Декларация на Синята коалиция за изборните нарушения в Русия

Ние от Синята коалиция остро осъждаме грубите и масови нарушения на човешките права, извършени от режима на Путин по време на неотдавнашните парламентарни избори в Русия, които продължават и се засилват и в дните след тях.

Международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничеството в Европа и Съветът на Европа констатираха манипулиране на изборните списъци, подмяна на бюлетини, репресии над граждански организации и над независими медии.

Всичко това стана на фона на фактическо сливане между държавата и управляващата партия, напомнящо за годините на съветския комунизъм.

Подкрепяме безрезервно правото на руските граждани да протестират свободно срещу изборните нарушения и настояваме за незабавното освобождаване на десетките арестувани опозиционни активисти.

Призоваваме парламента и правителството на Република България, президента Георги Първанов и новоизбрания президент Росен Плевнелиев да осъдят случващото се в Русия; най-малко, защото е несъвместимо с международни ангажименти на страна, член на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на Съвета на Европа.

Констатираме с тревога, че някои от изборните нарушения в Русия напомнят за хаоса и манипулациите, извършвани по време на неотдавнашните избори у нас.

Декларация прочетена от Иван Костов от парламентарната трибуна, от името на СК