ДЕКЛАРАЦИЯ на ПГ „Реформаторски блок“ по повод кризата в съседна Гърция и заплахите за стабилността на Република България

Радан Кънев от парламентарната трибуна:Категоричният отговор “Не” на проведения на 5 юли референдум в Гърция безспорно изразява суверенната воля на гръцкия народ в подкрепа на гръцкото правителство, но не дава решение нито на гръцката криза, нито на дестабилизацията на гръцката държава и общата дестабилизация на южна и югоизточна Европа.

Европейският съюз е и трябва да остане общност, основана на общи отговорности, задължения и принципи. Сред тях едни от най-важните са спазването на правилата и солидарността. Гърция не избра пътя на другите страни, които преживяха криза и излязоха от нея с драстични и болезнени реформи като България, Испания, Португалия, Ирландия и Балтийските републики.

Когато ЕС е изправен пред редица тежки предизвикателства в сферата на сигурността и икономическия растеж, е изключително важно и необходимо отново да намерим общ политически език и да потърсим общи решения. Надяваме се Гърция да се върне максимално бързо и отговорно на масата на преговорите. Ние ценим гръцката страна в качеството ѝ на партньор, съсед и държава-членка на ЕС и имаме интерес от положителния изход на преговорите, за да се гарантира стабилността на нашите съседи и общата стабилност на Съюза.

България трябва да настоява при преговорите с Гърция да се защитят интересите и на държавите-членки на ЕС, които не са членове на Еврозоната и които нямат директната защита от ЕЦБ и са изложени пряко на икономическите последствия от гръцката криза.

Ние не можем да твърдим, че няма да имаотрицателни последици за България от дестабилизацията на Гърция, затова призоваваме за създаването на система за ранно предупреждение за трудностите на малкия и среден бизнес, които имат търговски отношения с Гърция.

Преди всичко, държим на съхраняване на стабилността на институциите и подобряване на икономическите перспективи пред страната, което минава през стабилизация и ускоряване на курса на политически реформи у нас.

Урокът за страната ни от случващото се в южната ни съседка е ясен – Гърция стигна дотук заради дълго отлагани реформи в пенсионната система, неефективна публична и данъчна администрация, непрозрачно и безотговорно изразходване на средства и възход на политическия популизъм.

Именно затова днес страната ни трябва да запази и засили своя курс към дълбоки реформи, в това число, преди всичко, борбата с корупцията и съдебната реформа. Изключително важно е да не позволим разрастването на популизма и евроскептицизма. За България, провеждането на пълноценна реформа на правосъдната система, е гаранция за стабилност и реално европейско членство. За нас успехът на съдебната реформа е безусловен критерий за пълноправно и равнопоставено участие в европейското и евроатлантическо семейство, равнозначен на успеха на Гърция да постигне финансова стабилност.

Изразяваме дълбоката си тревога от поведението на опозиционните партии и една от партиите, до вчера участвали в мнозинството в 43-тото Народно събрание при вчерашното гласуване в конституционната комисия. И ако по отношение на опозицията ние не можем да имаме претенции и следва да оставим на собствената ѝ преценка дали да гласува, мотивирана от партизански, бай Ганьовски страсти или от европейска принадлежност и отговорност, то по отношение на мнозинството, отказът от съдебна реформа е отказ от отговорност за управлението и стабилността на държавата. Ние настоятелно очакваме от представителя на “АБВ” в изпълнителната власт – вицепремиера Калфин, ясна позиция по конституционните промени, от която ще зависи и нашето доверие към него като член на кабинета.

Ние ще продължим усилията за постигане на разумно решение между достатъчно партии, които да формират мнозинство от 2/3 в 43-тото Народно събрание. Ако партиите от мнозинството и опозицията не проявят необходимата политическа отговорност, ние ще настояваме за далеч по-радикални промени в Закона за съдебната власт, които да изкоренят силите на статуквото, които днес упражняват ключово влияние против приемането на конституционните промени.

РБ призовава опозицията към съгласие и отговорност и настоява останалите политическите сили в управлението да се ангажират с довършването на реформите.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...