Декларация на ПГ на ДСБ относно кризата в здравеопазването (11.11.2005 г.)

През последните няколко дни обществото ни е свидетел на грозни сцени на разправа на здравния министър с директорите на големите държавни болници. Няколко известни лекари вече са уволнени, заплахата е недвусмислена към всички останали. Атакуват се последиците, а не причините, които са в несвършената работа от Министерството на здравеопазването.

Затова аргументите на министъра на здравеопазването и на социалистическото правителство за уволненията на болнични директори са крайно неубедителни. Здравеопазването ни се намира в криза. Болниците имат съвкупен дълг от над 200 млн. лева, НЗОК е с дефицит от почти 100 млн. лева, липсват животоспасяващи лекарства, а достъпът до всички останали е силно ограничен. Все по-често болните за принуждавани да плащат в брой за лечение и дори за постъпване в болница. Над 1 милион български граждани не плащат здравни вноски, но ползват медицински услуги. Тези и многото други проблеми на здравеопазването не могат и няма да бъдат решени с уволнението на двама, трима или дори на всички болнични директори.

В същото време министърът на здравеопазването няма стратегия и дори програма за управление на сектора. Министърът на здравеопазването и до този момент не е внесъл в Народното събрание Годишния доклад за състоянието на здравеопазването, макар че Законът го задължава да стори това до първи октомври на всяка календарна година. Също в нарушение на Закона, Министерският съвет все още не е одобрил и внесъл в Народното събрание Закона за бюджет на НЗОК.

Назначението на г-н Баташки, бивш депутат от БСП и член на ВС на БСП, за директор на Университетската болница в Пловдив, доказва по безспорен начин политическия характер на извършените уволнения. Вероятно господин Баташки получава назначението си и като своеобразна награда за приятелските си отношения с основния спонсор на социалистическата партия – бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин.

Ние от ДСБ осъждаме реваншизма и политическите чистки. Те са напълно неуместни в една страна, застанала на прага на Обединена Европа и претендираща да е демократична. Президентът Първанов изгради управляващата коалиция. Призоваваме го като неин ментор да се намеси и да прекрати незабавно политическата чистка в администрацията и държавните предприятия.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...