Декларация на ДСБ – София във връзка с връчването на президента Първанов на почетен знак „Стефан Стамболов”

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Демократи за силна България – София
във връзка с връчването на президента Първанов
на почетен знак “Стефан Стамболов”

На 6 юли 2010 г. Институтът по теория и практика на лидерството “Стефан Стамболов” връчи на българския президент Георги Седефчов Първанов, известен и с доносническия псевдоним Гоце, почетен знак на името на големия български политик и държавник Стефан Стамболов..

ДСБ – София изразява острия си протест от поредния опит за подмяна на историята и за гаврата с името на един от най-големите български държавници. Напомняме, че в политическите си действия Стефан Стамболов се е подчинявал само на българските интереси, изправил се е смело срещу имперските амбиции на Русия и именно по нейно внушение е бил убит. От своя страна президентът Първанов стана печално известен със слагаческата си политика пред Москва и руските енергийни концерни, в ущърб на националните ни интереси. Затова неговото място е до Георги Димитров, Васил Коларов, Вълко Червенков и Тодор Живков, а не до Стефан Стамболов.

Изразяваме тази позиция, за да обърнем внимание на българските граждани, че родните рубладжии винаги са се старали да маскират лобизма си за руските интереси у нас под легендата, че са защитници на националните интереси. А в същото време истинската цел на дейността им винаги е била да превърнат “България в Троянският кон на Русия” както призна руски чиновник по повод влизането на страната ни в Европейския съюз”.

Манипулативната цел на събитието става ясна от списъка на инициаторите и учредителите на Институтът по теория и практика на лидерството “Стефан Стамболов” – бившият началник на Шести отдел на Шесто управление на ДС Димитър Иванов, бившият вицепрезидент на Мултигруп и бивш сътрудник на ДС Стоян Денчев, председателката на форум “България – Русия” Светлана Шаренкова и други публични фигури, известни с дейността си в угода на Русия.

ДСБ-София изразява възмущението си, че в този политически опит за подмяна на историята участва, като съучредител и БАН.

Призоваваме ръководството на БАН да разграничи академията от връчването на отличието и незабавно да оттегли участието й от подобни нелегитимни формации. Настояваме още ръководството да се отнася по-отговорно към достойнството и честта на БАН и да не се поддава на изкушенията да става част от неморални политически заигравания с българската история.

8 юли 2010г
СОФИЯ

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Целта на Борисов е да уязви...
„Отговорността на Бойко Борисов става голяма. Той е опитен играч, не става дума за наиграване. Дърпа...
Людмила Илиева: Насилието няма място между отношенията на...
"Ситуацията в страната ескалира в резултат на случилото се на 16 ноември. Имаме приоритетни задачи,...
Кристина Петкова: Вътрешният министър Калин Стоянов трябва да...
Вътрешният министър Калин Стоянов трябва да подаде оставка. Ние го казахме още в деня...
Кристина Петкова: Няма как кметът на София да...
"Няма как кметът на София да носи вина за снощните събития. Този протест е...
Людмила Илиева: От ПП-ДБ внесохме законопроект за отпадане...
Безпредметно е да се обсъждат други варианти за управлението на държавата, посочи тя Вотът...