ДЕКЛАРАЦИЯ

На ПС – Демократи за Силна България

Относно: решение на правителството Сакскобургготски за строителство на АЕЦ “Белене”

На 7.04.2005 г. правителството Сакскобусгготски прие икономически необоснован и финансово необезпечен проект за строителство на АЕЦ “Белене”.

Решението се взема след като правителството не успя да защити българските интереси в енергетиката. То прие да затвори предсрочно блокове 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй” като престъпи волята на Народното събрание и решението на съда. Отказа да преговаря за преразглеждане на сроковете за извеждането им от експлоатация, с което обезсмисли всички положени усилия в тази насока от чуждестранни и български експерти.

Решението е в нарушение на Закона за енергетиката и цели да прикрие неспособността на управлението да реализира Енергийната стратегия на Република България. Сериозно изостава реконструкцията и модернизацията на съществуващите големи енергийни мощности: ТЕЦ “Марица изток 1”, ТЕЦ “Марица изток 3”, ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Варна”.

Лансирането на такъв голям инвестиционен проект като АЕЦ “Белене” в последните месеци на управлението на Симеон Сакскобургготски и Доган преследва предизборни цели, защото:

1) Липсва технико-икономически анализ за нуждите на България от електропотребление в следващите години, което да обоснове въвеждането на 2000 мегавата енергийна мощност.

2) Няма проучване за развитието на енергетиката в страните от Югоизточна Европа, поради което износа на големи количества електроенергия в региона не е гарантиран.

3) Реалната цена на произвежданата електроенергия е всъщност два пъти по-висока от обявената като се отчитат средствата за инфраструктурата, за съхраняване на радиоактивните отпадъци и отработеното гориво, както и разходите по извеждане от експлоатация на реакторите.

4) Изграждането на 2 ядрени реактора от по 1000 мегавата ще има тежки финансови, икономически и социални последици за останалите енергийни мощности в страната..

5) Такива икономически проекти трябва да се осъществяват от бизнеса на чисто пазарен принцип чрез конкурс по прозрачна процедура.

Проектът обслужва финансовите интереси на различните лобита в правителството и в ръководството на НДСВ, ДПС и Новото време. Засилва се зависимостта ни от доставка на първичен енергиен ресурс от Русия, което е в противоречие с Енергийната стратегия на страната.

Създава се несигурна среда за чуждестранните инвеститори.

Както при скандалната концесия на автомагистрала “Тракия” и тук тежките и рискови фази на проекта ще се реализират от следващото управление.

Ние, Демократи за силна България, настояваме за международен одит на технико-икономическия анализ за строежа на АЕЦ “Белене”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...