Декларация ПС на ДСБ относно незаконните действия на полицията срещу протестиращите в Черноморец и Равда (19-04-2005)

С приемането на България за член на НАТО, на много места в страната вече няма необходимост за ползването на земи за нуждите на отбраната. В редица други министерства и ведомства като Министерството на образованието и науката също отпада нуждата от разпореждането със земи.

Справедливостта изисква такива земи да бъдат възстановени на бившите им собственици. ПС на ДСБ се вслуша в желанието на хората и внесе законопроект за решаване на тези въпроси, който беше приет на първо четене в Народното събрание.

За съжаление, проблемът, свързан с освобождаващите се земи с отпаднала нужда за отбраната на страната, се задълбочи, поради нежеланието на управляващото мнозинство да придвижи законопроекта до второ четене в пленарната зала. Очевидно под натиска на корпоративни интереси управляващите не свикват заседание на Комисията по земеделието и горите, за да се разгледат направените от ПС на ДСБ предложения.

Същевременно правителството в последните дни на своето управление подготвя ускорена продажба на тези земи. Това нагнетява социално напрежение и предизвиква справедливи протести на бившите собственици, които виждат как се готви заграбването на техните наследствени имоти. През последните дни върху хората, отстояващи своите права, органите на МВР осъществяват недопустим натиск. Възпроизвеждат се методи от миналото, свързани с привикване в полицейски участъци и недопустими заплахи.

ПС на ДСБ настоява:

Управляващото мнозинство да свика незабавно на заседание Комисията по земеделието и горите и да включи като точка в дневния ред разглеждането на законопроекта, внесен от ДСБ за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.
Поправките в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи да бъдат приети до приключване на мандата на 39-то Народно събрание.
Ръководството на МВР да прекрати незабавно опитите за натиск на неговите служители върху справедливо протестиращите граждани.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Това заяви зам.-председателят на ДСБ и депутат от ПГ на ПП-ДБ Прокуратурата поиска имунитета...
19 години Демократи за силна България
Политическа партия „Демократи за силна България” днес става на 19 години . Преминахме през...
Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Атанас Атанасов: На президента му се услади властта
Президентът може да има своите позиции. Може би в този дълъг период от време,...