Декларация на ПГ на ДСБ относно кризата в здравеопазването (11.11.2005 г.)

През последните няколко дни обществото ни е свидетел на грозни сцени на разправа на здравния министър с директорите на големите държавни болници. Няколко известни лекари вече са уволнени, заплахата е недвусмислена към всички останали. Атакуват се последиците, а не причините, които са в несвършената работа от Министерството на здравеопазването.

Затова аргументите на министъра на здравеопазването и на социалистическото правителство за уволненията на болнични директори са крайно неубедителни. Здравеопазването ни се намира в криза. Болниците имат съвкупен дълг от над 200 млн. лева, НЗОК е с дефицит от почти 100 млн. лева, липсват животоспасяващи лекарства, а достъпът до всички останали е силно ограничен. Все по-често болните за принуждавани да плащат в брой за лечение и дори за постъпване в болница. Над 1 милион български граждани не плащат здравни вноски, но ползват медицински услуги. Тези и многото други проблеми на здравеопазването не могат и няма да бъдат решени с уволнението на двама, трима или дори на всички болнични директори.

В същото време министърът на здравеопазването няма стратегия и дори програма за управление на сектора. Министърът на здравеопазването и до този момент не е внесъл в Народното събрание Годишния доклад за състоянието на здравеопазването, макар че Законът го задължава да стори това до първи октомври на всяка календарна година. Също в нарушение на Закона, Министерският съвет все още не е одобрил и внесъл в Народното събрание Закона за бюджет на НЗОК.

Назначението на г-н Баташки, бивш депутат от БСП и член на ВС на БСП, за директор на Университетската болница в Пловдив, доказва по безспорен начин политическия характер на извършените уволнения. Вероятно господин Баташки получава назначението си и като своеобразна награда за приятелските си отношения с основния спонсор на социалистическата партия – бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин.

Ние от ДСБ осъждаме реваншизма и политическите чистки. Те са напълно неуместни в една страна, застанала на прага на Обединена Европа и претендираща да е демократична. Президентът Първанов изгради управляващата коалиция. Призоваваме го като неин ментор да се намеси и да прекрати незабавно политическата чистка в администрацията и държавните предприятия.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...
Грети Стефанова: Бюджетът е огледало, София расте, но...
Гласувах против бюджета на София, защото той е огледало на работата на един общински...