Декларация от името на ПГ Реформаторски блок

ДЕКЛАРАЦИЯ

От името на ПГ на РБ

Уважаема Г-жо Председател,

Уважаеми колеги,

ПГ на РБ изказва благодарност на всички български граждани, които с гласа си на референдума и на изборите за общинска власт подкрепиха преди всичко демокрацията.

На 25 октомври избирателите определиха кой и как ще ги управлява на местно ниво, и какъв да бъде състава на местния парламент и по категоричен начин изразиха волята си за разширяване на механизмите за упражняване на избирателното право чрез въвеждане на електронно гласуване.

РБ проведе състезателна кампания с акцент върху идеите за разрешаване на проблемите на населените места и върху качествата на своите кандидати. Еднозначната ни оценка е че тези избори затвърдиха и разшириха подкрепата за блока и по този начин потвърдиха желанието на нашите избиратели да продължим още по-ангажирано и още по-резултатно започнатите реформи.

Някои опозиционни политически сили се опитаха да направят внушението, че РБ ще претърпи срив и управленското мнозинство ще трябва да се прекроява. Тази мантра претърпя тотален крах. Нещо повече, на тези избори ние получихме силен политически сигнал от нашите избиратели, че намерението да реформираме сектори като: правосъдие, здравеопазване, отбрана, образование, администрация, са безалтернативни и поведението ни като част от управляващото мнозинство е адекватно на вътрешните и външни предизвикателства пред държавата.

Поздравяваме и партия ГЕРБ за силния резултат на тези избори и като техни коалиционни партньори ги уверяваме, че това още повече ще повиши нашите изисквания за забързване и разширяване обсега на реформите. Въпреки, че някои дирижирани от задкулисието медии се опитваха да дискредитират наши кандидати и ние знаем КОЙ ги дирижираше, РБ получи сериозно присъствие и в общинските съвети и възможността да мултиплицира неизбежността на реформата. Факт е, че ние и партия ГЕРБ единствено разширяваме подкрепата си след парламентарните избори, а нашата, бихме я нарекли “добронамерена конкуренция” вътре в управлението направи така, че в почти всички областни градове, управлението вече е дясно. Факт е, че в столицата и в някои от най-големите областни градове РБ е втора политическа сила и измества БСП от това тягостно за тях положение. В почти от половината областни градове ние сме трета политическа сила. Почти няма малки общини, в които РБ да няма общински съветници. В град като Кърджали ние за първи път имаме общински съветници, а в Шумен сме далеч преди ДПС в общинския съвет. ДПС постигна най-малкото от традиционното си и се затвърди като партия с регионално значение.

Уважаеми колеги,

“Рангът на нашият противник е онова, което определя мястото ни: победата или загубата са второстепенни. “- това е цитат от философа Николас Гомес Давила. В този смисъл след тези избори ние с вас имаме общ противник, с когото трябва да се преборим.

Първо, лошата организация на изборите и това което се случи в зала Армеец. Хиляди хора, ангажирани с доброто провеждане на изборите бяха оставени да страдат. И всички ние трябва да им се извиним. Дали трябва промяна в изборния кодекс, дали трябва ЦИК да организира районни приемни центрове, но това повече не трябва да се случва. Подобна архаична форма на боравене с писмена документация е бумащина, която допълнително засилва нуждата от електронното гласуване. Въпросът за електронното гласуване влиза в НС и ние трябва категорично да го подкрепим, чрез промяна в законодателството

Второ, политическия театър разигран от наш колега и грубото погазване на стандарта за обществено поведение на народен представител, най-после принуди политиците да започнат преразглеждане на имунитета на народните представители. Дали става въпрос за предизборна шашмалогия или за поведенческа девиация, но нашето предложение заложено и в предизборната ни програма за отпадане на почти абсолютния ни имунитет и замяната му само с функционален, е наложителна. Народния представител би трябвало да има неприкосновеност по отношение на изказване на мнения, на изразяване на политически тези, по отношение на законодателни инициативи и контрол върху работата на изпълнителната и други власти, но той не може да не спазва стандартите за поведение в обществото и зачитане авторитета на закона и прилагащите го. Извън своите професионални задължения той е гражданин, като всички други.

ПГ на РБ благодари на всички свои членове и симпатизанти за оказаното доверие. Ще продължим да полагаме всички усилия, за да го оправдаем.

Благодарим и на всички наши кандидати и участници в надпреварата, за смелостта и себеотвержеността, с която защитаваха реформаторската кауза. Вярваме, че реформите са бъдещето на България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...