Декларация на ПП-ДБ

България има нужда от редовно правителство и работещ парламент, които да преведат страната през множеството кризи и да осигурят стабилност, редовен бюджет и да потвърдят европейския ни път. ПП-ДБ поехме тази трудна задача, осъзнавайки цялата отговорност и всички рискове, като няма да позволим подмяна на приоритети на българското общество за повече справедливост, икономическо развитие, съдебна и конституционна реформа, влизане в Шенген и еврозона.

През изминалата седмица ГЕРБ-СДС демонстрираха явно неспазване на поетите от тях ангажименти и директно нарушиха съвместната декларация, изработена от МГ и НД при гласуването на правителството, а именно:

– нарушение на т. 6 от декларацията: бяха задействани процедурите за избор на регулатори – Сметна палата, НЗОК и БНБ, без предупреждение и в нарушение на изискването за работещ механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните и контролни органи, избирани от парламента;

– нарушения на т. 4 от декларацията, изискваща съгласувано изпълнение на съвместната законодателната и управленска програми, и по-точно:

– отхвърлиха законопроекта за КПКОНПИ на ПП-ДБ без аргументи, и гласуваха своя версия на законопроекта с мнозинство, съставено от ДПС и Възраждане.

– блокираха изслушване на правосъдния министър в правна комисия относно избора на Сарафов за и.д. главен прокурор, отново с мнозинството, осигурено от ДПС и Възраждане;

– в комисия гласуваха против промените в ЗОП за повече прозрачност на процедурите за обществени поръчки, условие по ПВУ.

Всички тези нарушения бяха извършени само за 1 седмица във взаимодействие и съгласуваност не с ПП-ДБ, а с партиите ДПС и Възраждане.

С това поведение ГЕРБ-СДС показаха ясно намерение да използват това алтернативно мнозинство за избор на ръководители, които през следващите 5 до 7 години да попълнят състава на ключови регулатори за държавата. На следващо място, демонстрираното взаимодействие и формирането на мнозинства с дейно участие на Възраждане поставя под риск проевропейския път на България.

Нарушаването на основните принципи, при които бе сформирано редовното правителство, подменя целите и характера на кабинета Денков-Габриел. ПП-ДБ няма да позволим редовното правителство да бъде използвано като параван за скрити мнозинства и взаимодействия в парламента с участие на парламентарни групи, които не припознават заявените от нас принципи на управление и посока за развитие на страната.

Ние държим на своята отговорност България да има редовно управление, но не на цената на подмяна на неговия реформаторски характер и европейското бъдеще на България.

Ето защо ПГ на ПП-ДБ настояваме да получим ясно потвърждение на поетите само преди 2 седмици ангажименти от ГЕРБ-СДС, както и допълнителни гаранции за тяхното изпълнение. Тези ангажименти и гаранции включват:

1. Създаване на борд от представители, излъчени от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, преди започване на процедури за попълване на състава на регулаторите, избирани от Народното събрание. Съгласуване на номинациите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, в рамките на механизма за предварително съгласуване по т.6 от декларацията Денков-Габриел. Привеждане в съответствие с тозимеханизъм на процедурите за избор на състав на НЗОК, Сметна палата и БНБ.

2. Спазване на ангажимента за вече одобрената обща законодателна програма чрез въвеждане на механизъм, който да гарантира стабилно мнозинство, формирано от първата и втората политическа сили, при приемането на всички законопроекти от тази обща законодателна програма. Този механизъм да включва ежеседмична среща на ръководствата на парламентарните групи за съгласуване на дневния ред на Народното събрание.

3. АнгажиментнаГЕРБ-СДСдаспазватпътнакартасконкретнисроковеза реализирането на съдебната и конституционна реформа, включително ясен ангажимент по отношение на законопроект за промяна на конституцията, както и за предприемане на мерки и гаранции, които да осигурят, че настоящият състав на ВСС няма да избере следващия главен прокурор.

4. Приеманеназаконодателнипромениотносноначинанафункциониране на българските служби за сигурност и освобождаването им от чуждо влияние като председателите на службите и главният секретар на МВР се предлагат от Министерския съвет и се избират от парламента;

5. Приемане на антикорупционните текстове относно новата комисия за противодействие на корупцията на второ четене само след постигане на политическо съгласие за състава на органа, обхвата на разследваните лица и престъпленията, които попадат в компетентността на комисията.

6. Изработване и приемане на общ законопроект за промени в Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК за представителство на всички парламентарно представени партии – с цел да се гарантира честността на вота на българските граждани на предстоящите местни избори през 2023 г., както бе поставено в изявлението на акад. Денков;

7. Създаване на гаранции за изпълнение на управленската програма във връзка с приема на България в Еврозоната чрез изработване на обща политическа позиция относно законосъобразността на инициативата за референдум на Възраждане;

Подчертаваме, че всяко неизпълнение на горепосочените ангажименти и гаранции, произтичащи от съвместната декларация на акад. Денков и Мария Габриел, представлява тежко нарушение и подмяна на реформаторския характер на правителството и обезсмислят работата на кабинета Денков-Габриел.

Каним представителите на ГЕРБ-СДС в утрешния ден на разговори за уточняване на гореописаните механизми и гаранции, защото България има нужда от това вече работещо реформаторско правителство да продължи, и страната да не влезе отново в политическа криза. Правителството трябва да може да разчита на подкрепата на ясно мнозинство в парламента, чиито ангажименти да са описани в Механизъм за гарантиране на реформаторската програма, подписан от акад. Николай Денков, Мария Габриел и председателите на двете парламентарни групи.

Едновременно с това, гарантираме, че неспазване на горепосочените ангажименти нашият призив за оставката на този кабинет няма да закъснее.

23 юни 2023 г.

гр. София

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...