Декларация на ПГ на ДСБ относно кризата в здравеопазването (11.11.2005 г.)

През последните няколко дни обществото ни е свидетел на грозни сцени на разправа на здравния министър с директорите на големите държавни болници. Няколко известни лекари вече са уволнени, заплахата е недвусмислена към всички останали. Атакуват се последиците, а не причините, които са в несвършената работа от Министерството на здравеопазването.

Затова аргументите на министъра на здравеопазването и на социалистическото правителство за уволненията на болнични директори са крайно неубедителни. Здравеопазването ни се намира в криза. Болниците имат съвкупен дълг от над 200 млн. лева, НЗОК е с дефицит от почти 100 млн. лева, липсват животоспасяващи лекарства, а достъпът до всички останали е силно ограничен. Все по-често болните за принуждавани да плащат в брой за лечение и дори за постъпване в болница. Над 1 милион български граждани не плащат здравни вноски, но ползват медицински услуги. Тези и многото други проблеми на здравеопазването не могат и няма да бъдат решени с уволнението на двама, трима или дори на всички болнични директори.

В същото време министърът на здравеопазването няма стратегия и дори програма за управление на сектора. Министърът на здравеопазването и до този момент не е внесъл в Народното събрание Годишния доклад за състоянието на здравеопазването, макар че Законът го задължава да стори това до първи октомври на всяка календарна година. Също в нарушение на Закона, Министерският съвет все още не е одобрил и внесъл в Народното събрание Закона за бюджет на НЗОК.

Назначението на г-н Баташки, бивш депутат от БСП и член на ВС на БСП, за директор на Университетската болница в Пловдив, доказва по безспорен начин политическия характер на извършените уволнения. Вероятно господин Баташки получава назначението си и като своеобразна награда за приятелските си отношения с основния спонсор на социалистическата партия – бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин.

Ние от ДСБ осъждаме реваншизма и политическите чистки. Те са напълно неуместни в една страна, застанала на прага на Обединена Европа и претендираща да е демократична. Президентът Първанов изгради управляващата коалиция. Призоваваме го като неин ментор да се намеси и да прекрати незабавно политическата чистка в администрацията и държавните предприятия.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...