Декларация ПС на ДСБ относно незаконните действия на полицията срещу протестиращите в Черноморец и Равда (19-04-2005)

С приемането на България за член на НАТО, на много места в страната вече няма необходимост за ползването на земи за нуждите на отбраната. В редица други министерства и ведомства като Министерството на образованието и науката също отпада нуждата от разпореждането със земи.

Справедливостта изисква такива земи да бъдат възстановени на бившите им собственици. ПС на ДСБ се вслуша в желанието на хората и внесе законопроект за решаване на тези въпроси, който беше приет на първо четене в Народното събрание.

За съжаление, проблемът, свързан с освобождаващите се земи с отпаднала нужда за отбраната на страната, се задълбочи, поради нежеланието на управляващото мнозинство да придвижи законопроекта до второ четене в пленарната зала. Очевидно под натиска на корпоративни интереси управляващите не свикват заседание на Комисията по земеделието и горите, за да се разгледат направените от ПС на ДСБ предложения.

Същевременно правителството в последните дни на своето управление подготвя ускорена продажба на тези земи. Това нагнетява социално напрежение и предизвиква справедливи протести на бившите собственици, които виждат как се готви заграбването на техните наследствени имоти. През последните дни върху хората, отстояващи своите права, органите на МВР осъществяват недопустим натиск. Възпроизвеждат се методи от миналото, свързани с привикване в полицейски участъци и недопустими заплахи.

ПС на ДСБ настоява:

Управляващото мнозинство да свика незабавно на заседание Комисията по земеделието и горите и да включи като точка в дневния ред разглеждането на законопроекта, внесен от ДСБ за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.
Поправките в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи да бъдат приети до приключване на мандата на 39-то Народно събрание.
Ръководството на МВР да прекрати незабавно опитите за натиск на неговите служители върху справедливо протестиращите граждани.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...