Декларация на ПГ на ДСБ относно политическия чадър на НДСВ (09-03-2006)

БСП проведе политическа атака. Вътрешният министър Румен Петков използва пресцентъра на Народното събрание, за да съобщи за извършени нарушения от бившия изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” и настоящ депутат от НДСВ Йордан Костадинов. Така Петков си позволи за пореден път да влезе в ролята на недоказващ твърденията си държавен обвинител. В отговор, коалиционният им партньор НДСВ разпъна политически чадър върху въпросния народен представител.

Демократи за силна България никога не сме си позволявали да защитаваме колеги, които са били обвинявани в най-различни нарушения. Дори когато обвиненията са били политически поръчки и напълно несъстоятелни. Винаги, независимо дали сме били на власт или в опозиция, сме настоявали, че обвиненията трябва да бъдат доказани в съда. Злоупотребата с власт от МВР и прокуратурата трябва да бъде осъждана от обществото тогава, когато обвинението е несправедливо.

Вчера ПГ на НДСВ защити политически обвинен в престъпление свой депутат. Това е абсолютно недопустимо. Същите тези депутати, които клеветяха и обвиняваха голословно, без аргументи и без каквито и да е морални задръжки, сега проявяват чувствителност. Същите тези, които даваха политически поръчки на Филчев срещу опозицията, сега се бранят вкупом, с политически средства, с изнудване и натиск.

Но вчерашната декларация на царистите показа напълно ясно, че те са подкрепили запазването депутатския имунитет, за да се защитят от бъдещо съдебно преследване.

ДСБ декларира отново, както и по времето на дебатите за падане на имунитета, че БСП, НДСВ и ДПС запазиха привилегиите на своите депутати от страх пред правосъдието. За да продължат политическото изнудване и за да разтварят политически чадъри над своите народни представители. Това са практики, които отблъскват българските граждани, уронват основите на парламентаризма и ни отдалечават от Европа.

ДСБ ще подкрепят евентуално искане на главния прокурор за снемане на имунитета на народния представител от НДСВ Йордан Костадинов така, както ще подкрепим всяко премахване на привилегиите на народните представители.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...