Декларация на ПГ на Синята Коалиция по повод 65-годишнината от установяването на тоталитарен комунистически режим в България

Преди два дни в България беше обявен национален траур в памет на 15-те наши съграждани загинали в Охридското езеро. Така нацията ни отдава почит на паметта на 15 от нас, които са загинали трагично, показа че сме заедно като общност и не ни е безразлична съдбата на всеки един член на нашето общество.

Още по-голямо основание имаме днес заедно да почетем паметта на десетките хиляди жертви на комунистическия терор започнал от 9 септември 1944 г.

На 9 септември преди 65 години, в условията на започнала съветска окупация на България е извършен преврат, с който е свалено правителството на земеделеца Константин Муравиев, чиито министри-демократи са хора обявили се срещу съюза на България с Хитлер, още когато Сталин и Хитлер и техните привърженици са си сътрудничили в рамките на пакта Молотов-Рибентроп. Точно това правителство обявява война на Германия, то дава амнистия на политическите затворници и води преговорите в Кайро със съюзниците за излизане на България от войната.

След свалянето на правителството на Муравиев, само за един месец тогава са били убити над 30 000 души и убийствата са продължили и след това.

200 000 наши сънародници са били изпратени в концентрационни лагери и много други са били репресирани по друг начин.

Днес в България е в сила Закон за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица на базата, на която нашата държава изплаща обезщетения на репресираните.

Но 9 септември остава разделителна дата в нашата история.

Защото в момента, когато ние почитаме паметта на жертвите на един режим обявен за престъпен със закон, други празнуват точно същото събитие като празник. Това е недопустимо предизвикателство към нашето национално единство.

Националното помирение минава през обща оценка за трагичните страници от нашата история и общо осъждане на извършените престъпления.

Затова 9 септември трябва да бъде ден за почитане на паметта на жертвите на комунистическия режим.

Това решение е важно, за да сме обединени около общи ценности днес, но то е много по-важно за бъдещите поколения, на които не трябва да завещаваме конфликтите на 20-ти век.

Ето защо, ПГ на Синята Коалиция предлага на Народното Събрание с едноминутно мълчание, всички да почетем жертвите на тоталитарния комунистически режим в България.

9 септември 2009 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...