Декларация на ПГ на ОДС относно унищожаването на Университетската ботаническа градина в Балчик

Министърът на културата Божидар Абрашев безпрецедентно наруши законите на Република България, като позволи да се разруши Университетската Ботаническа градина в гр. Балчик. Подчиненият му Национален институт за паметниците на културата позволи да се реализира проект за строителство на територията на парка проект, предвиждащ строителството на 59 двуетажни къщи, 3 тенискорта, 3 басейна, амфитеатър за 1000 души, винарна и лозов масив. Заради него вече са изсечени 45 екземпляра от 28 растителни видове. Това е най-възмутителния случай от поредицата нарушения, сред които са и други паметници на културата с национално значение като Форума на античния град Филипополис, къщата на Димитър Яблански и др..
След опита Националната галерия за чуждестранно изкуство да бъде превърната в хотел, сега Университетската Ботаническа градина в гр. Балчик – групов архитектурно-строителен паметник на културата и паметник на градинското и парковото изкуство с категория “национално значение” се превръща в обект за бизнес инвестиция.
Нарушенията на министър Абрашев са: 1) Престъпил е Заповед РД-920/08.10.2002 на Министъра на околната среда и водите, с която се забранява всяко ново строителство и разширяване на легловата база на територията на парка. 2) Не е получил съгласието на общинския съвет на Балчик за одобрение на Подробния устройствен план за проектирането в Ботаническата градина, което се изисква от Закона за устройството на територията; 3) Не е съгласувал Подробния устройствен план с Министерството на околната среда и водите, което е задължително съгласно Закона за устройство на територията; 4) Посегнал е на собствеността на СУ “Св. Климент Охридски” като не е взел съгласието на Ректора.
ОДС (Демократи за силна България и БСДП) настояват територията на Ботаническата градина в гр. Балчик да бъде обявена за защитена местност и незабавно да бъде спряно действието на Подробния устройствен план за нейната територия.
ОДС (Демократи за силна България и БСДП) започват подписка до Министъра на околната среда и водите за обявяване на Университетската Ботаническа градина за защитена територия. Обръщаме се към народните представители от всички политически партии, към учените и преподавателите от Софийския университет “Св. Климент Охридски” и БАН, към всички граждани да се присъединят към нея.
Дължим това на поколенията български учени-ботаници, студенти, градинари. Дължим това на българските граждани.
Да спасим заедно Университетската ботаническа градина в гр. Балчик.
16.07.2004 г.
София

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...