ДЕКЛАРАЦИЯ

На ПС – Демократи за Силна България

Относно: решение на правителството Сакскобургготски за строителство на АЕЦ “Белене”

На 7.04.2005 г. правителството Сакскобусгготски прие икономически необоснован и финансово необезпечен проект за строителство на АЕЦ “Белене”.

Решението се взема след като правителството не успя да защити българските интереси в енергетиката. То прие да затвори предсрочно блокове 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй” като престъпи волята на Народното събрание и решението на съда. Отказа да преговаря за преразглеждане на сроковете за извеждането им от експлоатация, с което обезсмисли всички положени усилия в тази насока от чуждестранни и български експерти.

Решението е в нарушение на Закона за енергетиката и цели да прикрие неспособността на управлението да реализира Енергийната стратегия на Република България. Сериозно изостава реконструкцията и модернизацията на съществуващите големи енергийни мощности: ТЕЦ “Марица изток 1”, ТЕЦ “Марица изток 3”, ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Варна”.

Лансирането на такъв голям инвестиционен проект като АЕЦ “Белене” в последните месеци на управлението на Симеон Сакскобургготски и Доган преследва предизборни цели, защото:

1) Липсва технико-икономически анализ за нуждите на България от електропотребление в следващите години, което да обоснове въвеждането на 2000 мегавата енергийна мощност.

2) Няма проучване за развитието на енергетиката в страните от Югоизточна Европа, поради което износа на големи количества електроенергия в региона не е гарантиран.

3) Реалната цена на произвежданата електроенергия е всъщност два пъти по-висока от обявената като се отчитат средствата за инфраструктурата, за съхраняване на радиоактивните отпадъци и отработеното гориво, както и разходите по извеждане от експлоатация на реакторите.

4) Изграждането на 2 ядрени реактора от по 1000 мегавата ще има тежки финансови, икономически и социални последици за останалите енергийни мощности в страната..

5) Такива икономически проекти трябва да се осъществяват от бизнеса на чисто пазарен принцип чрез конкурс по прозрачна процедура.

Проектът обслужва финансовите интереси на различните лобита в правителството и в ръководството на НДСВ, ДПС и Новото време. Засилва се зависимостта ни от доставка на първичен енергиен ресурс от Русия, което е в противоречие с Енергийната стратегия на страната.

Създава се несигурна среда за чуждестранните инвеститори.

Както при скандалната концесия на автомагистрала “Тракия” и тук тежките и рискови фази на проекта ще се реализират от следващото управление.

Ние, Демократи за силна България, настояваме за международен одит на технико-икономическия анализ за строежа на АЕЦ “Белене”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...