Декларация на ПГ на ДСБ относно назначението на посланик в Казахстан (10.02.2006)

Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган определиха за посланик в Казахстан сегашния главен прокурор Никола Филчев. Това противоречи на заявленията на външния министър, че за посланици ще бъдат предлагани само лица от кариерата. То е скандално и унижава българската дипломация. Това назначение изпраща лош сигнал към приятелска Република Казахстан, която е важен икономически и политически партньор на България. Казахстан очаква за посланик човек, облечен в обществено и политическо доверие.

Едновременно предложението на управляващите разкрива корените на мафията и корупцията в България.

Сключена е срамна сделка – дипломатически имунитет за Филчев срещу безнаказаност за неговите политически покровители. Тази сделка показва коя е ръката, използвала държавното обвинение за изпълнение на политически поръчки.

Възложителите на политическите дела са принудени да излязат на светло, защото се страхуват от главния прокурор. Страх ги е от делата и документите, които той задържа, по които не позволи на прокурорите да работят.

Господарите на Филчев го крият от правосъдието в Казахстан. Правят опит да отклонят вниманието на съдебната власт и обществото от неговите деяния, връзки с мафията и корумпирането на главна прокуратура.

Президентът е поставен пред изпитанието да докаже, кога е искрен – когато се обявява за отмяната на безнаказаността на депутатите и магистратите, или когато се готви да подари дипломатически имунитет на Никола Филчев. Той трябва да спре назначението и да поиска разследване на деянията на сегашния главен прокурор.

ДСБ предупреждаваме: ако Георги Първанов се присъедини към сделката, ще се разкрие пред българското общество като истинският покровител на Филчев.

ПГ на Демократи за силна България

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...