Декларация от името на ПГ на “Продължаваме промяната- Демократична България” при откриването на есенната парламентарна сесия на 49-ото Народно събрание

Уважаеми г-н Председател,

уважаеми г-н Министър-председател,

уважаеми дами и господа министри,

уважаеми колеги народни представители,

скъпи български граждани,

В началото на новата пленарна сесия да припомня, че българските граждани са ни гласували доверие и са ни изпратили във висшия орган на държавна власт, да решаваме техните проблеми.

И да създадем такива условия за живот, които да ги поставят наравно с останалите граждани от страните на Европейския съюз. А не да изпитват затруднения да си платят битовите сметки и лекарствата, дървата за огрев и стоките от малката потребителска кошница.

Нека да бъдем на висотата, която ни е гласувана от българските граждани.

Иначе и аз да припомня, че през последните 3 години България преживя втората си най-продължителна политическа криза от началото на демократичните промени, която буквално заплашваше да прерастне в упадък на институционалната система на държавата и да компроментира самия демократичен процес. Това, с общи усилия, беше преодоляно.

Със осъзнато общо усилие го направихме това. И така беше създаден кабинетът “Денков-Габриел”. Като принципно напрегнат компромис, чиято цел не беше да се преодолеят различията между основните политически сили, а да се даде възможност за възстановяване на парламентарната република, въпреки различията между нас.

Така че в миналата сесия най-важното решение, което вземехме всички заедно, независимо от различията ни, беше да се създаде редовна изпълнителна власт, за да бъде прекъсната служебната, която твърде дълго продължи.

Какво ни предстои през новата сесия?

Разбира се, трябва да си даваме сметка, че тя в някакъв смисъл, а може би в прекия смисъл, ще бъде под егидата на предстоящите местни избори.

Но ние трябва да си даваме сметка, че в противоборствата, които ще водим на местните избори, не трябва да забравяме нашата основна задача. И разбира се, че тук в тази пленарна зала, ще има сблъсъци под знака на предстоящите местни избори. В последния ден на миналата сесия, със 166 гласа на народни представители беше внесен законопроект за изменение на основния закон на държавата – а именно – Конституцията.

Така че, трябва да се включим всички и да привлечем целия експертен капацитет в страната и гражданското общество, което да участва в промяната. И всички заедно да стигнем до там, че след изменението на Конституцията, което аз съм убеден, че ще бъде прието, да създадем нови условия за това в България законът да бъде прилаган еднакво спрямо всички.

Защото днес българското общество има усещането, че законът не се прилага еднакво спрямо всички. Когато беше внесен законопроектът, впоследствие, за мен очаквано, беше фиксирано общественото внимание върху темата за Националния празник.

Колеги и български граждани – това не е сърцевината на внесения законопроект. Дълги години различни обществени слоеве, политически партии, неправителствени организации говорим и работим за това да се променят радикално правилата, при които работи българската правораздавателна система, за да може, повтарям, да се прилага законът еднакво спрямо всички.

Иначе само едно изречение искам да кажа по темата за Националния празник. Нашата задача, като представители на българското общество, е да работим за това да се премахват разделителните линии в обществото. Ще си позволя тук да цитирам патриарха на българската литература Иван Вазов, който в своето творение за Паисий казва нещо, което всички знаем, но трябва да го повтаряме: “И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат.”

Това е обединяващо за българската нация и поради тази причина смятам, че е правилно това предложение.

Нека постъпваме национално-отговорно, а не тясно-партийно. И да не търсим само разделителни линии.

През тази сесия промяната в Конституцията ще бъде един от най-важните приоритети на Народното събрание. Разбира се, не по-малко важен е въпросът за държавния бюджет. Работата по него е започнала в Министерство на финансите и предстои в скоро време той да бъде внесен в Народното събрание.

Всички знаем, че това е основният законодателен акт, който Народното събрание трябва да приема ежегодно. Защото, начинът по който се управляват общите ни пари, е основата за това да се решават проблемите на обществото като цяло.

Разбира се, много напрегната работа ни предстои за това да приемем всички онези нормативни актове, които имат отношение към външнополитическите ни приоритети.

Приемането ни в Шенген и разбира се – достатъчно напрегната ни работа, за да бъде създадена необходимата нормативна основа да станем член на Еврозоната.

Не бих искал да  изреждам всички онези законопроекти, които са предвидени в управленската програма на правителството, но все пак трябва да бъде подчертано, че трябва да се направи в най-скоро време, и това е свързано с приоретата Шенген, да се приеме законодателството, което касае работата на КПКОНПИ.

В областта на националната сигурност, имайки предвид това, че войната в Украйна е много сериозно международно предизвикателство, а ние тук сме само на 300 километра от този титаничен сблъсък, много е важно да се направят необходимите промени, за да имаме действаща система за сигурност, като се повиши капацитетът на работа на органите в областта на националната сигурност.

И тук е много важно за правителството да бъдат взети онези енергични мерки, които да доведат до това да има ефективен граничен контрол.

Имаме голям проблем с нелегалната миграция и тук Министерство на вътрешните работи и останалите органи за национална сигурност трябва да проявят много по-голяма ефективност в своята работа.

Разбира се, законопроекти свързани с отбраната.Тук е важно да се подчертае, че когато приемаме Държавния бюджет, трябва да се постигне този приоритет – минимум 2% от брутния вътрешен продукт да отиват за отбрана.

В областта на културата, земеделието, в енергетиката…

На финала отново искам да повторя – местните избори ще доведа до изостряне на политическата конфронтация, уважаеми колеги.

Което, обаче, не трябва да се отрази на качеството на законодателния процес.

Нека със своите действия да се ръководим от интересите на народа, както сме се заклели.

Успех и да живее България!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...
Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...
Ивайло Митковски: ПП-ДБ направи много компромиси, но не...
Димитър Главчев е ярка политическа фигура от ГЕРБ, неговото назначаване за служебен премиер е...