Декларация на ПГ на Синята Коалиция по повод 65-годишнината от установяването на тоталитарен комунистически режим в България

Преди два дни в България беше обявен национален траур в памет на 15-те наши съграждани загинали в Охридското езеро. Така нацията ни отдава почит на паметта на 15 от нас, които са загинали трагично, показа че сме заедно като общност и не ни е безразлична съдбата на всеки един член на нашето общество.

Още по-голямо основание имаме днес заедно да почетем паметта на десетките хиляди жертви на комунистическия терор започнал от 9 септември 1944 г.

На 9 септември преди 65 години, в условията на започнала съветска окупация на България е извършен преврат, с който е свалено правителството на земеделеца Константин Муравиев, чиито министри-демократи са хора обявили се срещу съюза на България с Хитлер, още когато Сталин и Хитлер и техните привърженици са си сътрудничили в рамките на пакта Молотов-Рибентроп. Точно това правителство обявява война на Германия, то дава амнистия на политическите затворници и води преговорите в Кайро със съюзниците за излизане на България от войната.

След свалянето на правителството на Муравиев, само за един месец тогава са били убити над 30 000 души и убийствата са продължили и след това.

200 000 наши сънародници са били изпратени в концентрационни лагери и много други са били репресирани по друг начин.

Днес в България е в сила Закон за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица на базата, на която нашата държава изплаща обезщетения на репресираните.

Но 9 септември остава разделителна дата в нашата история.

Защото в момента, когато ние почитаме паметта на жертвите на един режим обявен за престъпен със закон, други празнуват точно същото събитие като празник. Това е недопустимо предизвикателство към нашето национално единство.

Националното помирение минава през обща оценка за трагичните страници от нашата история и общо осъждане на извършените престъпления.

Затова 9 септември трябва да бъде ден за почитане на паметта на жертвите на комунистическия режим.

Това решение е важно, за да сме обединени около общи ценности днес, но то е много по-важно за бъдещите поколения, на които не трябва да завещаваме конфликтите на 20-ти век.

Ето защо, ПГ на Синята Коалиция предлага на Народното Събрание с едноминутно мълчание, всички да почетем жертвите на тоталитарния комунистически режим в България.

9 септември 2009 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за...
Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за да обслужи плановете на Путин да...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди да бъдат приети двата закона, свързани с...
Бонка Василева: Приоритетите пред ДСБ-София са местните избори...
Бонка Василева: Приоритетите пред Демократи за силна България-София през 2023 г. са местните избори...
Йордан Иванов: Предлагаме създаване на временна комисия, която...
Йордан Иванов: Демократична България заедно с Продължаваме Промяната предлагаме създаване на временна комисия, която...
Атанас Атанасов: В случая с NEXO става въпрос...
Атанас Атанасов: Основен виновник за това българската парламентарна система да буксува повече от две...