Декларация на ДСБ – София във връзка с връчването на президента Първанов на почетен знак „Стефан Стамболов”

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Демократи за силна България – София
във връзка с връчването на президента Първанов
на почетен знак “Стефан Стамболов”

На 6 юли 2010 г. Институтът по теория и практика на лидерството “Стефан Стамболов” връчи на българския президент Георги Седефчов Първанов, известен и с доносническия псевдоним Гоце, почетен знак на името на големия български политик и държавник Стефан Стамболов..

ДСБ – София изразява острия си протест от поредния опит за подмяна на историята и за гаврата с името на един от най-големите български държавници. Напомняме, че в политическите си действия Стефан Стамболов се е подчинявал само на българските интереси, изправил се е смело срещу имперските амбиции на Русия и именно по нейно внушение е бил убит. От своя страна президентът Първанов стана печално известен със слагаческата си политика пред Москва и руските енергийни концерни, в ущърб на националните ни интереси. Затова неговото място е до Георги Димитров, Васил Коларов, Вълко Червенков и Тодор Живков, а не до Стефан Стамболов.

Изразяваме тази позиция, за да обърнем внимание на българските граждани, че родните рубладжии винаги са се старали да маскират лобизма си за руските интереси у нас под легендата, че са защитници на националните интереси. А в същото време истинската цел на дейността им винаги е била да превърнат “България в Троянският кон на Русия” както призна руски чиновник по повод влизането на страната ни в Европейския съюз”.

Манипулативната цел на събитието става ясна от списъка на инициаторите и учредителите на Институтът по теория и практика на лидерството “Стефан Стамболов” – бившият началник на Шести отдел на Шесто управление на ДС Димитър Иванов, бившият вицепрезидент на Мултигруп и бивш сътрудник на ДС Стоян Денчев, председателката на форум “България – Русия” Светлана Шаренкова и други публични фигури, известни с дейността си в угода на Русия.

ДСБ-София изразява възмущението си, че в този политически опит за подмяна на историята участва, като съучредител и БАН.

Призоваваме ръководството на БАН да разграничи академията от връчването на отличието и незабавно да оттегли участието й от подобни нелегитимни формации. Настояваме още ръководството да се отнася по-отговорно към достойнството и честта на БАН и да не се поддава на изкушенията да става част от неморални политически заигравания с българската история.

8 юли 2010г
СОФИЯ

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Стоян Михалев: Цели се саботаж на процеса за...
"Цели се саботаж на процеса за истинска правосъдна система. С невръчването на мандата Радев...
Атанас Атанасов: Има жестока съпротива от различни среди...
„Останалите политически сили много съжаляват, че не са се споразумели покрай първия мандат”, добави...
Войната не е мир!
ПП-ДБ призоваваме – нека наричаме нещата с истинските им имена. Войната не е мир....
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ
Потвърждава позицията на ръководството и ПГ на ПП-ДБ да не се подкрепи проектокабинет на...