Декларация на ПГ на ДСБ за прикриване на корупцията по високите етажи на властта (20-06-2007)

Ръководителят на следствието Ангел Александров напуска поста си. Оставките станаха инструмент за прикриване на истината, за замитане и прикриване на престъпни деяния във висшите етажи на властта. Вместо арести – оставки. Институциите за битка с престъпността станаха щит за прикриване на престъпността.

Ние от Демократи за силна България предлагахме следното:

1. Народното събрание да състави анкетна комисия, която да провери всички факти по скандала „Овчаров-Александров“. То бе отклонено.

2. Многократно предупреждавахме, че МВР, следствието, прокуратурата не разкриват, а прикриват престъпността и корупцията. Стигнахме да абсурда бос от подземния свят да бъде охраняван като държавен глава, по признание на министър-председателя.

3. Предложихме анкетна комисия да разкрие фактите около смъртта на Ангел Димитров-Чората, умрял при полицейски арест. Днес научаваме, че към полицаите е повдигнато обвинение за предумишлено убийство, а министър Петков се опита да прикрие, че е имало извършено престъпление. Това не е ли опит за възпрепятстване на правосъдието?

Затова настояваме:

1. Министър-председателят да предложи за смяна министъра на вътрешните работи Румен Петков.

2. Главна прокуратура да предприеме необходимите действия за престъпления срещу правосъдието на висши магистрати и министрите Овчаров и Петков.

Българското общество очаква не имитация, а реални и решителни действия за борба с корупцията.

София,

20 юни 2007 г.