Декларация на Синята коалиция във връзка с преговорите на Република Сърбия за членство в ЕС

Декларация на Синята коалиция

във връзка с възможността да бъдат защитени интересите на нашите сънародници от Западните покрайнини по време на преговорите на Република Сърбия за членство в ЕС

Синята коалиция подкрепя членството на Сърбия в ЕС, защото това е в наш национален интерес, в интерес на мира и просперитета на Балканите.

Вчера бе подписано споразумение, което дава на Република Сърбия статут на кандидат-член на ЕС. Синята коалиция призовава министър-председателя и министъра на външните работина Република България да поискат от Белград уважение, толерантност и категорично спазване на правата и свободите на гражданите от българското малцинство в страната.

Българското правителство и външното ни министерство не могат да прехвърлят отговорностите си за защитата на българските национални интереси върху европейската общност. Те следва да бъдат уреждани в активен диалог и дух на добросъседство, като се вземат предвид общите интереси на ЕС. С липсата на категорични позиции България е на път да отстъпи ключовата си роля в процесите на Балканите – ценен капитал, натрупан през годините.

Български национален интерес е правителството да отстоява тези права и свободи, а не да се ограничава с неутралната позиция на наблюдател. Майчиният език, българското образование и културата и българите в Република Сърбия трябва да бъдат гарантирани от сръбските власти. Това следва да бъде постигнато с премахване на сегашните пречки пред развитието, разпространението и изучаването на български език, пред развитието на български културни центрове, пред медиите на български, библиотеките и др. институции, които спомагат за опазване на българското самосъзнание на сънародниците ни в Западните покрайнини.

Българските власти трябва да последват призива на евродепутатите от Синята коалиция, които категорично поискаха от Белград да предостави специална икономическа подкрепа на най-бедните райони в страната сред които са Западните покрайнини, населени предимно с наши сънародници. София трябва да настоява Република Сърбия да разработи и приложи на практика стратегия за икономическо развитие и намаляване на безработицата в тези райони.

В приетият вече окончателен текст на Годишната резолюция на ЕП за напредъка на Сърбия в процеса на евроинтеграцията бяха включени поправките на Синята коалиция. Те защитават правата на гражданите от малцинствата в Сърбия, включително на българското.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Председателят на ДАНС да си подаде...
Причината – според него политизирането на службите Ген. Атанас Атанасов поиска оставката на председателя на ДАНС...
Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...