Декларация на РБ

От РБ искаме да алармираме обществото и служебното правителство, че преди половин година тройната коалиция на БСП, ДПС и Атака подготви промени в българския закон, писани под диктовката на “Газпром” и внесени в парламента от напазарувани български депутати. Единствено Реформаторският блок доказа документално антибългарския заговор, който заобикаля Европейските правила, българския закон и българския икономически интерес. Спряхме срамния проектозакон и промените не стигнаха до второ четене, но този случай показа на българското общество, че командният център на БСП, ДПС и Атака е в Москва.

Наливането на 191 млн. лв. в капитала на проектната компания от БЕХ се нарича вредителство и е тежко престъпление против икономическата основа на държавата. Подобно действие, извършено въпреки предупрежденията на Европейската комисия, въпреки клетвите на бившия премиер Орешарски, че замразява проекта и въпреки разпореждането на служебния министър Васил Щонов за прекратяване на всякакви дейности по “Южен поток”, доказва, че българският изпълнителен директор на съвместната проектна компания саботира действията на законната власт, която е негов принципал.

Реформаторският блок приветства сезирането на прокуратурата от страна на МИЕ по повод наливането на пари в проектната компания, но сме сериозно обезпокоени от “наивните” обяснения на Министерството на икономиката и енергетиката, че това не е начало на строителството, а само “позволява да продължат подготвителните работи по проекта”. Нито лев не трябва да се харчи, докато не бъде доказана ползата за България при договорените условия. Единственото сигурно засега е, че страната ни ще губи по над 50 млн. лв. годишно от прекратяването на транзита по съществуващата, 100% българска газопреносна система.

С настоящата позиция, сигнализираме, че средства на български държавни дружества се инвестират в схема за облагодетелстване на властимащите в Москва и техните политически слуги в България – БСП, ДПС, Атака и други. Чрез неприлагането на честни тръжни процедури, огромни суми влизат в българския политически живот, за да се намесят недопустимо във вътрешните работи на България и да превърнат националната ни сигурност в НЕ-сигурност.

Ние от РБ определяме като недопустим факта, че българската държава, за разлика от други страни участнички в газопровода, влага сериозни суми в проект, около който витае правна несигурност и не е ясно дали той изобщо ще бъде реализиран.

Реформаторският блок настоява вицепремиерът Екатерина Захариева да направи публична информацията по проекта, както публично обеща, включително за условията, при които БЕХ е получил заем от “Газпром” и за размера на договорените транзитни такси и дивидентна политика.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...