ДЕКЛАРАЦИЯ

На ПС – Демократи за Силна България

Относно: решение на правителството Сакскобургготски за строителство на АЕЦ “Белене”

На 7.04.2005 г. правителството Сакскобусгготски прие икономически необоснован и финансово необезпечен проект за строителство на АЕЦ “Белене”.

Решението се взема след като правителството не успя да защити българските интереси в енергетиката. То прие да затвори предсрочно блокове 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй” като престъпи волята на Народното събрание и решението на съда. Отказа да преговаря за преразглеждане на сроковете за извеждането им от експлоатация, с което обезсмисли всички положени усилия в тази насока от чуждестранни и български експерти.

Решението е в нарушение на Закона за енергетиката и цели да прикрие неспособността на управлението да реализира Енергийната стратегия на Република България. Сериозно изостава реконструкцията и модернизацията на съществуващите големи енергийни мощности: ТЕЦ “Марица изток 1”, ТЕЦ “Марица изток 3”, ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Варна”.

Лансирането на такъв голям инвестиционен проект като АЕЦ “Белене” в последните месеци на управлението на Симеон Сакскобургготски и Доган преследва предизборни цели, защото:

1) Липсва технико-икономически анализ за нуждите на България от електропотребление в следващите години, което да обоснове въвеждането на 2000 мегавата енергийна мощност.

2) Няма проучване за развитието на енергетиката в страните от Югоизточна Европа, поради което износа на големи количества електроенергия в региона не е гарантиран.

3) Реалната цена на произвежданата електроенергия е всъщност два пъти по-висока от обявената като се отчитат средствата за инфраструктурата, за съхраняване на радиоактивните отпадъци и отработеното гориво, както и разходите по извеждане от експлоатация на реакторите.

4) Изграждането на 2 ядрени реактора от по 1000 мегавата ще има тежки финансови, икономически и социални последици за останалите енергийни мощности в страната..

5) Такива икономически проекти трябва да се осъществяват от бизнеса на чисто пазарен принцип чрез конкурс по прозрачна процедура.

Проектът обслужва финансовите интереси на различните лобита в правителството и в ръководството на НДСВ, ДПС и Новото време. Засилва се зависимостта ни от доставка на първичен енергиен ресурс от Русия, което е в противоречие с Енергийната стратегия на страната.

Създава се несигурна среда за чуждестранните инвеститори.

Както при скандалната концесия на автомагистрала “Тракия” и тук тежките и рискови фази на проекта ще се реализират от следващото управление.

Ние, Демократи за силна България, настояваме за международен одит на технико-икономическия анализ за строежа на АЕЦ “Белене”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...