Депозитите над 100 000 евро да не се плащат с парите на данъкоплатците

В ДСБ съществува силно разделение на финансовата и политическата власт с цел избягване на корупционни практики. Затова политическото ръководство е упълномощило ковчежника да приема дарения – право, което аз например нямам, каза Кънев в сутрешния блок на НоваТВ, коментирайки влогът на партията в КТБ, в който сега има около 48 хил. лева. Той е бил открит преди 7-8 години от бившия ковчежник на партията, който вече не работи там, допълни още той.
“Доста след като станах председател, започнах инвентаризация на наличностите, които не бяха големи, защото нямаме субсидия. Тогава установих наличието на много отдавнашен депозит, може би от 2006-а, в КТБ. Решението бе тези пари да бъдат изразходени, а депозитът – закрит, защото ние остро атакуваме тази банка. Аз и днес наричам КТБ банка, свързана с мафията”, добави Радан Кънев.
“Очевидното свързване на финансови, медийни и политически организации на едно място е тази неевропейска практика, която създаде и рисковете, пред които днес сме изправени”, коментира още той.
“Дължа моето лично извинение, че много бавно е реагирано на този факт и че късно снех доверието си към този човек”, каза в ефир Кънев. Той вече не работи за ДСБ, но не от три дни, откогато се заговори за тази сметка, а по-отдавна.
Кънев отхвърли твърдението Иван Костов да е бил отговорен за откриването на сметката в КТБ, тъй като и по времето на Костов в партията съществувало същото разделение на политическите и финансовите дейности. “Иван Костов не се заминаваше с ниските нива на управление на партията”, добави той.
Tрябва да има смяна на поколенията в изпълнителната власт на държавата. Има огромен проблем, той е мръсен и се прикрива от всички страни. Очевидно е, че тези пари са в лоши необезпечени кредити или хората, които дължат тези кредити са в лошо положение и клатят банката и държавата. И в двата случая кучето е заровено в тези 3,5 млрд, а държавата е в състояние да разплете целия проблем. Няма как обаче тези, които са били на власт да разплетат това, трябва смяна на манталитета. ДСБ е партията, направила смяна на манталитета и поколенията, увери той. В политиката трябва да има ново поколение хора с друго ниво за чувствителност, настоя той.
На въпрос на водещата дали би гарантирал, ако има властта, депозитите над сто хил. евро Кънев обясни, че не може с бюджета и с парите на данъкоплатците да се гарантират депозити над 100 000 евро. Всички пари на депозиторите са чисти, а проблемът е в кредитите, те люлеят банката и държавата и оттам се разплита системата на мръсните пари. Държавата трябва да тръгне не след депозитите, а след кредитите, поиска Кънев. На е въпросът кой има пари в банката, а кой и е длъжник.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Целта на Борисов е да уязви...
„Отговорността на Бойко Борисов става голяма. Той е опитен играч, не става дума за наиграване. Дърпа...
Людмила Илиева: Насилието няма място между отношенията на...
"Ситуацията в страната ескалира в резултат на случилото се на 16 ноември. Имаме приоритетни задачи,...
Кристина Петкова: Вътрешният министър Калин Стоянов трябва да...
Вътрешният министър Калин Стоянов трябва да подаде оставка. Ние го казахме още в деня...
Кристина Петкова: Няма как кметът на София да...
"Няма как кметът на София да носи вина за снощните събития. Този протест е...
Людмила Илиева: От ПП-ДБ внесохме законопроект за отпадане...
Безпредметно е да се обсъждат други варианти за управлението на държавата, посочи тя Вотът...