Декларация на ПГ на ОДС (ДСБ и БСДП) относно началото на есенната сесия на Народното събрание

В началото на есенния политически сезон ПГ на ОДС, Демократи за силна България и БСДП заявяваме, че ще продължим да бъдем решителна опозиция на управлението Сакскобургготски.
Ние определяме следните три основни политически приоритета за действията ни:
1. Подготовка за държавен бюджет 2005г. като последна възможност да се реализира своеобразен вот на недоверие към управлението Сакскобургготски. В тази връзка ще настояваме с всички възможни средства за актуализация на Закона за държавния бюджет 2004г. Ще търсим съгласие относно разпределението на приходите с останалите парламентарно представени сили. Българският данъкоплатец трябва да знае къде отиват парите му и как се разпределят. Нашето предложение е те да са преразпределят в посока на изоставените инвестиционни програми на общините и решаване проблемите на НОИ;
2. Отговорност от правителството в областта на политиката му за сигурност и борбата с организираната престъпност. Все повече са сигналите за корупция в управлението. Корупцията практически се институционализира във властта. Все повече са и кървавите разправи по улиците на България. Медийните ходове на Министерството на пропагандата, в каквото се превърна МВР, не могат да скрият безсилието и неадекватността на управлението Сакскобургготски и свързаността му с престъпността.
В тази връзка възнамеряваме да отправим серия от актуални въпроси и питания към правителството. Ще предложим и свои законодателни инициативи след изслушване на заинтересованите институции. Поради неспособността на управляващите да реализират диалог и синхронизирани мерки в сектора за сигурност, то ние, макар и в опозиция, ще организираме дискусия между различните звена на правораздавателните и правозащитни органи.
ПГ на ОДС, Демократи за силна България и БСДП ще отстоявамеличните права и свободи на българските граждани срещу ограничения чрез законодателство, което ги репресира.
Управляващите предлагат полицейска държава, за да скрият безсилието на правителството. Не това е начинът. Силните държавни институции и политическата воля са решаващите в борбата с организираната престъпност. Такива в държавата ни няма. Само с промяна на законите няма да се решат проблемите. Необходима е промяна на самото управление.
3. В областта на евроинтеграцията съществуват завишени страхове сред българските граждани относно поетите ангажименти от страна на правителството. Ще изискваме пълна прозрачност относно договореното с ЕС и контрол върху действията на правителството му занапред.
В тази връзка ще изискаме от правителството 6 – те мониторингови доклада на ЕС, а така също ще предложим Проект за решение, по силата на което цялата информация относно присъединяването ни към ЕС да се предоставя на парламентарните групи в Народното събрание за напред. Недопустимо е дори народните представители да не разполагат с информация какво се случва и как се изпълняват поетите ангажименти от страна на България.
Напомняме, че преди няколко месеца заявихме позиция за провеждането на Референдум за присъединяването ни към ЕС преди подписването на договора за присъединяване, за да се разгърне информационна кампания, която да подготви българските граждани и предприемачи за новите предизвикателства, пред които се изправяме. Очакваме ясен отговор от страна на правителството и управляващото мнозинство.
При промяната на Конституцията на страната, свързана с присъединяването ни към ЕС, ние ще отстояваме правителството не просто да информира НС за действията си в ЕС, а да се приемат решения от НС, които да дават мандат на правителството, в какви рамки може да действа и да защитава по този начин националните ни интереси.
ПГ на ОДС, Демократи за силна България и БСДП, настояваме с оглед честността при провеждането на парламентарните избори, правителството и управляващото мнозинство в рамките на тази сесия да заявят по какви избирателни закони и Закон за политическите партии ще се проведат изборите. Аргументите ни са: Избирателния кодекс, който въвежда засилен мажоритарен елемент, както и готовия за второ четене Закон за политическите партии, променят съществено режима както на партиите, така и на изборите. Необходимо е навреме да има яснота, за да са подготвени гражданите, партиите и администрацията.
Още на 29 април 2004г. пред студенти от УНСС, председателят на ДСБ Иван Костов обяви идеята ни относно законопроект за електронното гласуване, който ще даде възможност на младите хора, както и на българските граждани, живеещи в чужбина по-лесно да упражняват правото си на избор. В последните десет дни от месец август многократно потвърдихме пред различни представители на медиите, че ще внесем в началото на сесията проект за закона. За да предотвратим опит за интелектуално и политическо преписване тази сутрин внесохме Законопроекта в деловодството на Народното събрание, без предварително широко обсъждане, каквото беше намерението ни. Надяваме се на политическата воля от страна на всички парламентарни групи, този законопроект да стане факт. Разбираме от изявления и на други партии, че вече са възприели идеята ни.
В днешният ден желаем да поставим и остро въпросите:
-за пренебрегването на гражданското общество в България. Все още няма избран Омбудсман, както и Комисия за защита от дискриминацията. Вината за липсата на Омбудсман се корени в управляващото мнозинство, което иска да партизира този избор, а относно Комисията за защита от дискриминация – в ДПС, които желаят единствени да я контролират;
-за състоянието в българския спорт, където при наличието на министър на спорта, управляващите гузно мълчат за корупционните сигнали, в това число и относно международния скандал с Иван Славков. Най-вероятно това се дължи на обстоятелство, че премиера и Славков са заедно в проекта “Супер Боровец”?
-за системното укриване от парламентарен контрол на министри, в това число и на министър-председателя Сакскобургготски. В тази връзка ще предложим извънредни заседания на парламента, посветени изцяло на актуални въпроси и питания;
-за състоянието на българското образование, в което в резултат на провала на двамата просветни министри, започна да прави свои пи ар акции министъра на финансите Милен Велчев. Най-вероятно тази акция цели да прикрие това, за което всички говорят по Черноморието – за хотелите на фамилията му.
И още нещо, което искаме да оповестим. БСП обяви намерението си да чества тържествено 60 години от 9 септември 1944г. Ние смятаме, че тази дата е катастрофа за българската модернизация, загубено политическо време и край на българския граждански свят. Поради това ще предложим на Народното събрание Декларация, която да даде обективната оценка на случилото се в България.
В заключение, социално либералното – управление Сакскобургготски ще се запомни с покровителството на групови и лични интереси чрез държавните органи; чрез несигурността, в която живеем; с обезсилването на институциите; с размиването на политическите граници.
Ние, ПГ на ОДС, Демократи за силна България и БСДП, категорично не приемаме този начин на управление и ще отстояваме ясното разграничение между власт и опозиция, ще работим България да е силна в обединена Европа.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...