Декларация на ДСБ относно сделките между управляващите и БСП за извършване на политически назначения (14-04-2005)

В последните дни Народното събрание изповядва сделките между Сакскобургготски, Доган и БСП. Резултатът е безпрецедентни политически назначения на длъжности, които по закон са независими и експертни. За членове на:

· Сметната палата;

· Комисията за регулиране на съобщенията;

· Комисията за финансов надзор;

· Комисията за защита от дискриминация;

за Омбудсман, за подуправител на Националния осигурителен институт и в дипломатическите служби масово бяха назначени действащи политици от НДСВ, ДПС и БСП.

Цяла дузина депутати от мнозинството получиха държавни служби като лична отплата за четири години послушание и верноподаничество. Бяха назначени, за да продължат да пазят днешното некомпетентно и престъпно управление в новата си роля на държавни служители.

БСП сплете венеца на четиригодишното си сътрудничество със Сакскобургготски и Доган. Знакови политици от бившата компартия като Благовест Сендов, Ирина Бокова, Меглена Плугчиева и Гиньо Ганев получиха важни назначения. Предстои да бъде назначен за подуправител на БНБ бившия министър на финансите Димитър Костов от кабинета Виденов, който носи пряка отговорност за финансовата катастрофа от 1996/97.

Преди 4 години г-н Сакскобургготски оповести като своя “принципна цел” “скъсване с политическата партизанщина и обединяване на българската нация.” Вместо това, четири години управляващите извършват партийно-роднински назначения, разединяващи и обезверяващи българските граждани.

Демократи за силна България осъждат остро тази практика, която уронва авторитета на държавните институции. Затова ще настояваме следващия 40-ти парламент да промени Конституцията като въведе квалифицирано мнозинство от 2/3 от народните представители при вземане на решения относно избор на експертни и независими органи. Това е начинът за изграждане на силни държавни органи на България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...