Декларация на ПГ на ДСБ относно екологичната катастрофа в Черно море (15-11-2007)

Екологичната катастрофа в Керченския пролив, породена от серия от инциденти и корабокрушения и довела до разлив на 4000 тона мазут и 6 800 тона сяра, разтревожи дълбоко българското общество. Тревогата се засилва от обстоятелството, че за тази трагедия няма допълнителни разяснения от българското правителство. Монополът върху информацията, който държат руските власти, лишава гражданите на другите черноморски страни от независима оценка на рисковете за техните крайбрежия. До този момент правителството в Москва не е предприело консултации с държавите в Черноморския регион.

Ние, народните представители от Демократи за силна България, настояваме българското правителство незабавно да предприеме стъпки пред правителството на Русия за изясняване на всички обстоятелства, рискове и заплахи, свързани с екологичното бедствие в Керченския пролив. След установяването им, те трябва своевременно да бъдат широко разгласени сред гражданите по южното Черноморие, където предстои да се изгражда петролопроводът “Бургас-Александруполис”.

До ден днешен правителството нито е поръчало, нито е изготвило Оценка за въздействие върху околната среда във връзка с изграждането на петролопровода “Бургас-Александруполис”. Сега виждаме на практика каква огромна заплаха е този проект. Вече никой не може да скрие, че подобна екологична катастрофа е реална опасност и последствията от нея ще бъдат фатални.

София,

15 ноември 2007 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...