Декларация на ПГ на ОДС (ДСБ и БСДП) от трибуната на Народното събрание по повод 15-годишнината от 10.11.1989 г

ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА, Председател на ПГ на ОДС (Демократи за силна България и БСДП):

Уважаеми колеги,
Наистина днес се навършват 15 години от датата 10 ноември 1989 г. и за 15 години се случиха много неща. Само че трябва да се върнем назад и да погледнем какво се случи на 10 ноември. На 10 ноември се случи комунистически преврат, вътре в комунистическата партия. И забележете, случи се след като вече беше паднала Берлинската стена. Българските комунисти начело с Тодор Живков се снижаваха, снижаваха, снижаваха, ако може да запазят властта си. Не успяха не защото искаха да се реформират, а защото светът беше започнал да се променя, защото много граждани в бившия съветски блок и в бивша Източна Европа поискаха свободата.
За нас, Демократи за силна България и БСДП, 10 ноември не е повод за празник, защото това, което се случи на Десети, беше под напора на събитията и за нас. За първи път гражданите на България поискаха свобода, излезнаха на улицата, събраха се на площад “Св. Александър Невски” на 18 ноември. За съжаление всичко това, което стана на Десети, наистина беше само сговаряне на комунистическата партия в една зала. В една зала, където партийни дейци се опитваха да излъжат българските граждани, че правят нещо, че искат европейски път.
Това, което видяхме в тези петнадесет години, е, че комунистическата партия и тогава, а и в годините забяваше непрекъснато пътя на България. Не случайно само България и Румъния направиха някаква промяна след падането на Берлинската стена. Може би не е случайно, че и сега България и Румъния все още не са членове на Европейския съюз – точно защото сред комунистическата партия и нейните приемници и в онези години, и сега има съпротива към реформирането на България към цивилизования свят.
От името на Обединените демократични сили (Демократи за силна България и БСДП) взех думата в днешния ден, за да се обърна към гражданите на България – да вървят на пред, да следват националните интереси на България, да помнят какво е правила комунистическата партия и как се е прикривала и снижавала, как и до ден днешен се опитва да спира пътя на България.
Вярвам обаче, че България може да бъде силна. Може да бъде силна както на 18 ноември 1989 година, така и сега. Ако се освободим от пипалата на Държавна сигурност, от бившия репресивен апарат и гледаме модерно напред – можем да го постигнем!
Това е, което исках да кажа за днешния ден, за ден, който трябва да помним, че беше опит за партийна мимикрия!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...