случило. Това е мълчалив отказ, но всъщност пред съда няма какво да се обжалва. След месеци чакане австрийският бизнесмен се отчаял и разказал пред периодичния печат в страната си, че не разбрал как се прави бизнес в България, но разбрал колко струва подписът на министъра. Позовавайки се на тези публикации, Евдокия Манева отправи критиките си към премиера, който по думите й, също бил запознат с проблема.
Самият Станишев не отрекъл за забавянето в лицензионните режими. Според запознати в министерства на ДПС дори фирми на хора, близки до социалистическата партия, имали проблеми и сякаш никой не бил способен да се справи с положението, дори висшето ръководство на червените.
Междувременно сред бизнеса в Габрово плъзна непотвърден от нищо слух, че за да спечелиш проект в управлявано от хората на Доган ведомство, тарифата е 10% от стойността му. Думите се разнасят от ухо на ухо, но никой не е в състояние да каже кой е техният източник. “Ние спечелихме един проект… и не ме питай. Наистина става въпрос за 10 %, но има и доста други плащания. При това парите са безотчетни. Да оставим настрана страничните пътища, по които още средства трябва да се прелеят на определени места”, сподели счетоводителка в дружество. Според нея точно от такива фирми, които са се сблъскали с проблеми около печелене на проекти, тръгват слуховете.
Впрочем средствата, които се източват, може и да не отиват в ръцете на някой министър или представител на политическата класа. Под тях, а и под висшите и средни чиновници има няколко нива, които се опитват да намажат от проектите. Фирми, кандидатствали за финансиране, споделят как са били посещавани от емисари. Хората твърдели, че за да пробутат проекта им, трябва предварително да получат определена сума.
Никой не може да докаже дали въпросните “изнудвачи” са били пратени от хора в министерството или действат на своя глава. И тъй като разговорите са на четири очи, проблеми с полиция и органите на Темида просто няма. Но някои от години се препитават, при това доста сносно, с подобно изнудване.
Далавери се правели и чрез “Натура 2000”. Не развитието на туризма, а прането на пари е водещото начало при подхода на някои бизнесмени в желанието им да влияят за изваждане на територии, включени в “Натура 2000”, каза в Габрово депутатката Евдокия Манева. По нейна информация край Калиакра щяло да бъде вдигнато селище, в което да пребивават шейхове. От “Натура 2000” са извадени части от територии
със световно екологично значение. Дуранколашкото езеро например е сред тях. Не целия ареал на Централен Балкан попада под защитата на “Натура 2000” и това също според Манева е заради икономическите интереси на определени хора. България най-вероятно ще бъде глобена от ЕС, заради забавянето и намалените проценти на включени райони. Максималният размер е 80 хил. евро и никой няма да ни чака да ги платим, а ще ни ги удържат направо от еврофондовете, коментира народната представителка. А протестите на кметовете срещу “Натура 2000” се дължат на неинформираност. Само 10 на сто от териториите, които са включени в екозоната, ще бъдат засегнати от забраната да се строи, твърди Евдокия Манева.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...