Декларация на ПГ на Синята Коалиция по повод 65-годишнината от установяването на тоталитарен комунистически режим в България

Преди два дни в България беше обявен национален траур в памет на 15-те наши съграждани загинали в Охридското езеро. Така нацията ни отдава почит на паметта на 15 от нас, които са загинали трагично, показа че сме заедно като общност и не ни е безразлична съдбата на всеки един член на нашето общество.

Още по-голямо основание имаме днес заедно да почетем паметта на десетките хиляди жертви на комунистическия терор започнал от 9 септември 1944 г.

На 9 септември преди 65 години, в условията на започнала съветска окупация на България е извършен преврат, с който е свалено правителството на земеделеца Константин Муравиев, чиито министри-демократи са хора обявили се срещу съюза на България с Хитлер, още когато Сталин и Хитлер и техните привърженици са си сътрудничили в рамките на пакта Молотов-Рибентроп. Точно това правителство обявява война на Германия, то дава амнистия на политическите затворници и води преговорите в Кайро със съюзниците за излизане на България от войната.

След свалянето на правителството на Муравиев, само за един месец тогава са били убити над 30 000 души и убийствата са продължили и след това.

200 000 наши сънародници са били изпратени в концентрационни лагери и много други са били репресирани по друг начин.

Днес в България е в сила Закон за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица на базата, на която нашата държава изплаща обезщетения на репресираните.

Но 9 септември остава разделителна дата в нашата история.

Защото в момента, когато ние почитаме паметта на жертвите на един режим обявен за престъпен със закон, други празнуват точно същото събитие като празник. Това е недопустимо предизвикателство към нашето национално единство.

Националното помирение минава през обща оценка за трагичните страници от нашата история и общо осъждане на извършените престъпления.

Затова 9 септември трябва да бъде ден за почитане на паметта на жертвите на комунистическия режим.

Това решение е важно, за да сме обединени около общи ценности днес, но то е много по-важно за бъдещите поколения, на които не трябва да завещаваме конфликтите на 20-ти век.

Ето защо, ПГ на Синята Коалиция предлага на Народното Събрание с едноминутно мълчание, всички да почетем жертвите на тоталитарния комунистически режим в България.

9 септември 2009 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...