Декларация на Синята коалиция във връзка с преговорите на Република Сърбия за членство в ЕС

Декларация на Синята коалиция

във връзка с възможността да бъдат защитени интересите на нашите сънародници от Западните покрайнини по време на преговорите на Република Сърбия за членство в ЕС

Синята коалиция подкрепя членството на Сърбия в ЕС, защото това е в наш национален интерес, в интерес на мира и просперитета на Балканите.

Вчера бе подписано споразумение, което дава на Република Сърбия статут на кандидат-член на ЕС. Синята коалиция призовава министър-председателя и министъра на външните работина Република България да поискат от Белград уважение, толерантност и категорично спазване на правата и свободите на гражданите от българското малцинство в страната.

Българското правителство и външното ни министерство не могат да прехвърлят отговорностите си за защитата на българските национални интереси върху европейската общност. Те следва да бъдат уреждани в активен диалог и дух на добросъседство, като се вземат предвид общите интереси на ЕС. С липсата на категорични позиции България е на път да отстъпи ключовата си роля в процесите на Балканите – ценен капитал, натрупан през годините.

Български национален интерес е правителството да отстоява тези права и свободи, а не да се ограничава с неутралната позиция на наблюдател. Майчиният език, българското образование и културата и българите в Република Сърбия трябва да бъдат гарантирани от сръбските власти. Това следва да бъде постигнато с премахване на сегашните пречки пред развитието, разпространението и изучаването на български език, пред развитието на български културни центрове, пред медиите на български, библиотеките и др. институции, които спомагат за опазване на българското самосъзнание на сънародниците ни в Западните покрайнини.

Българските власти трябва да последват призива на евродепутатите от Синята коалиция, които категорично поискаха от Белград да предостави специална икономическа подкрепа на най-бедните райони в страната сред които са Западните покрайнини, населени предимно с наши сънародници. София трябва да настоява Република Сърбия да разработи и приложи на практика стратегия за икономическо развитие и намаляване на безработицата в тези райони.

В приетият вече окончателен текст на Годишната резолюция на ЕП за напредъка на Сърбия в процеса на евроинтеграцията бяха включени поправките на Синята коалиция. Те защитават правата на гражданите от малцинствата в Сърбия, включително на българското.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...